Gå til sbm.no
Synnøve, Joakim, Brage og Aurora.

Små sparere

Fem år og penger på bok

Tvillingene Aurora og Brage sparer penger i bank og i fond før de skal ut og erobre verden.

– Vi sparer til barna våre fordi vi ønsker å lære dem gode sparevaner og fordi de ikke skal stå på bar bakke når de er 18. Da handler det kanskje om å ta lappen, et år på folkehøgskole, boligkjøp eller andre ting som koster en del kroner, sier mamma Synnøve Flatjord Ring og pappa Joakim Ring.

De er begge økonomer, og mener begge at sparing er den beste økonomivanen man kan gi barna sine. Ikke minst i en tid hvor det er lett å gå rett i luksusfella.

Arver gode vaner
– Våre foreldre sparte til oss og lærte oss gode sparevaner da vi vokste opp. Vi lærte tidlig at ting koster penger, at det er god personlig økonomi å ha penger før man bruker dem, og at man bør ha et bevisst forhold til hvordan man bruker pengene sine. Den lærdommen motiverte oss til å spare, forteller Synnøve og Joakim.

Det finnes forskning som underbygger at gode sparevaner har en smitteeffekt og går i arv. Har man spart selv som barn, eller blitt spart til, er det enklere å se verdien av sparing.

Begynte tidlig
Synnøve og Joakim begynte tidlig å spare til tvillingene Aurora og Brage som fyller seks år 1.april. Først ved å sette av et fast månedlig beløp på en konto.

– Nå sparer vi også i fond til barna. Vi sparer foreløpig mest på bankkonto, derfor står den i våre navn for at vi enklere skal kunne disponere den. Fondet er opprettet i barnas navn. Det er visse bestemmelser knyttet til å spare i barnas navn, kontra våre navn. Dette kan man snakke med bankens rådgivere om, sier Synnøve som er Fagsjef for Produkt- og tjenesteutvikling i Sparebanken Møre.

Hun mener beløpets størrelse ikke er det viktigste, men at man sparer hvis man har muligheten.

Ta en gjennomgang
– Vårt råd er at man finner ut hva økonomien tåler av sparing til barna. I det regnestykket bør man etter vår mening også ta høyde for at man skal ha råd til barneforsikringer. De er svært viktige for å sikre barna og gir ekstra trygghet for både oss og barna om noe skulle skje, mener Synnøve og Joakim.

Sparegrisen
Da Synnøve og Joakim vokste opp hadde de et mer konkret forhold til penger i form av mynter og sedler. I dag handler det mer om transaksjoner.

– Derfor bruker vi fortsatt den gode gamle sparegrisen når vi nå forsøker å lære barna våre om sparing og økonomi. Der putter de på kroner og sedler som de får, samtidig som det er en artig måte å lære mer om tall, det å telle og at en ti-kroning ikke er en krone, men ti kroner i en penge. Så lenge dette er lystbetont og morsomt for barna, mener vi det er god læring, sier Joakim.

Aurora og Brage synes det er stas med sparebøsse og ikke minst Sparebanken Møres Havlanddager hvor Tare og vennene hans inviterer til bøssetømming. Det er et initiativ fra banken for å stimulere til sparing i ung alder.

– Jeg husker selv hvor utrolig spennende det var når sparegrisen ble tømt før hver ferie og pengene mine ble talt opp, forteller Synnøve.

Snakker om penger
Nå er Synnøve og Joakim opptatt av å fortelle femåringene hvorfor de ikke kan få alt de ønsker seg eller peker på til enhver tid. Og til ferien i fjor ble barna utfordret på om de ville bruke opp alle pengene på sparegrisen til en leke, eller bruke litt penger hver dag.

– Vi snakker også om at litt mer kostbare ting er noe man kan ønske seg i gave til bursdagen eller til jul. Selv om ting kan repareres en gang eller to så må en prøve å lære verdien av det en allerede har, og prøve å ta vare på det en har fått. Når leker omsider går i stykker og de vil ha nytt, så må det også på ønskelista. Men for all del – alt med måte og det handler om å finne en fornuftig balanse, sier Synnøve med et smil.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi