Gå til sbm.no
Et foreldrepar sitter ved et bord og spiller brettspill sammen med sine to barn.Fondssparing er et godt alternativ for deg som vil gi barna dine en god økonomisk start på livet. Foto: Tone Molnes

Julegave:

Gi en gave som varer

Fond er en perfekt gave som varer og vokser over tid. Som er super til alle anledninger. Til konfirmasjon, dåp, bursdag og jul.

– Å spare i fond over tid har vist seg mer lønnsomt enn tradisjonell banksparing, sier banksjef i Sparebanken Møre i Spjelkavik, Andreas Ulvestad om bankens gavetips nå når jula snart skraper på døra og det igjen er tid for å tenke gaver.

Har alt
I dag har de fleste av oss det vi trenger og mange mer enn det, og det kan være lett å gå tom for gode gaveideer. Mange kan oppleve at også de unge i dag har en overflod av leker, klær, elektronikk og andre materielle ting.

– Du kan selvsagt gi penger i gave, men hvis du ønsker å gi en gave som vil vare og vokse over tid, så bør man tenke fond. Du kan opprette fast spareavtale som gave eller gi et engangsbeløp. Og jo yngre barna er, desto lengre tid får pengene anledning til å vokse, forklarer Andreas Ulvestad.

Slik gjør du
For å benytte seg av denne tjenesten må både den som gir og den som skal motta gaven være kunde i Sparebanken Møre og ha fondskonto.

Dette kan du enkelt ordne på Sparebanken Møres nettsider. På bankens nettsider kan du også lese mer om bankens fondspakker som er oppdelt i tre risiko-varianter; lav, middels og høy. Er du usikker så ta kontakt med banken og snakk med en av rådgiverne.

Solide fond 
– Pakkene våre inneholder solide fond som har hatt stabil vekst over lang tid. Hvis du oppretter fast sparing og dermed sprer sparingen over tid minimeres også risiko for tap. Svingningene i markedet utjevnes. Pengene som investeres kan man ta ut når man vil, men fondssparing er som sagt ofte mer lønnsomt om du sparer langsiktig, forteller Ulvestad.

Les mer om hvordan du gir fond i gave.

- Jeg er ganske sikker på at de vil være evig takknemlige for beløpene de har fått inn på BSU-kontoene den dagen de skal kjøpe seg bolig, sier Andreas Ulvestad.

Boligsparing for ungdom 
Har du barn under 18 år kan boligsparing for ungdom (BSU), være en svært fornuftig investering. Du kan opprette en BSU-konto og plassere penger i barnets navn på kontoen. BSU har svært gunstig rente sammenlignet med sparing på vanlig bankkonto, og beløpet kan brukes til boligkjøp og nedbetaling av lån. Slik vil barnet ditt være bedre rustet på et boligmarked som bare blir tøffere.

Må spare mye
– Det blir stadig vanskeligere for unge å kjøpe bolig. Du trenger å spare mye for å få høy nok egenkapital til å komme inn på boligmarkedet. Et godt gave-tips kan kanskje derfor være å gi de minste barna bidrag til aksjefond og de litt eldre innskudd på BSU-kontoen, foreslår Ulvestad.

Skattefradrag
Har man barn som studerer og som tjener over grensen på frikortet, så kan det være lurt å gi bidrag til BSU-kontoen deres.

– Da får de i tillegg skattefradrag. Jeg er ganske sikker på at de vil være evig takknemlige for beløpene som de har fått inn på BSU-kontoene den dagen de skal kjøpe seg bolig, sier banksjef Andreas Ulvestad.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi