Gå til sbm.no
Hytteidyll ved sjøen i sommer? FOTO: Knut Arvid Uglebakken

Norsk ferie

Hytte til låns?

Hytte og feriehus blir mer og mer populært. Mange skal feriere på hytta i sommer, men de fleste har ikke mulighet til å være der hele ferien. Da kan utleie være et alternativ, men sjekk våre tips før du setter i gang.

1. Sjekk forsikringen
Før du leier ut hytta, sjekk om den er forsikret for utleie. Basert på hvor mye utleie du tror du vil ha i løpet av et år, finner de riktig dekning for deg. Har du ikke forsikring med dekning for utleie, kan du risikere å ikke få dekket skader som skjer når hytta er utleid. 

Når du likevel er i kontakt med forsikringsselskapet, er det lurt å ta en gjennomgang på hva forsikringen din faktisk dekker. Mange undervurderer verdien av innboet, så pass på at innbosummen dekker alt du har av utstyr og andre verdier på hytta. I tillegg er det viktig at du gir forsikringsselskapet beskjed om oppgraderinger eller utvidelser på hytta. 

Les mer om vår hytteforsikring.

2. Leieinntekter kan gi ekstra skatt 
Vær oppmerksom på at for fritidseiendom som du selv bruker, kan du motta utleieinntekter for inntil 10.000 kroner i året skattefritt. Får du inn mer enn dette, regnes 85 prosent av det overskytende beløpet som skattepliktig inntekt. Skattesatsen er på 22 % for 2020. Selv om utleie kan gi en god ekstrainntekt, kan det være greit å regne på hva utleien vil koste deg i ekstra skatt. 

Kilde: Skatteetaten 

3. Forbered hytta
Før du ønsker første gjest velkommen, er det greit å gjøre noen forberedelser. Rydd hytta for eiendeler du ikke ønsker at gjester skal bruke. Pass på at du har røykvarslere og brannslukningsapparat som fungerer og er i god stand. Vask grundig og sjekk at alt er i god stand. Det er også greit å ta en ekstra titt utendørs. Er det noe som bør ryddes vekk eller gjøres mer tilgjengelig før gjestene ankommer? Lag gjerne en instruks/bruksanvisning slik at du sikrer at de ulike tingene blir brukt riktig. Også praktiske ting som nærmeste butikk og legevakt kan være greit å opplyse om. 

4. Husk skadeforebygging – hele året 
Enten du skal leie ut hytta di eller ei, skadeforebygging er viktig. Det er en del grep du kan gjøre for å forebygge, og begrense, skader som kan oppstå. Dette gjelder både når hytta er bebodd og ellers. 

  • Pass på at alle vinduer og dører er lukket og låst når du drar fra hytta. Trekk for gardinene for å hindre innsyn til eventuelle verdigjenstander. 
  • Sett opp en lynavleder. 
  • Om du har propananlegg – sjekk slanger og koblinger. 
  • Sjekk at røykvarsleren fungerer og brannslukningsapparatet er i god stand.
  • Allier deg med gode hyttenaboer om å se til hverandres hytter. 
  • Ta bilder av alt innbo du har i hytta. Om innboet skulle bli skadet, for eksempel i en brann, kan det være vanskelig å huske hva du faktisk hadde. 
  • Sjekk forsikringspapirene dine. Her står ofte en rekke sikkerhetsforskrifter som må overholdes for å motta erstatning om uhellet er ute. 


Vi ønsker deg en riktig god hyttesommer, med eller uten utleie av egen hytte!

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi