Gå til sbm.no
Fire ungdommer med telefoner rundt et bord ute.OPPFORDRER TIL Å IKKE DELE: For mange ungdommer og unge voksne deler passordene sine. Foto: Kristin Støylen

Digitale kontoer:

Ikke del passordet ditt

Undersøkelser viser at vi nordmenn kan være litt naive når det gjelder å beskytte de digitale passordene våre.

Særlig unge skulle vært flinkere til å dele litt mindre med hverandre, mener eksperter.
Bare det siste året har en av ti nordmenn opplevd å miste kontroll over sine digitale kontoer. Like mange har blitt fralurt eller på annen måte delt passord som skal holdes hemmelige. For aldersgruppen 15-34 er tallene nesten dobbelte. Dette kommer frem i en undersøkelse som NorSIS står bak.

1.507 nordmenn har deltatt i undersøkelsen, som blant annet viser at:

  • 19 prosent av de mellom 15 og 34 år sier at de i løpet av det siste året har blitt fralurt eller på annen måte delt sitt passord til sosiale medier-kontoer, e-post-konto eller pålogging til jobb eller skole.
  • 17 prosent i aldersgruppen 15-34 år oppga at de i løpet av det siste året har mistet full kontroll over en eller flere av sine kontoer i sosiale medier, eller e-postkontoer.

IKKE EN TILLITSERKLÆRING: Selv ikke kjæresten din bør ha tilgang til passordet ditt.

Young love 
Særlig unge mennesker gir hverandre litt for mye tillit, uten å tenke gjennom eller forstår konsekvensene det kan få. For eksempel ser mange på det som en tillitserklæring å dele passord med kjæresten eller en bestevenn. Endres relasjonen er det mange som ikke tenker på å bytte passord. Vis gjerne tillit til kjærester og venner, bare ikke når det gjelder passord. 

Slik sikrer du BankID-en din
Du behøver ikke et milelangt passord, eller å stadig skifte det ut. Så lenge du følger disse enkle stegene, skal BankID-en din være trygg:

  • Ikke del BankID-passordet ditt med andre, selv ikke familiemedlemmer eller andre du stoler på. Det er ditt helt personlige passord.
  • Bruk et unikt passord, som du ikke bruker andre steder.
  • Bytt passord om du tror at noen har tilgang til passordet ditt.
  • Si ifra til banken din om du mistenker ID-tyveri.

Så enkelt bytter du BankID-passord
Hvis du mistenker at noen har fått tilgang til passordet ditt, bør du endre det så raskt som mulig. Du kan lage nytt passord når du logger inn på et nettsted med BankID-en din. Trykk på menyen i BankID-ruta etter at du har tastet engangskode, og velg deretter «endre passord».

Kilde: NorSIS


Om BankID 
BankID har det høyeste sikkerhetsnivået for innlogging i Norge. For å få BankID må man identifisere seg med pass i banken. Det gjør at de ulike tjenestene som bruker BankID kan være sikre på at du er den du utgir deg for å være – samtidig som du kan stole på at dine private data ikke kommer på avveie.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi