Gå til sbm.no
To kvinner står i et kontorlokale, ser i kamera og smiler.  - Det er viktig å snakke med barna om at inntekter må komme inn på konto før pengene kan brukes. Eget bankkort kan styrke forståelsen for dette, forteller Ellen Cathrin Kvalsund (t.h), banksjef ved Sparebankens Møre avdeling i Ulsteinvik. Her avbildet med Melinda Skeide, banksjef ved bankes avdeling på Hareid.

Snart sommerferie:

La barnet være sjef over egne feriepenger

I en hverdag der vi har en app for «alt» og blant annet kan betale regninger og sjekke saldo ved hjelp av få tastetrykk, er det ikke alltid så enkelt å lære barna om penger og økonomi.

Sommerferien kan være en fin anledning til å lære barna om penger og økonomi ved å la dem styre lommepengene sine selv.

– Det er viktig å snakke med barna om at inntekter må komme inn på konto før pengene kan brukes. Eget bankkort kan styrke forståelsen for dette. I stedet for å gi barna penger hver gang de trenger det, - gi dem heller et kort og ansvar for egen pengebruk i sommer, sier Ellen Cathrin Kvalsund, banksjef ved Sparebanken Møres avdeling i Ulsteinvik.

- Opprett en brukskonto med kort til barna, slik at de kan styre sin egen ferieøkonomi. Da vil de i løpet av sommeren få god trening i å ha ansvar for egen pengebruk. De lærer mye av det. Blant annet at de må ha penger på kontoen for at kortet kan brukes, fortsetter Ellen.

Når bør barn få eget kort

I Sparebanken Møre kan foresatte bestille kort til barna fra fylte 7 år. Banken har to typer bankkort for barn og unge; Møre Online uten netthandel til de under 15 år, og Møre Online med netthandel for de mellom 13-18 år.

– Det er opp til foreldrene å avgjøre når barna skal få eget bankkort. Ikke alle er modne for å få eget bankkort når de er 7 år og bør derfor vente. Men det er praktisk å kunne overføre penger til barnet på sekunder. I dag er det ikke mange som har kontanter liggende heller, sier Ellen.

Har barnet smarttelefon kan de laste ned appen Kortkompis, som er en «digital lommebok» og kan se hvor de har brukt penger og hvor mye som er igjen på kontoen. Slik kan bevisstheten om pengenes verdi forsterkes. Foreldrene kan få barnets konto i sin mobilbank og på den måten ha oversikt over kortbruken.

For å få Kortkompis, som er en forenklet mobilbank, må barnet ha eget mobilnummer som registreres i Sparebanken Møre.

Med appen Kortkompis kan barna selv sjekke saldo og se hvor de har brukt penger. FOTO: Kristin Støylen

Hjelp i nøden
En annen fordel er at foreldrene kjapt kan overføre penger til barna hvis det oppstår en situasjon som krever det.

- Har barna eget kort, kan foreldrene når som helst og fra hvor som helst overføre penger. Og her har foreldrene to alternativer. Har barna Vipps kan de vippse eller de kan logge inn i mobilbanken og overføre derfra, sier Ellen.

  Her kan du lese om Vipps for barn under 15.

Hva er tryggest – kort eller kontanter?
- Blir kontanter mistet eller stjålet, er pengene i de fleste tilfeller borte for alltid. Mister du kortet eller det blir stjålet, kan det sperres. I og med det er navn på kortet er det en mulighet for at noen finner det og leverer det tilbake, avslutter banksjefen.

For å sperre kort til barn i Sparebanken Møre må du kontakte Kundeservice som hjelper deg.


Smarte banktjenester for barn og ungdommer 

Det er ikke alltid så enkelt å få oversikt over hvilke banktjenester barnet kan og bør ha. Her kan du lese mer om hvilke tjenester vi i Sparebanken Møre anbefaler: 

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi