Gå til sbm.no
Leder Divisjon Personmarked i Sparebanken Møre, Elisabeth Blomvik.

Her er det

Mye penger å spare

– God økonomi handler ikke så mye om å ha mye penger, men å ha et bevisst forhold til dem og hva man velger å bruke pengene på, sier Elisabeth Blomvik, leder for Divisjon Personmarked i Sparebanken Møre.

Dypdykk i nettbanken 
Er du motivert for å spare, er det første du bør gjøre å logge deg inn på nettbanken. Ta et dypdykk og finn ut hva du bruker pengene dine på. Sjekk de siste månedene og skaff deg oversikten over hva som kommer inn og hva som går ut hver måned. Det vil trolig gi deg noen aha-opplevelser. Og om du i utgangspunktet ikke er i sparemodus, så kan det hende at du blir det ved å gjøre denne øvelsen.

Kritisk gjennomgang
– Gå noen runder med deg selv. Trenger du alle TV-kanalene, musikk- og film-abonnentene, eller andre ting du abonnerer på? Er det noe du betaler for, men som du knapt nok bruker? Foreta en kritisk gjennomgang. Sjekk også alle «lommetyvene» - det kan være tusenvis å spare på å droppe kjøpekaffe og andre småting som samlet sett faktisk utgjør en god del penger over tid, sier Blomvik.

Prøv impulskjøpskalkulatoren for å finne ut hvor mye du bruker på "lommetyvene".

Budsjett
Når du har skaffet deg en oversikt, gått gjennom økonomien din og funnet ut hvor du kan og vil spare penger, bør du sette opp et budsjett. Det høres kanskje fryktelig kjedelig ut, men gir deg den nødvendige kontrollen på inntektene og utgiftene dine. I budsjettet legger du inn en post for sparing.

Mye å spare på mat
Den posten hvor det nok er mest å hente for mange av oss er mat. Alle kjenner vel til hvor mye som ukritisk havner i handlevogna når man er skrubbsulten å faller for den ene fristelsen etter den andre.

– Stikkordet er god planlegging. Sett av litt tid en dag i uka, planlegg middagene og lag en handleliste for matinnkjøpet for en uke frem i tid. Da slipper du med ett ukentlig innkjøp, du unngår å handle uten mål og mening og du kan spare masse penger. Den tiden du investerer i god planlegging gir garantert svært god avkastning og slanker matutgiftene. Sjekk også ut billigproduktene i din butikk. Også her kan det være mye å spare, sier Blomvik.

Konkrete mål
Hun mener det også kan være smart å sette seg konkrete mål for sparingen. Å ha en eller flere ting man vil spare til, er motiverende. Tenk gjerne over hvilke hendelser som er økonomisk krevende i fremtiden. Blomvik anbefaler også å opprette en spareavtale hvor det trekkes et fast beløp hver måned.

SMÅSPAR er også en kjekk funksjon hvor du sparer noen kroner hver gang du trekker kortet ditt. En krone her og en krone der – det blir penger av det. Les mer om SMÅSPAR her.

Gylden anledning
– Med lave renter er det nok mange som bevisst eller ubevisst øker forbruket sitt. Det kan være en utfordring å justere dette ned igjen når renten øker. Alle med boliglån skal kunne tåle en renteøkning på fem prosent.  Det betyr at de fleste har en god del å gå på og at det er rom for å spare, mener Elisabeth Blomvik.

Rentebufferen på fem prosent betyr at du skal tåle en renteøkning på rundt 5000 kroner ekstra i måneden for hver million du har i lån.

Langsiktig sparing
Når det gjelder den mer langsiktige formen for sparing, i for eksempel fond eller aksjer, anbefaler Blomvik at du eller dere tar kontakt med banken for å få rådgivning slik at man sammen finner frem til en spareform som passer deg eller dere best, tuftet på hvilke behov dere måtte ha. Mulighetene er mange. Her kan du starte fondssparing enkelt.

Pensjon
– Når vi snakker om sparing kommer vi jo heller ikke utenom pensjonen. Jo tidligere man begynner å spare til pensjonisttilværelsen, jo mindre merker man til sparingen. Mitt inntrykk er at mange rundt pluss minus 30 år, er bevisste på dette og tenker frem i tid i langt større grad enn de som i dag er 50 pluss, forteller Blomvik.

Her kan du bestille rådgivningssamtale om sparing i fond.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi