Gå til sbm.no
Marte Jelle og Kenneth Veddegjerde.Marte og Kenneth har startet sparing til pensjonisttilværelsen fordi de ønsker å ha en grei økonomi og en viss handlefrihet også som pensjonister.

Pensjon:

Nå skal det spares

De har tenkt på det, snakket om det og blitt anbefalt det. Og nå har de omsider gjort det.

– Vi følte at ting lå til rette for å løfte blikket og starte langsiktig sparing til våre liv som pensjonister. Det er langt frem, men det føles godt å ha kommet i gang med en spareavtale, sier ekteparet Marte Jelle (35) og Kenneth Veddegjerde (43) fra Eidsnes i Sula kommune på Sunnmøre.

Startet med bursdagsgave
Egentlig var det en bursdagsgave til eldstebarnet Madelene på hennes 10 års dag som utløste pensjonssparingen. Da mamma og pappa spurte hva hun ønsket seg sa Madelene at hun hadde alt hun trengte..

– Vi tenkte da at bursdagsgaven kunne være sparing i fond for Madelene. I møte med vår rådgiver i Sparebanken Møre kom samtalen også inn på vår situasjon, og det å tenke fremover til pensjonisttilværelsen. Det hørtes fornuftig ut, og vi fikk en veldig grei oversikt over mulighetene våre etter en gjennomgang av økonomien vår. Dermed ble det både bursdagsgave til Madelene og pensjonssparing for oss, forteller Marte.

Lang tidshorisont
I desember inngikk de en spareavtale med Sparebanken Møre. Nå sparer Marte og Kenneth et fast beløp i måneden som forvaltes i fond. Med en så langsiktig horisont som Marte og Kenneth har, vil de kunne tåle litt svingninger i markedet og likevel sitte igjen med en god avkastning over tid.

– Vi ønsker jo å ha en grei økonomi og en viss handlefrihet også som pensjonister. Da må vi spare slik at vi har litt mer enn det alderspensjonen vil gi oss, sier Kenneth.

Bursdagsgave: Mamma og pappa gikk i banken for å ordne bursdagsgave til Madelene. Bankbesøket endte med en spareavtale for alle tre.

Tiden var inne
Begge følte at timingen var god. For ti år siden bygde de hus, for tre år siden et tilbygg og for kort tid siden kjøpte de campingvogn og spikertelt på Bjorli. Dermed var de i «mål» i forhold til det materielle. De hadde også spart seg opp en buffer til uforutsette utgifter. Kjekt å ha når en vaskemaskin eller noe annet i huset plutselig tar kvelden.  

Ryddig økonomi
Marte og Kenneth har hele veien hatt en ryddig økonomi. De har stort sett hatt god økonomi, selv om det i perioder med store investeringer har vært tøft nok.

– Men jeg føler at vi har hatt rimelig god kontroll, sier Kenneth som er avdelingsleder i Selecta Ålesund. Marte er styrer i Læringsverkstedet Skogheim barnehage. Begge har gode inntekter.

De fikk også en god start da de bygde eneboligen sin. Kenneth eide en leilighet i Langevåg som ble solgt på et tidspunkt hvor boligprisene pekte rett til himmels. Han fikk dobbelt så mye som han ga for den.

Sparing
– Dette med sparing og tæring etter næring er nok noe som mer ligger i ryggmargen enn at vi har satt det spesielt på dagsorden. Men vi forsøker å lære barna våre at ting koster og vi er veldig bevisste på gjenbruk. Er det ting barna våre vokser ut av eller fra, så forsøker vi å selge eller gi det bort slik at det kommer til nytte for andre, forteller foreldrene som i tillegg til Madelene har barna Melissa på åtte og Matheo på to år.

Pensjonister: Det er langt frem, men Marte Jelle (35) og Kenneth Veddegjerde (43) følte at tiden var inne for pensjonssparing.

Setter av penger
Marte har også småspar som innebærer at hun blir trukket noen ekstra kroner hver gang hun trekker kortet. De pengene går rett inn på en feriekonto hun har opprettet. Både Marte og Kenneth sørger også for at de blir trukket litt mer enn de skal i skatt som en form for sparing.

– Og vi opprettet sparekonto til hvert av barna våre før de ble født, hvor vi hver måned setter av et lite beløp. Det blir penger av det over tid som vil være godt å ha i bakhånd når de for eksempel en gang skal ta lappen, sier Kenneth.

Stolt og glad
Og hva så med bursdagsgaven til Madelene?

– Vi var jo redd hun skulle syntes den var litt kjedelig, men hun ble faktisk veldig stolt og glad, smiler mamma og pappa.

Her kan du lese mer om pensjonssparing,
og her finner du informasjon om småspar.Sparing for alle

Sparing er noe de fleste kan gjøre. Også om du har dårlig orden i økonomien bør du sjekke mulighetene for å spare.

– Det kan være et godt grep for å få en bedre oversikt og en ryddigere økonomi fremover. Og har man god orden i økonomien kan man lettere planlegge fremtiden ved å sette opp en spareplan, sier Roger Sandvik som er Autorisert Finansiell rådgiver i Sparebanken Møre.

Spar først til buffer
Men aller først bør du spare deg opp en buffer til å bruke på uforutsette utgifter, og helst ha en egen konto for dette. Deretter kan du tenke sparing.

– Ved sparing anbefaler vi en spareavtale. For mange kan det være fornuftig å sette av penger for eksempel den dagen man får lønn. Da vet man hvor mye man har å bruke på andre ting til neste lønn, sier Sandvik.

Fond
Å spare i fond har over tid vist seg å være mer lønnsomt enn tradisjonell banksparing. Du kan opprette fast sparing, eller investere engangsbeløp. Pengene du investerer kan du ta ut når du vil, men fondssparing er ofte mer lønnsomt hvis du sparer langsiktig – da utjevnes ofte svingningene i markedet. Noen typer fondssparing, Individuell Pensjonssparing og Aksjesparekonto, har dessuten skattefordeler.

Tid og risiko
– Tidshorisonten og risikoviljen avgjør hvor man bør foreta sparingen. Sparing kan relateres til bestemte mål som bolig, pensjon, bil, reise osv. For andre kan kanskje småspar være en enklere måte å komme i gang med sparingen. Småspar innebærer at det spares for eksempel et fast beløp hver gang man drar kortet sitt, forklarer Roger Sandvik.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi