Gå til sbm.no
Thomas V. Johansen, aksjemegler i Sparebanken Møre.- Ønsker du å kjøpe og selge aksjer på egenhånd, kan du gjøre dette i vår Aksjehandelsløsning i Nettbanken, forteller aksjemegler Thomas Johansen i Sparebanken Møre.

Er du en

Nybegynner i aksjemarkedet?

Aksjemarkedet er dynamisk og spennende, men hva skal du satse på som nybegynner?

Siden markedet påvirkes av flere faktorer som resulterer i kurssvingninger, kan det være lurt å ha en tidshorisont på minst 5 år. Grunnen til det er ganske enkelt at markedet svinger i takt med den økonomiske situasjonen i verden. Hvis det ligger an til økonomisk vekst er dette positivt for aksjeselskapene.  

- Skal du investere i enkeltaksjer kan det være en fordel å se nærmere på bransjer eller selskaper du kjenner til eller har erfaring fra selv, sier Thomas Johansen, aksjemegler i Sparebanken Møre. Det gjør ikke aksjen «tryggere» men du får en viss følelse for hvordan den kan reagere når noe skjer i markedet. Er du tett på helsevesenet kjenner du kanskje til selskaper som produserer medisinsk utstyr eller legemidler. Er du tett på fiskeindustrien har du kanskje kunnskap om hva som påvirker tilbudet av laks og lakseprisen.

- Arbeider du som meg innen bank og finans så har du forhåpentligvis god kunnskap om den bransjen. En bransje som for så vidt er gjennomregulert og ganske lett å lese. Sparebanker har, eksempelvis, som oftest en større andel utlån til privatkunder enn bedriftskunder. Det skal gå riktig ille for at bankene taper mye på utlån til personmarkedet, mens noe tap kan regnes med i bedriftsmarkedet, forteller Thomas.

Det er ca. 20 sparebanker som har børsnoterte egenkapitalbevis, sparebankenes «aksjer». Sparebanker blir sett på som relativt trygge papirer, og betaler som oftest utbytte til eierne av egenkapitalbevis. Én ulempe kan være at enkelte sparebanker har lite omsetning av egenkapitalbevis – noe som påvirker kursutviklingen i stor grad.

Utbytte generelt er det flere aksjeselskaper som har og utbyttefrekvensen kan være årlig, halvårlig eller kvartalsvis. Dette er en fin måte å få «tilbakebetalt» noe av det man kjøpte aksjen/egenkapitalbeviset for, i tillegg til en eventuell kursoppgang over tid.  

Hvis du ønsker å gå inn i aksjemarkedet, men ikke ønsker å ta de helt store veddemålene, kan det være en fordel å se på bransjer med solide, veletablerte selskap som kan vise til inntjening, avslutter Thomas. 

Her kan du bestille Aksjehandel i Nettbanken.

Les mer om Aksjesparekonto - ASK.

Les også om "lønnsomme spareavtaler i aksjefond".


Her er noen tips fra AksjeNorge til deg som ønsker å starte med aksjesparing 

  • Skaff deg noe innsikt i aksjemarkedet. Les, ta et kurs, delta på et seminar eller snakk med andre som sparer eller har tenkt å spare.
  • Tenk langsiktig når du investerer. Helst fem, gjerne ti til femten år frem i tid eller mer.
  • Kjøp etter interesse. Kjøp aksjer i selskaper du skjønner og er interessert i, i en bransje du forstår og som har potensial for avkastning, gjerne også med utbytte. Tenk at det er selskaper du kjøper og ikke bare en aksje.
  • Bruk så mye penger at det har betydning for deg, samtidig som det er innenfor din risikoprofil. Du må ha økonomi til å tape pengene også.
  • Skaff deg kunnskap. Lær deg hvordan aksjehandel foregår og hvilke hjelpemidler som finnes i handelsløsningen til den banken/ det meglerhuset du benytter.
  • Stol på deg selv. Stol mer på deg selv enn andres oppfatninger og meninger. Husk at det ikke nødvendigvis er de mest tiltrekkende aksjene der og da som gir best avkastning over tid.
  • Ikke la mangel på teoretisk kunnskap stå i veien for å kjøpe de første aksjene. Kombiner lesing om temaet med investering.

 Og når du har kommet i gang:

  • Husk at aksjer svinger i verdi – både opp og ned. Tenk langsiktig og hvor du tror selskapet vil være i fremtiden når det blåser som verst.
  • En tommelfingerregel er uansett at om du sover dårlig om natten sitter du trolig på aksjer du burde selge.
  • Det koster penger å handle aksjer. Husk å ta dette med i regnestykket når du investerer i aksjer.
  • Ikke legg alle eggene i en kurv, men spre aksjesparing i flere selskaper og bransjer. Da tåler du bedre om et selskap eller en bransje gjør det dårligere i en periode.
  • Spar jevnt og trutt, gjerne månedlig. Ved å gå inn i markedet på ulike tidspunkt reduseres risikoen ved at du går inn på ulike nivåer.

 Lykke til.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi