Gå til sbm.no
Leder divisjon personmarked Elisabeth Blomvik.For de som kjenner på økonomisk utrygghet, har Elisabeth Blomvik noen gode råd og oppfordringer, som kan hjelpe deg med å gå inn i det nye året med senkede skuldre.

Gode råd for

Økonomisk trygghet inn mot det nye året

Julen nærmer seg og enda et annerledes år går mot slutten. Med høye strømpriser, renteøkning og nye koronatiltak, er det dessverre mange som tar med seg økonomisk utrygghet inn i høytiden.

Renteøkning i desember
16. desember ble styringsrenten satt opp med 0,25 prosentpoeng og ligger nå på 0,5 prosent. Dette var som sentralbanken spådde tidligere i år, men med økt smitte og nedstenging var det allikevel mange som spekulerte i om økningen kom til å gå som tenkt.

– Renteøkningen er et sunnhetstegn for den norske økonomien, oppmuntrer Elisabeth Blomvik, leder for Divisjon Personmarked i Sparebanken Møre.

Når sentralbanken også spår at renten skal stige ytterligere i mars 2022, kan vi lese mellom linjene at framtidsutsiktene for økonomien vår er gode. Men dette vil selvsagt påvirke lommeboken til alle som har lån. For hver million du har i lån, øker rentekostnaden med 10.000 kroner per år om renten øker med 1%. 

Det positive er at  arbeidsledigheten er veldig lav i Norge. Spesielt i vår region er aktiviteten høy og arbeidsledigheten rekordlav med 1,9% ved forrige månedsskifte. Det er også forventet en stigende lønnsvekst. 

– Den høye aktiviteten og lave arbeidsledigheten gir en trygghet til tross for den koronasituasjonen vi står i akkurat nå, der noen kanskje opplever å bli permittert, sier Elisabeth.

For de som kjenner på økonomisk utrygghet, har Elisabeth noen gode råd og oppfordringer, som kan hjelpe deg med å gå inn i det nye året med senkede skuldre.

Er du bekymret for økonomien din? Ikke nøl med å ta kontakt med en av våre rådgivere er oppfordringen fra Elisabeth Blomvik. Bildet viser rådgiver Jorun Tenfjord Ytrelid i møte med en kunde ved bankens nye kontor på Digernes.

Ikke nøl med å ta kontakt 
- Ta kontakt med en rådgiver i banken! For noen sitter det kanskje langt inne, særlig hvis en føler en har rotet det litt til. Til det vil jeg si at rådgiverne våre snakker med personer og familier i alle slags situasjoner hver eneste dag. Økonomiske utfordringer kan skje oss alle, så det er ingen grunn til å nøle med å kontakte noen som kan hjelpe, oppfordrer hun.

Hjelp til å se muligheter
Elisabeth understreker at det stort sett alltid finnes en løsning på problemene, og en del av jobben til banken er å se muligheter du ikke hadde tenkt på selv.

– Det å identifisere hvilke løsninger som passer best til den enkeltes økonomi, er det vi kan aller best. Bruk oss gjerne som en diskusjonspartner, som vil hjelpe deg å ta den beste avgjørelsen, sier hun.

– Det finnes mange alternativer vi kan vurdere for å lette en økonomisk situasjon. Avdragsfrihet eller fastrente kan være gode valg for noen. Vi kan også se på mulighetene for å strekke nedbetalingstiden på boliglånet ditt, for å lette de månedlige kostnadene. I noen tilfeller kan refinansiering være den beste løsningen. Vi kan også vurdere en kombinasjon av fastrente, nedbetalingstid og avdragsfrihet. Det hender også at vi fraråder andre tiltak enn å redusere forbruket, forteller Elisabeth.

Uansett er det å la være å ta tak i problemene, eller la det skure og gå uten en plan den største trusselen mot økonomien din. Da er det viktig at det er enkelt å komme i kontakt med banken. 

Å være til stede og tilgjengelig for kundene, er en sentral del av strategien til Sparebanken Møre. Bildet viser Elisabeth sammen med Arne Fredrik Nordal som er en av bankens rådgivere ved kontoret i Ålesund sentrum.

Lav terskel for gode råd
Å være til stede og tilgjengelig for kundene, er en sentral del av strategien til Sparebanken Møre. Vi vil at det skal være enkelt å få gode råd fra en rådgiver som kjenner deg. 

– Vi er en lokal bank, som tar avgjørelser lokalt. Det setter oss i en bedre posisjon til å utøve skjønn, og gjøre individuelle vurderinger for kundene våre. I tillegg har rådgiverne våre god faglig kompetanse og autorisasjon på flere områder. For kundene betyr det at man ikke trenger å snakke om lån med én rådgiver og sparing med en annen. I stedet kan du snakke med din egen rådgiver som kjenner din situasjon, om hele ditt økonomiske bilde. Dette gir en god totalopplevelse for kundene, konstaterer Elisabeth.

Alle har godt av en helsesjekk
Rådgivningssamtaler med banken er absolutt ikke forbeholdt de med økonomiske utfordringer. Det kommer alltid noe nyttig ut av en prat med rådgiveren i banken din, og Elisabeth Blomvik oppfordrer alle til å ta en økonomisk helsesjekk med jevne mellomrom.

– La oss bidra til at du kan gå inn i det nye året med senkede skuldre, og starte på ny frisk i 2022. Sett deg noen økonomiske mål for det kommende året, som vi kan jobbe sammen med deg for å oppnå, oppfordrer Elisabeth.


Med det vil vi ønske deg en riktig god jul og godt nyttår, men først noen tips fra Elisabeth:

  • Ta en økonomisk helsesjekk.
    Kontakt rådgiveren din for en gjennomgang av økonomien, og start det nye året med god oversikt og ny motivasjon.

  • Øv deg på å tenke langsiktig.
    Små månedlige beløp blir store summer i det lange løp. Sett deg langsiktige økonomiske mål, og snakk med banken om hvordan du kan nå disse.
  • Vær bevisst på strømforbruket.
    Har du et bevisst forhold til eget strømforbruk, er det lettere å oppdage unødvendig forbruk og kostnadsbesparende tiltak.

  • Ikke bruk kredittkortet hvis du ikke må.
    Og ha en plan for når du skal betale det tilbake.

  • Lag et budsjett for julen.
    Går du inn i julehandelen med et budsjett i bakhodet, er det mindre sannsynlig at du bruker unødvendig mye penger på gaver, mat og julekos.

  • Vær forberedt på endringer.
    For mange har forbruket vært lavere under pandemien, med mindre reising, uteliv og ting som skjer. Det er lurt å være forberedt på at økonomien din kan endre seg når samfunnet etter hvert åpner opp, og strømprisen og renta stiger. Sett deg inn i hvor mye en renteøkning betyr for deg i økte utgifter, og snakk med banken om du er usikker.
  • Flere artikler i kategorien Privatøkonomi