Gå til sbm.no

Permittert?

Økonomiske råd til deg

Permittert fra jobb, eller usikker på om du har en jobb å komme tilbake til når pandemien er over? Vi har samlet noen økonomiske råd til deg.

Selv om myndighetene gir oss pakker som kan hjelpe mange, er det noen ting du kan gjøre selv for å få kontroll på egen økonomi.


Få kontroll på utgiftene dine:

Gå igjennom kontoutskriftene din. Sjekk hva du kan kutte av utgifter til for eksempel strømmetjenester, abonnement og andre småutgifter som du egentlig ikke trenger.

Sjekk forsikringene dine. Hvilke forsikringer har du og hva dekker de? Har du forsikringer i flere selskap kan det ofte lønne seg å samle disse et sted. Er du forsikret godt nok, eller kanskje er du dobbeltforsikret?

Lag deg et regningssystem. Kom i gang med e-faktura eller avtalegiro, og lag deg en rutine for når regningene skal betales. På denne måten kan du unngå kjedelige purringer og inkasso.

Kreditter og smålån. Ta kontakt med eventuelle kreditorer du har for å søke om utsettelse av betalingsfrister om du ikke får betalt, for å unngå dyre purregebyr og utsettelsesrenter.

Boliglån. Du kan søke om å kun betale renter i en periode. I Sparebanken Møre kan du søke om inntil 6 måneders utsettelse på betaling av avdrag. Dette gjør du her.

Studielån. Har du studielån kan du også søke om utsettelse på betalingen her.

Sett opp budsjett. Det er alltid fornuftig å sette opp et budsjett for å få kontroll på utgifter og inntekter og for lettere å holde deg til planen du har lagt.

 

Unngå impulshandel:

Gå sjelden i butikken. Planlegg middager og andre måltid, slik at du kan handle inn for en uke i slengen. Du unngår småturer i butikken, som både øker smittefaren, men også øker sjansen for at du kjøper med deg mer enn du trenger.

Nettshopping i karantene? Alle er rådet til å være mest mulig hjemme. Vi forstår om dagene kan bli lange, og vet at mange da kan ty til nettshopping. Klarer du å unngå dette kan du heller sette av litt ekstra til buffer eller sparing. Om du skal handle på nett, sørg for å bruke lokale aktører som kan levere varer til deg, så sikrer du et lokalt tilbud også fremover.

 

Stoppe sparing – eller spare mer?  

Vurder sparingen din. Har du ikke nok til å betale løpende utgifter bør du i en periode stoppe spareavtalene dine. Har du kontroll på utgiftene akkurat nå, men vet at det kan bli utfordrende om noen måneder. Sett av så mye du klarer til en buffer.

Vårt råd til deg som eksempelvis har fondssparing er å ha is i magen. Det er sparehorisonten din, altså hvor lenge det er til du skal benytte pengene, som er viktig å vurdere. Les mer om dette her.  

 

Vi er her for deg. 

Våre rådgivere er tilgjengelige mellom 0800-1600 alle hverdager. Kundeservice er tilgjengelig 0800-2000 alle hverdager.

Finn din rådgiver her, eller klikk her for å avtale telefonmøte med rådgiver.

Vi har samlet relevante råd og tips som følge av koronastituasjonen her.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi