Gå til sbm.no
Anette Maaseide, banksjef ved Sparebanken Møres kontor i Langevåg.Anette Maaseide, banksjef ved Sparebanken Møres kontor i Langevåg.

Vær forberedt

Opprett fremtidsfullmakt

Har du tenkt på hvordan dine økonomiske og personlige interesser skal ivaretas hvis du kommer i en situasjon der du ikke lenger klarer det selv?

- Vi opplever at stadig flere av kundene våre uttrykker bekymring for å komme i en situasjon der de ikke lenger evner å ivareta egen økonomi og personlige interesser, forteller Anette Maaseide, banksjef ved Sparebanken Møres kontor i Langevåg.

Det er ikke lett å spå om fremtiden og mange av oss har en tendens til å skyve ubehagelige avgjørelser foran seg. Derfor er det mange som ikke er godt nok forberedt når alderdom, ulykker eller alvorlig sykdom inntreffer og overgangen til å måtte ha hjelp til ulike gjøremål blir en utfordring.

- Med en fremtidsfullmakt kan du selv bestemme hvem som skal ivareta dine interesser når du ikke lenger klarer det selv. Du gir da en fullmakt til noen du stoler på til å håndtere din formue og handle på dine vegne. Venter du for lenge kan det bli for sent. En fremtidsfullmakt må etableres mens du er i stand til å ta beslutninger selv, sier Anette Maaseide.

Tidligere var det eneste alternativet å få oppnevnt en verge av Fylkesmannen. En slik prosess kan ta lang tid, det er usikkert hvem som blir oppnevnt som verge, og avgjørelser som blir tatt er utenfor din kontroll. 

- Det er lett å tenke at dine aller nærmeste kan hjelpe deg uten at dere trenger å gjøre det så formelt. Utfordringen med muntlige og uformelle avtaler er at de ikke kan dokumenteres. Det vil begrense hva dine nærmeste kan bistå med, forteller Anette Maaseide.  

Med en fremtidsfullmakt trenger du ikke lenger bekymre deg for hvem som skal ivareta dine fremtidige interesser. Her kan du lese mer om hva du må gjøre for å opprette en fremtidsfullmakt.

 


Les også

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi