Gå til sbm.no
Familien Rogne med Nancy, mannen Kent, barna Karla og Kevin. Nancy Frisvoll Rogne (30) er banksjef i Sparebanken Møres avdeling på Eidet. Med mann, to små barn og en katt ville hun teste ut hvordan det var å leve to uker på SIFO-budsjettet.

Slik levde de på

SIFO-budsjettet

Med brødbaking og restemiddag klarte de å holde matbudsjettet. Verre var det med budsjettposter som møbler, husholdningsartikler og bil.

Nancy Frisvoll Rogne (30) er banksjef i Sparebanken Møres avdeling på Eidet (Vatne) i Haram. Med mann, to små barn og en katt ville hun teste ut hvordan det var å leve to uker på SIFO-budsjettet. Det brukes blant annet av bankene til å beregne hva du har å leve for etter at eventuelt lån og avdrag er betalt.

Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) utarbeider hvert år et referansebudsjett som skal vise alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold, altså en norm for forbruket vårt. Det er et nøkternt budsjett, men skal være bra nok for folk flest.

SIFO-kalkulatoren
Etter å ha brukt SIFO-kalkulatoren fant familien ut at deres månedsbudsjett for forbruk etter SIFO-budsjettet var 30.883 kroner (halvparten, 15 416 kr, for de to ukene de testet budsjettet). Det er inkludert to biler, SFO (1495 kr for to uker) og barnehage (1540 kr for to uker).

Budsjettpostene under er hva SIFO beregner som normalt samlet for en familie som Rogne med Nancy (30), mannen Kent (30), barna Karla (4) og Kevin (6).  

Nancy og Kent sin konklusjon er at nøkkelen for å klare seg på et SIFO-budsjett er selvdisiplin, svært god planlegging og handlelister.

Mat

  • Budsjett to uker: 3396 kr

– Etter å ha gått gjennom alt satte vi oss ned alle fire og la en middagsplan for to uker. Etter den første uka så vi at den neste ukas middagsplan måtte justeres. Hvis ikke ville matbudsjettet sprekke. Vi måtte lage større middager så vi kunne ha restemiddag dagen etter, samt redusere mengden, spesielt på kjøtt. Det er ikke rom for flotte biffmiddager eller gourmet-mat, men helt vanlig, hjemmelaget mat, forklarer Nancy.

De oppdaget at de sparte tid og penger med god planlegging, og at det var veldig god kvalitetstid for familien å sette seg ned og planlegge.

– Første uka kjøpte vi brød. Når helgen kom bakte vi brød som vi hadde hele uken etter. Det var smart og noe vi vil fortsette med. En kjekk aktivitet å gjøre sammen med barna i helgene, sier Nancy.

Den ene helgen deltok Kevin (6) på Hessa-cup. Familien smurte niste som et alternativ til kioskmat. Den eneste utgiften den dagen var bilkjøringen til og fra fotballcupen.

– Budsjettet gir ikke rom for å gå ut å spise, bestille pizza eller andre raske løsninger på middager. Nøkkelen er planlegging hele tiden. Det er heller ikke rom for godteri, men vi klarte å få skviset inn litt lørdagsgodt ved å snu på noen kroner. Godt da å ha et frukttre i hagen, plommer og bær!

Personlig pleie

  • Budsjett to uker: 688 kr

Kevin hadde ikke klippet seg på hele sommeren og trengte en hårklipp før skolestart. Også pappa Kent (30) ville klippe seg, men det tillot ikke budsjettet. Pappa måtte derfor utsette å ta sveisen i noen uker. De kunne ikke bruke opp hele budsjettet på to hårklipp.

– For en familie som oss er posten personlig pleie på kr. 1376 i måneden, ifølge SIFO. I denne posten inngår blant annet frisør, litt sminke, barbersaker, bleier og årlig tannlegekontroll.  Blir helt klart en budsjettsmell her hvis man har hull i tennene, sier Nancy.

Kevin har vokst mye i sommer, og det ble en tur på Moa for å kjøpe nye klær til skolestart. Flaks det er salg på denne tiden av året!

Klær og sko

  • Budsjett to uker: 1068 kr.

– Budsjettet gir rom for at produktene er enkle, av god kvalitet, men til lav pris. Det er en utfordrende liten trio. Karla går i friluftsbarnehage som krever tre sett regntøy og to par støvler som et minimum. I tillegg til et par parkdresser. Det er høy slitasjefaktor og det blir lett hull i klærne ute i skog, stein og kratt og vi må skifte ut klærne ofte. Karla har ikke fått arvet så mye uteklær fra Kevin og utgiftsposten her er til tider veldig stor. Disse to ukene har vi klart å holde det nede, men Karla vokser og høsten kommer snart. Da blir det tøffere å holde seg innenfor. Kevin har også vokst mye i sommer, og vi var på Moa en tur for å kjøpe nye klær til skolestart. Flaks det er salg på denne tiden av året!

Skolesekk og matbokser hadde de fra før og slapp å kjøpe nytt.

Lek og mediebruk

  • Budsjett to uker: 1520 kr

– Kevin har startet på fotball og trengte nye fotballsko. I tillegg hadde vi litt småtterier vi måtte kjøpe, men vi slapp å bruke mye her. Vi har ikke kjøpt særlig mye ellers. I løpet av året vet vi at det trengs en ny mobiltelefon og laptop så her må buffersparingen boostes!! Andre aktiviteter er det noe rom for, men man kan ikke dra på Atlanterhavsparken, kino og klatreparken når man har lyst – det må prioriteres, slår Nancy fast.

Mediebruk og fritid

  • Budsjett to uker: 1250 kr.

– Netflix, Spotify, Canal Digital, HBO og pluss, pluss – her kan det fort bli dyrt. Vi la en plan på oppsigelse av tv-abonnementet vårt og bestemte oss for at det holdt med en streaming-kanal i gangen, altså prioritere mellom Netflix og HBO, forklarer Nancy.

Budsjett for husholdningsartikler er svært begrenset. Heldigvis har vi buffer, noe som er helt nødvendig, sier Nancy om det nøkterne budsjettet for husholdningsartikler.

Husholdningsartikler

  • Budsjett to uker: 310 kr.

– Denne posten har vi for lengst passert hittil i år. På den varmeste dagen i sommer valgte kompressoren i kjøle/fryseskapet vår å takke for seg. Vi trengte nytt kjøleskap med en gang! På grunn av alderen til kjøleskapet var det heller ingen forsikringssak så her var det bare å grave ned i lommeboka. Årsbudsjett på denne posten er 7 440 kroner for vår familie. Dersom vaskemaskin og komfyr også skulle ryke, har vi brukt mange år av budsjettet. Heldigvis har vi buffer, noe som er helt nødvendig, sier Nancy om det nøkterne budsjettet for husholdningsartikler.

Bor du på landet og kollektivtilbudet er begrenset, er du avhengig av å bruke bil til og fra jobb og barnehage. Denne posten er svært vanskelig å holde seg innenfor i vår situasjon, mener Nancy.

Bil (drift og vedlikehold)

  • Budsjett to uker: 2420 kr.

– Vi har to biler, og bruker bil til og fra jobb og barnehage. På bygda er vi avhengig av dette. Kent jobber på Fiskerstrand i Sula kommune og har lengre reisevei. Vi kjører ca. 40.000 km i året. Det er godt over det referansebudsjettet tilsier. Kollektiv transport er det veldig lite av, og utgiftsposten vår der gikk i null. På bilutgifter har vi klart å gå i null. Men vi har ikke kjørt i bomring eller tatt ferjer, kun en parkeringsavgift på 200 kom i tillegg til drivstoff, forsikringer og trafikkavgiften. Mot høst og vinter trenger vi et par nye hele sett med nye dekk. I tillegg venter en EU-kontroll og service snart. Denne posten er svært vanskelig å holde seg innenfor i vår situasjon, mener Nancy.

Møbler

  • Budsjett to uker: 314 kr.

– Vi brukte ikke penger på møbler i perioden. Budsjettet der er også lavt, men det er beregnet på møbler som varer lenge, og er et snitt på kjøp over mange år. Men det er ikke plass til å handle designmøbler og skifte ut møbler ofte, sier Nancy  

Karla (4) elsker å bake brød. En kjekk aktivitet å gjøre sammen med barna i helgene. Det var smart og noe vi vil fortsette med, sier Nancy.

Bevisstgjøring
SIFO-budsjettet omfatter ikke alle utgifter som en familie kan ha, som for eksempel utgifter til bolig, feriereiser, uteliv, nytelsesmidler, gaver, helsetjenester og heller ikke sparing. Det er et snitt-budsjett over tid, og det blir selvsagt ikke helt reelt å bryte budsjettpostene ned på 14 dager, men det gir en god pekepinn og var ifølge familien Rogne utrolig lærerikt i forhold til forbruk og bevisstgjøring.

Buffer og sparing
– Vår erfaring er nok at budsjettet ikke er tilpasset familier i etableringsfasen. Derfor er det viktig å sette av et fast beløp hver måned til buffer og sparing. Vi har alltid backup og det vil vi fortsette med. Jeg har også aktivert «Småspar» som setter av 20 kr for hver gang jeg drar kortet, og pengene går inn på en egen konto. I tillegg har jeg en egen konto der alle innbetalingene jeg får i VIPPS går inn. Disse to kontoene vokser sakte, men sikkert, sier den unge banksjefen.

Her kan du lese Nancys ni tips for å holde kontroll på forbruket.

Les også: Banksjef levde på SIFO-budsjett - trangere enn jeg trodde.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi