Gå til sbm.no

Skal du på bilferie?

Sikker sommerkjøring

Mange har planlagt bilferie i år. Vi har samlet 8 tips til hvordan du får en tryggere tur på veien i sommer.

 1. Ta turen innom verkstedet før du drar
  Fullastet bil, varmt vær og mange timers kjøring i strekk er en voldsom belastning på bilen. Det er ikke gøy å stoppe midt i en fergekø eller at radiatoren koker på Hardangervidda. Motorstopp og mekaniske skader forhindres som regel dersom du sørger for at bilen blir sjekket på verksted før du drar.
 2. Hvordan er lykter og dekk?
  Sjekk lyktene dine, og se over dekkene. Dekkmønsteret må være minimum 1,6 mm, men ekspertene anbefaler skifte av dekk ved 3 mm. Og glem for all del ikke reservehjul eller reparasjonssett.
 3. Tenk vektfordeling
  Pakk fornuftig når du skal på tur. Takboksen skal kun brukes til lette ting. Tung bagasje må plasseres lavt og så langt frem som mulig. Tenk at det skal være minst mulig forflytninger ved oppbremsing. Løse ting kan fort volde mye skade i en bil dersom du må bråbremse.
 4. Ha en realistisk plan
  Ifølge Trygg Trafikk, er høy fart en medvirkende årsak til rundt halvparten av dødsulykkene ved norske veier. Husk at du har ferie - det er helt unødvendig å stresse. Beregn kjøretiden med en realistisk hastighet når du planlegger turen. Da blir det tid til både pauser og uforutsette trafikkforhold.
 5. Ta vare på barna
  Ingenting er mer stressende enn skrikende barn i baksetet. Planlegg turen slik at alle får det hyggelig. Drikkevarer, snacks og spill er sikre vinnere. Eller hva med å høre på en lydbok som hele familien kan kose seg med?
 6. Lås bilen når du forlater den
  Lås alltid dører og bagasjerom dersom du forlater bilen. Må du legge igjen verdisaker, husk å sikre at disse ligger i lukket og låst hanskerom eller separat låst bagasjerom.
 7. Sjekk forsikringen
  Både bil- og reiseforsikringen dekker deg i inn- og utland. Sørg for å informasjon om forsikringen i bilen. I Norge er Eikas samarbeidspartnere Falck (telefon 21 89 60 61), Viking (telefon 22 08 60 00) og SOS veihjelp (telefon 22 22 77 06). I utlandet bør du sørge for å ha med deg forsikringskortet med telefonnummeret til SOS International.
 8. Husk Grønt kort
  I tillegg er det et godt tips å ta kontakt med Eika for å bestille det internasjonale forsikringskortet Grønt kort. Det koster ingenting, og er et bevis for at du har ansvarsforsikring. Skulle du bli innblandet i en trafikkulykke i utlandet, vil den norske bilansvarsloven gjelde. Dersom en annen bil er ansvarlig for kollisjonen, kan du velge å kreve erstatning etter skadestedets lovgivning eller norsk bilansvarslov.

Mer om bilforsikring finner du her

God tur!


Les også tips til en tryggere sommer

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi