Hverdagsøkonomi
Sjekk om du har kontoene du trenger
Penger inn og penger ut. Det kan være vanskelig å vite hvor mye penger du har å bruke til enhver tid. Med din egen kontostruktur kan du få full oversikt.
Et godt kontosystem gjør det enklere å holde oversikt over eget forbruk. Kanskje du til og med blir inspirert til å gi deg selv «ukepenger»?
Her er kontoene du bør sørge for å ha på plass!
1. Lønnskonto
Lønnskontoen er utgangspunktet for strukturen din. Her mottar du lønn og/eller eventuelle stønader fra NAV. Penger inn på konto skal hit.
Opprett lønnskontoen uten bankkort, og bruk denne kontoen til å overføre faste trekk til de andre kontoene dine (regnings-, buffer-, bruks- og sparekonto).
Opprett kontoene du mangler – og få kontrollen du ønsker.
2. Regningskonto
Fra denne kontoen trekkes alle dine faste utgifter, så her er det bare å sette i gang og opprette avtalegiroer og E-fakturaavtaler.
Ta utgangspunkt i kontoutskrifter et stykke tilbake i tid og se på tidligere betalte regninger, lån og lignende utgifter. Med dette som utgangspunkt beregner du hvor mye de gjennomsnittlige utgiftene dine er hver måned. Dette beløpet settes opp som et fast trekk fra lønnskonto til regningskonto på lønningsdagen. Rund gjerne opp slik at du er sikker på at det alltid står nok penger på denne kontoen, uansett hvilken dato i måneden regningen forfaller.
3. Kommunale avgifter
Noen regninger mottar du kvartalsvis eller halvårlig – og kommunale avgifter er et eksempel på dette.
For at regningen ikke skal komme som en overraskelse kan du dele årlige beløpet på 12 og sette inn beløpet på en egen konto fast hver måned. Når regningen kommer, så står pengene klar! Denne kontoen kan du inkludere i regningskontoen om du heller ønsker det.
4. Bufferkonto
Livet skjer, og uforutsette utgifter rammer alle. Hvilket beløp du burde ha på din bufferkonto avhenger blant annet av om du eier eller leier boligen din, hvilke verdigjenstander du har og hvilken forutsigbarhet du ønsker.
På generell basis kan det være lurt å ha to eller tre månedslønner på bufferkontoen, for å kunne dekke en vaskemaskin som ryker, uventede tannlegebesøk, service på bilen eller lignende. Bygg opp kontoen og fortsett å sette inn en liten sum hver måned selv om du har nådd ønsket buffernivå.
5. Sparing
Uansett om du sparer i fond, aksjer, har fastrenteinnskudd eller konto med høyere rente, bør du sette opp et fast trekk fra lønnskonto samme dag som lønnen kommer inn. Da sikrer du at du får satt av sparing før forbruket startet.
Du kan ha så mange sparekontoer du vil. Gi sparekontoene dine inspirerende navn som motiverer deg til å nå sparemålene dine.
Start med litt - start med småspar.
6. Brukskonto
Til slutt har vi brukskontoen, og til denne kontoen trenger du et bankkort. Her er det smart å overføre et fast beløp, enten månedlig eller ukentlig fra lønnskontoen, slik at du har full kontroll på hvor mye du bruker.
Det er for gjort å miste oversikten, men gir du deg selv ukepenger unngår du å bruke mer enn du har planlagt.