Gå til sbm.no
Tanja Leikanger, Autorisert finansiell rådgiver i Sparebanken Møre. Foto: Tony HallTanja Leikanger, Autorisert finansiell rådgiver i Sparebanken Møre. Foto: Tony Hall

Fersk samboer:

Skal dere ha separat eller felles økonomi?

Har du nettopp flyttet sammen med kjæresten din eller kanskje dere har bodd sammen en stund? Da kan det være smart å bli enige om hvordan dere skal forholde dere til løpende utgifter og inntekter.

Det sier Tanja Leikanger som er Autorisert finansiell rådgiver ved Sparebanken Møres kontor i Fosnavåg. Tanja forteller at det bare er et fåtall som skriver samboeravtale med en gang de flyttet sammen. De økonomiske konsekvensene av å ikke ha en slik avtale kan bli store. 

Ikke gå i samboerfellen
Uten samboerkontrakt risikerer du å stå på bar bakke hvis samboerforholdet ryker. Det er fortsatt flest kvinner som rammes - som går i det som kalles for samboerfellen. Det betyr at de bruker store deler av inntekten på løpende forbruk som mat, klær og innbo i stedet for å investere i varige verdier. 

– Et samlivsbrudd kan være følelsesladet og konfliktfylt og uten en avtale kan kampen om en rettferdig fordeling bli vanskelig, resultatet skjevt og konflikten langvarig. Men det å ha en samboerkontrakt handler vel så mye om å etablere noen økonomiske prinsipp som vil redusere risiko for konflikt og gi et bedre grunnlag for et godt samliv, understreker Tanja.

Kom i gang og snakk om det
– Det viktigste er ikke hvilken løsning man ender på. Det aller viktigste er å komme i gang og snakke om hvordan dere ønske å organisere den daglige økonomien i forholdet – og få det ned i en samboerkontrakt, sier Tanja. 

Enkel og sikkert
Sparebanken Møre har inngått samarbeid med advokatfirmaet Justify. De har kombinert jus og teknologi slik at du som kunde får tilgang til gode digitale verktøy for å skrive samboerkontrakt, testament og fremtidsfullmakt. 

Mangel på kunnskap og frykt for å virke usikker i forholdet kan være grunnen til at mange utsetter å skrive samboerkontrakt. De fleste vet at det er lurt å ta tak i dette, men dessverre blir det ofte med tanken. Foto: Fuglefjellet

Den siste tiden har Justify analysert hundrevis av samboerkontrakter og sett et mønster i hvilke løsninger som foretrekkes for å organisere økonomien i parforhold. Løsningene som samboerpar foretrekker, kan deles inn i tre hovedkategorier.

1. Separat økonomi
«Vi har ikke en felles økonomi og deler kun de opplagte fellesutgiftene. Vi ønsker å spesifisere hvilke faste utgifter som vi er enige om at skal deles (for eksempel renter på boliglån, strøm og bredbånd). For at andre utgifter skal kunne anses som felles, må vi begge være enige om det.» 

2. Den gylne middelvei
«Vi bidrar til vår felles økonomi med en fast sum eller prosent av inntekt til dekning av våre felles utgifter hver måned. Vi ønsker å spesifisere hvor mye hver av oss skal bidra med og angi hvilke faste utgifter som skal deles.»

3. Vi deler på alt
«Vi bidrar med alle løpende inntekter til vår felles økonomi, men kan sette av noe til eget forbruk (lommepenger) eller egen sparing. Vi har ikke behov for å spesifisere faste utgifter, ettersom vi har en felles økonomi som vi forvalter sammen.»Har du lyst til å teste løsningen?
Du kan registrere deg med BankID og prøve løsningen gratis og helt uten forpliktelser. Alle valgene dine blir lagret underveis. Du betaler først når du bestemmer deg for å kjøpe tjenesten.


Flere artikler i kategorien Privatøkonomi