Gå til sbm.no

Nå kommer snart

Skattemeldingen for 2021

I perioden 16. mars til 4. april sendes skattemeldingen for inntektsåret 2021 ut. Her kan du lese mer om hva du bør passe på når du fyller ut skattemeldingen din.

Ikke alle får samtidig
I år som i fjor sendes skattemeldingen ut puljevis til elektroniske brukere. Du vil motta skattemeldingen mellom 16. mars og 4. april, og du får beskjed på sms eller e-post når skattemeldingen din er klar, det er derfor ingen poeng i å logge inn for å sjekke før du har fått varsel. 

For å få tilsendt skattemeldingen digitalt må du være registrert som bruker hos skatteetaten.no. Du kan når som helst registrere deg for å motta skattemeldingen elektronisk. Mottok du skattemeldingen elektronisk i fjor trenger ikke å registrere deg på nytt. For personer som får skattemeldingen på papir, skjer også utsendelsen mellom 16. mars og 4. april. 

Sett av tid til gjennomgang
Skattemeldingen er delt inn i ulike tema med poster som naturlig hører sammen. Du finner hjelpebokser under hvert tema med informasjon som gjør utfyllingen enklere. Du er selv ansvarlig for at opplysningene i skattemeldingen er korrekt. For at du skal få alle fradragene du har krav på, er det lurt å sette av tid å sjekke at alt i skattemeldingen stemmer. 

Vær oppmerksom på at endringer i livssituasjon ofte også medfører endring på skatten. Bytte av jobb, kjøp/salg av bolig og familieforøkelse er eksempel på endringer som kan medføre at du skal betale mer eller mindre i skatt.

Sett av tid til å gå gjennom skattemeldingen din - det kan lønne seg. FOTO: iStock

Pass på disse postene
Når du går gjennom skattemeldingen din, er det flere poster som er verdt å merke seg. Har du kjøpt ny bolig i løpet av 2021, er det lurt å undersøke at det står riktig ligningsverdi i skattemeldingen. Gebyr for låneopptak og refinansiering av lån kan også gi fradrag. En annen ting er at gifte lignes sammen, mens samboere lignes hver for seg. Siden boliglån og renter føres opp på hovedlåntaker, må dere manuelt dele gjeld og gjeldsrenter.

 Leier du ut hele eller deler av boligen din, kan du være skattepliktig for leieinntektene. Er du skattepliktig for leieinntektene, vil du også kunne få fradrag på utgiftene du har hatt i forbindelse med utleie. Du kan lese mer om det her

Tips: Er du usikker på hvordan du skal fylle ut skattemeldingen? Eller lurer du hvilke fradrag du har krav på? Sjekk Skatteetaten for mer informasjon. Du kan også bruke fradragsveilederen for å finne ut hvilke fradrag du kan ha rett på. 

Utbetaling av skatteoppgjøret
Fristen for å endre og levere skattemeldingen er 30. april, men skatteoppgjøret kan være ferdig i løpet av en til to uker etter at du leverer skattemeldingen. Dette avhenger av følgende vilkår: 

 • Brukeren må levere skattemeldingen. Du må altså passe på at du sender den inn og ikke bare ser over.
 • Både bruker og eventuell ektefelle må ha levert skattemelding
 • Det må være skatt til gode
 • Ingen registrerte ubetalte krav
 • Skattemeldingen har ikke blitt tatt ut til kontroll

Ikke vent med å betale inn «baksmellen»
Om du har vært så uheldig å få «baksmell» på skatten, kan det være fristende å vente til siste frist med å betale den inn. Dersom økonomien din tillater det, er det bedre å starte innbetalingen allerede nå, slik at du er sikker på at du kommer i mål. 

Vær obs på svindelforsøk
I perioden rundt utsendelse av skattemelding og skatteoppgjør, har det tidligere vært meldt om flere svindelforsøk. Dessverre er det ikke grunn til å tro at det blir annerledes i år, så det er viktig å være på vakt om du skulle få en epost eller sms som ser annerledes ut enn vanlig. Vær spesielt oppmerksom dersom du blir bedt om å oppgi personopplysninger, kortinformasjon og/eller blir bedt om å logge inn med BankID. 


Har du BankID i orden?

For å få tilgang til skattemeldingen din, kan du logge inn med BankID eller BankID på mobil. Er du usikker på om du har BankID? Slik kan du sjekke det:

 • Logg på nettbanken slik du vanligvis bruker
 • Velg «Alt innhold» og «BankID»
 • Har du BankID finner du status for den her
 • Har du ikke BankID kan du aktivere tjenesten. Er BankIDen utløpt kan den reaktiveres her

BankID på mobil er knyttet til simkortet i mobilen din og aktiveres slik:

 • Velg «Alt innhold» i nettbanken
 • Under menyen «Innstillinger» finner du «BankID på mobil»
 • Velg «Bestill BankID på mobil»
 • Følg så instruksjonene på telefonen. Mobiltelefonen må være på og tastelåsen av under aktiveringen

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi