Gå til sbm.no
Tre kvinner ved en skranke.Rekordmange nordmenn sparer i fond, men fortsatt er mange skeptiske og frykter at de kan tape pengene sine, forteller Linda Løvik Karlsen, autorisert finansiell rådgiver ved bankens kontor på Digernes.

Er du

Skeptisk til fondssparing?

Å spare i fond har over tid vist seg mer lønnsomt enn tradisjonell banksparing. Du øker sjansene for at sparepengene dine vokser i verdi i stedet for å tape seg på en bankkonto.

I dag er det rekordmange nordmenn som sparer i fond, men fortsatt er mange skeptiske og frykter at de kan tape pengene sine. Er du usikker kan det lønne seg å kontakte en rådgiver.

Svært kompetente
Alle Sparebanken Møres rådgivere er autoriserte gjennom den nasjonale Autorisasjonsordningen. Det betyr blant annet at rådgiverne har god kompetanse om sparing og investering. En av dem er Linda Løvik Karlsen som fikk en skeptiske Synne (27) til å spare i fond

Utvikling 
– Både fondssparing og rådgivning har utviklet seg enormt med tiden. Det gjelder utvalget av fond og produkter på den ene siden, og at rådgiverne er utdannet via Autorisasjonsordningen, forteller Linda.

Trygge kunder
Rådgiverne gir råd ut ifra kundens behov, «magefølelse» i forhold til risiko og langsiktige planer. Det er viktig at kunden får en forståelse for produktene og føler seg trygg på den løsningen man sammen finner.

Enkelt
– Det skal være enkelt for kunden. Det er jeg og forvalterne i bakhånd som sitter med den utfyllende kompetansen. Kunden trenger ikke selv lære seg alle detaljene rundt produktet. Kunden skal få nødvendig informasjon, og vi som rådgivere skal tilse at kundene forstår sammenhengen og risikoen det innebærer å plassere penger i fond, forklarer Linda om møtet med kunder som kanskje ser på fondssparing som både komplisert og litt skremmende.

Lindas råd:

  • Legg en plan for sparingen som inneholder formål og tidshorisont. Hold deg til planen.
  • Tidshorisont er en viktig faktor i sparingen. Og med lang tidshorisont vil svingningene bli redusert over tid og gjøre det lettere å holde fokus på målet ditt.
  • Du trenger ikke å ha mye penger for å spare i fond. Du kan starte å investere litt, også lærer du underveis. Det er viktig å være tålmodig og ikke få panikk om verdiene svinger.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi