Gå til sbm.no

Nå er det snart på tide å

Skifte til sommerdekk

Det går mot sommer og bare veier. Snø og vinterføre er snart forbi og det er på tide å skifte til sommerdekk. Her finner du noen gode råd om dekkskifte.

Selv om du i teorien kan kjøre med piggfrie vinterdekk hele sommeren, er ikke dette noen god ide. Vinterdekk er nemlig laget av en gummi som holder seg myk på vinteren, noe som betyr at disse kan bli altfor myke på sommeren – og kan i verste fall gi farlige kjøreegenskaper. Det er viktig å huske på at det er sjåførens ansvar å sørge for at dekkene har tilstrekkelig med veigrep. Det kan derfor være lurt å følge med på vær og føre der du er.

Når må du ta av piggdekkene?
Fristen for å ta av piggdekkene er normalt fra og med første mandag etter 2. påskedag. I år er det 25. april. Unntaket er Nordland, Troms og Finnmark hvor datoen er fra og med 1. mai. For piggfrie dekk gjelder ikke disse reglene. 

Kravet om tilstrekkelig veggrep veier tyngre enn fristene for når piggdekk kan benyttes. Det vil si at dersom føret krever det, er det tillatt å bruke piggdekk utenom disse datoene. Det er du som fører av bilen som må vurdere om kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep. 

Sjekk dekkene før du setter de på
Før du sette på dekkene, bør du ta en sjekk på om de er gode nok for en sesong til. Det første du bør sjekke er mønsterdybden. Minimumskrav til mønsterdybde på sommerdekk er 1.6 millimeter, men en mønsterdybde på 3 millimeter anbefales. 

Undersøk også om det er skader som sprekker eller kuler i dekksiden, og om det er spiker eller lignende i dekket. Se etter om dekkene er skjevslitte. Dette kan tyde på at hjulstillingen må justeres. 

Skal du skifte dekk selv?

Her finner du noen tips til hva det er lurt å tenke på. 

  • Se til at bilen står på rett underlag og helst ikke på løs grus.
  • Se til at bilen står i gir og at håndbrekket er på.
  • Ha en god jekk og sørg for at denne er riktig plassert. Se bilens instruksjonshefte.
  • Ikke beveg deg under en bil som kun står på jekk.
  • Løsne hjulmuttere/bolter før bilen jekkes opp.
  • Sjekk mønsterdybden på dekkene.
  • Se til at hjulene plasseres riktig i henhold til rulleretning.
  • Stram til annenhver hjulmutter/bolt til alle er skrudd inntil. Ikke stram for hardt, da kan du skade gjenger eller felg.
  • Sjekk lufttrykket på dekkene.
  • Etter noe tids kjøring (4- 5 mil) bør du etterkontrollere at hjulmuttere/bolter sitter.

Oppbevaring av dekk
Når du tar av vinterhjulene, er det lurt å vaske både dekk og felg før du lagrer de. Sjekk også mønsterdybden før du setter de vekk – kanskje du må kjøpe nye før neste vinter. Det bør være mørkt, tørt og kjølig der du lagrer dekkene. De bør helst henge eller ligge, og det bør ikke legges andre ting oppå hjulene. 

Kilde: NAF, Statens Vegvesen

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi