Gå til sbm.no
Eldre mann og dame ved havet, som ser ut over. Hva skjer i fremtiden?

FREMTIDSFULLMAKT

Slik sikrer du verdiene dine i fremtiden

Du har kanskje hørt om fremtidsfullmakt, men er usikker på om du trenger det – og hvordan du går frem?

Du og dine eiendeler blir tatt hånd om, dersom du mister evnen til å ta vare på deg selv. Dette sørger vergemålsloven for. I tilfeller der denne loven slår inn kan det bli oppnevnt en offentlig verge for deg av staten. 

En offentlig verge, oppnevnt av Statsforvalteren, vil ikke kjenne deg personlig og har heller ikke mulighet til å tilpasse vergemålet slik at dine ønsker om eiendeler og verdier oppfylles.

Hva er en fremtidsfullmakt? 

Det er her fremtidsfullmakten kommer inn. En fremtidsfullmakt er et privatrettslig alternativ til offentlig verge. Gjennom en fremtidsfullmakt kan du være sikker på at de ønskene du har nå vil kunne tre i kraft om det verste skulle skje. 

- Kommer den dagen du ikke er i stand til å ta dine egne avgjørelser vil Fremtidsfullmakten tre i kraft. Da kan du være trygg på at de du ønsker skal ivareta dine interesser får mulighet til å gjøre dette, samt at dine øvrige ønsker blir ivaretatt. Det skaper trygghet for både deg og for dine nærmeste, sier Andreas Ugelvik Kanestrøm som er assisterende banksjef personmarked ved Sparebanken Møres avdeling i Molde. 

Bestem at noen du stoler på skal ta vare på dine interesser den dagen du ikke lenger klarer det selv, oppfordrer Andreas Ugelvik Kanestrøm, assisterende banksjef ved Sparebanken Møres avdeling i Molde. Foto: Tony Hall

Digital løsning 

Gjennom et samarbeid med advokatfirmaet Justify kan Sparebanken Møre tilby deg som kunde å opprette både samboerkontrakt, testament og fremtidsfullmakt digitalt.

Justifys løsninger følger lovverket, og som ekstra sikkerhet krever blant annet Justifys fremtidsfullmakt en legeerklæring før fremtidsfullmakten kan tas i bruk. Du vil også bli varslet om lovendringer som måtte komme etter at fremtidsfullmakten er opprettet, slik at du kan gjøre aktuelle endringer. 

Lett å gjøre endringer 

Ved opprettelse av fremtidsfullmakt velger man hvem som skal være sine fullmektiger. Dette kan endres på selv etter fremtidsfullmakten er opprettet. Kanskje ønsker du noe helt annet for fremtiden din, noen år eller måneder etter at fremtidsfullmakten er fullført. Da er det betryggende å vite at du fortsatt kan logge deg inn hos Justify for å gjøre endringer.

Du kan legge ved personlige ønsker som meldinger fra deg til dine fullmektiger. Disse ønskene kan endres enkelt digitalt, uten ny signering eller nye dokumenter.

Trygg lagring av dine dokument 

Fremtidsfullmakten vil bli lagret trygt både i dokumentformat på papir og digitalt. Det er ingen offentlig ordning for lagring av fremtidsfullmakter i Norge i dag, men med lagringen hos Justify kan du være trygg på at fullmektigene både får tilgang til fullmakten, og god veiledning om hvordan den skal tas i bruk.

Kort fortalt

Stine Bae Molnes er Autorisert finansiell rådgiver ved Sparebanken Møres avdeling i Giske. Her forteller hun litt mer om hva en fremtidsfullmakt er.

Enkelt, sikkert og rimelig 

Selv om Justifys tjenester for fremtidsfullmakt, testament og samboerkontrakt er digitale, så får du god veiledning under opprettelsen. Skulle noe være feil lagt inn vil du få opp et varsel om hva slags informasjon som mangler. Ved å gjøre prosessen digital kuttes også kostnadene – uten at du får et dårligere resultat. Du får en helhetlig løsning som ikke bare gir deg et dokument, men ivaretar dine behov for lagring og oppfølging etter at fremtidsfullmakten er opprettet. 

Din fremtidsfullmakt vil bli gått igjennom av advokater i Justify, for å sikre at alt er korrekt.

_______________

 

Vil du teste?

Du kan registrere deg med BankID og prøve løsningen gratis og helt uten forpliktelser. Alle valgene dine blir lagret underveis. Du betaler først når du bestemmer deg for å kjøpe tjenesten. Test våre digitale juridiske tjenester her.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi