Gå til sbm.no
Elisabeth Blomvik, leder Divisjon personmarked og Autorisert finansiell rådgiver Arne Fredrik Nordal i Sparebanken MøreÅ ha en eller flere ting man vil spare til, er motiverende. Sparing trenger absolutt ikke å være kjedelig. Lag deg et spareprosjekt anbefaler Elisabeth Blomvik, leder Divisjon personmarked og Arne Fredrik Nordal, Autorisert finansiell rådgiver i Sparebanken Møre

Tips for å få en

Sunn økonomi

God økonomi handler ikke så mye om å ha mye penger, men om å ha et bevisst forhold til dem og hva man velger å bruke pengene på.

Finans Norge anslår at det er mellom to og tre hundre aktører som tilbyr usikret kreditt i det norske markedet. På samme måte som bankene er disse pliktige til å rapportere sine utlån til det nye gjeldsregisteret som lanseres 1. juli 2019.

Få kontroll på gjelden din
Leder Divisjon personmarked Elisabeth Blomvik og Autorisert finansiell rådgiver Arne Fredrik Nordal, er begge veldig enig om at skal du ha kredittkort må du ha kontroll på forbruket ditt og på økonomien din. Her er Elisabeth og Arne Fredriks tips for å få kontroll på økonomien.

  1. Skaff deg oversikt over både kredittrammer og gjeld.
  2. Har du utestående kreditt? Lag en nedbetalingsplan og hold avtalen.
  3. Klipp unødvendige kredittkort og husk å si opp avtalen. Selv om du kanskje ikke har en krone utestående på kredittkortene, er det rammene som vil bli lagt til grunn ved kredittvurdering.
  4. Vær forsiktig med tilbud om utsettelse av kreditt. Skal noe utsettes – ha en plan for tilbakebetalingen og hold planen.
  5. Det kan være smart å samle lån og kreditter et sted. Ved å samle alt er det enklere for deg å ha oversikt og for banken å gi relevante økonomisk rådgivning.
  6. Kjedelig men sant. Uforutsette utgifter kommer. Sett av penger på en bufferkonto. 
  7. For mange er juni måneden for både feriepenger og skattepenger. Benytt anledningen til å betale ned på dyre kreditter eller sett av litt på bufferkontoen.

Les også "102.000.000.000 kroner i usikret gjeld"

Involver gjerne barna i spareprosjektet - la det gå sport i det. I dag er mange barn opptatt av miljø og unødvendig forbruk som er en viktig del av det å være miljøbevisst.

Måter å spare på 
- For å takle uforutsette utgifter og kunne sove godt om natten er det smart å spare opp en liten buffer.  Med en bufferkonto vet du at du har en reserve i bakhånd når du trenger det, sier Elisabeth. 

Å ha en eller flere ting man vil spare til, er motiverende. Sparing trenger absolutt ikke å være kjedelig. Lag deg et spareprosjekt er Elisabeth og Arne Fredriks anbefaling.

  1. Sett deg konkrete sparemål og tenk igjennom hvordan du skal klare å nå målene.
  2. Utfordre deg selv og eventuell ektefelle/samboer; hvor mange dager etter hverandre kan dere klare å ikke bruke penger? 
  3. Har du barn? Involver gjerne barna i spareprosjektet - la det gå sport i det. I dag er mange barn opptatt av miljø og unødvendig forbruk som er en viktig del av det å være miljøbevisst.
  4. Kan familiemedlemmer sykle eller gå i stedet for å kjøre bil eller ta buss? Det er godt for kroppen og bidrar til spareprosjektet.
  5. Smør matpakke i stedet for å kjøpe lunsj i kantina. 
  6. Sett av tid til å planlegge innkjøp av mat og lag en handleliste for en uke frem i tid. Klarer du deg med å handle matvarer en gang i uka, kan du spare masse penger.
  7. Ta en kritisk gjennomgang av dine/familiens abonnement. TV-kanaler, musikk- og film-abonnement, treningsavgifter og lignende. Er det noe du betaler for, men som du knapt nok bruker? Avslutt abonnementet.
  8. Mange av oss er impulshandlere. Før du faller for fristelsen - tenk over om du virkelig trenger det.
  9. Selg ting du ikke har bruk for. Det finnes mange portaler på nett som er gratis å annonsere på.
  10. Har du penger på lønnskonto når neste lønningsdag er der, overfør resten til spare- eller bufferkonto.
  11. Husk å feire litt når sparemålene er nådd.

Har du opprettet Småspar? Her kan du lese mer om hvordan du kan spare litt hver gang du bruker kortet.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi