Gå til sbm.no
 Andrea, Emmeli og Sienna får hjelp av Ella til å telle pengene fra Tannfeen.Tre tannfellinger på en helg! Andrea, Emmeli og Sienna får hjelp av Ella til å telle pengene fra Tannfeen. For de voksne resulterte dette i en langvarig jakt i bukselommer og vesker i håp om å finne nok mynter til alle tennene.

Hva gjør

Tannfeen uten kontanter

Den yngre generasjon vokser opp med digitale penger og har hatt et forhold til Internett hele livet. Barna stusser ikke når de voksne vippser, betaler regninger, sjekker saldo eller betaler for parkering med apper på telefonen.

Vi går i full fart fremover mot et «kontantløst samfunn». Hvordan kan du hjelpe barna å forstå verdien av de digitale tallene de ser på skjermen?

Den magiske tannfeen
Den første tannfellingen er ofte en milepæl og en begivenhet både for barnet og de voksne. Tannfellingen starter når barna er rundt 6 år gamle og 20 melketenner skal felles i årene frem til 12-13 årsalderen. 

Helt siden tidlig på 1900-tallet har tannfeen dukket opp når barna mister tenner. De fleste som har vokst opp med tradisjonen å legge tannen i et glass med vann over natten, vil gjerne overføre dette til neste generasjon. Neste morgen har på magisk vis tannfeen lagt igjen penger for tannen! Dersom tannen legges i et glass uten vann, kommer tannfeen med papirpenger. 

– Tannfelling er for mange barn den første inntektskilden, sier Norun Sønderland Nustad, banksjef i Sparebanken Møre sin avdeling i Midsund. – Pengene fra tannfeen blir en viktig del av sparepengene, i tillegg til pengegaver og kanskje litt lønn for husarbeid, hjelp i hagen eller lufting av naboens hund.

Sparepengene puttes ofte på Tarebøssen og settes på konto i banken. Tidlig forståelse for pengebruk vil bidra til et bevisst forhold til økonomi videre i livet, enten det gjelder kontanter eller digitale penger.

Helt siden tidlig på 1900-tallet har tannfeen dukket opp når barna mister tenner. De fleste som har vokst opp med tradisjonen å legge tannen i et glass med vann over natten.

Kan tannfeen bruke digitale penger?
Tannfelling kan komme brått på! En kveld hos bonusfamilien Hurlen Sundin oppsto hele tre tannfellinger! For de voksne resulterte dette i en langvarig jakt i bukselommer og vesker i håp om å finne nok mynter til alle tennene. Finnes det andre måter tannfeen kan jobbe på når det er mangel på kontanter?

– Tannfeen kan jo skrive et lite brev og fortelle at du kan sjekke saldoen din, foreslår Andrea (13) og ler. – Det blir kanskje ikke helt det samme, men det kan være en mulighet. – Det går an at tannfeen kommer med en liten gave, sier Emmeli (11). – Det kan være nesten som en kalendergave, en liten ting med samme verdi som det du ville fått for tannen. 

 – Tannfeen burde hatt en app, sier Sienna. – Ja! Den kan hete Kortkompis Tannfe!  skyter Andrea inn.  

Andrea har hatt eget bankkort i flere år og er vant til å bruke digitale penger. Saldoen sjekker hun selv med appen Kortkompis. Dersom nøden er stor kan hun ta en telefon til mor eller far for å be om en overførsel.

– Jeg har også eget bankkort, forteller Sienna (9). – Det er enkelt å bruke det, men den første gangen jeg skulle betale var jeg veldig spent på om koden ble riktig!

Emmeli (11) foretrekker kontanter og har ikke lyst på bankkort helt enda. – Jeg liker å telle pengene selv og synes det er litt dumt hvis jeg glemmer koden til bankkortet. Jeg sparer penger i banken og har noen bursdagspenger i lommeboken.

Ella (6) venter spent på den første tannfellingen, frem til det hjelper hun å telle søsterens mynter fra tannfeen. 

Sparepengene puttes ofte på Tarebøssen og settes på konto i banken. Tidlig forståelse for pengebruk vil bidra til et bevisst forhold til økonomi videre i livet, enten det gjelder kontanter eller digitale penger.

Eget bankkort
Å betale med bankkort er den mest vanlige betalingsformen i Norge i dag, både i fysiske butikker og i netthandel hvor vi legger igjen kortnummeret. Barna følger med på de voksne som betaler med digitale penger hver dag. Det er imponerende å se hvor fort barna tar etter og slik lærer de om den abstrakte verdien av penger.

– I Sparebanken Møre har vi to typer bankkort for barn og unge, forteller Norun Nustad. – Vi har et bankkort for barn under 13 år, og et som passer for unge i alderen 13-18 år. 

– Det er opp til foreldrene å avgjøre når barnet skal få eget bankkort, sier Nustad. – Mange synes det er praktisk å kunne føre over penger til barnet på sekunder, særlig når en ikke har kontanter liggende. En unngår også at kontanter mistes eller blir frastjålet.

– Det viktig å snakke med barna om hvordan inntekter kommer inn på konto før vi kan bruke de digitale pengene, sier Nustad videre. – Eget bankkort kan styrke forståelsen for dette. 

Ved å følge med på appen Kortkompis har barna hele tiden oversikt over sin digitale lommebok og kan se transaksjonene som har vært gjort. Slik kan bevisstheten av pengenes verdi forsterkes. For å få Kortkompis, som er en forenklet mobilbank, må barnet ha eget mobilnummer som registreres i Sparebanken Møre.

Les mer om kortkompis her.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi