Gå til sbm.no
Familie på tre pakker bilen for å reise på ferie. Sommerferien er rett rundt hjørnet og mange pakker bilen for å dra på norgesferie. FOTO: Kristin Støylen.

Klar for ferie?

Tips til en tryggere sommer

Sommerferien er rett rundt hjørnet og mange har planene klare. Kanskje skal du oppdage Norge på langs, på tvers eller være turist i eget nærområde? Uansett hvor og hvordan du tenker å tilbringe ferien i sommer, har vi samlet noen tips for en tryggere sommer.

Klargjør bilen for tur 
Er du en av de som skal på bilferie i sommer er det flere ting du bør tenke på før du legger ut på tur. Ta en sjekk på bilen før du drar. Er dekk og lykter ok? Kanskje burde du tatt en service eller oljesjekk før du drar? Om du skal låne bil fra noen andre, eller låne vekk egen bil, sjekk at forsikringen dekker dette. Pass også på at du har tilstrekkelig med kjørelengde på forsikringen. Overstiger du årlig kjørelengde og du får en skade, kan regningen bli høy.  

Les mer om sikker sommerkjøring.

La innbruddstyvene tro at du er hjemme
Før du låser døren hjemme og drar på ferie, er det noen enkle grep du kan gjøre for å forebygge innbrudd i huset. Det kan være lurt å alliere seg med gode naboer og følge med på hverandres boliger. Dersom gresset klippes, det finnes litt søppel i søppeldunkene, det står en bil i opp-kjørselen innimellom og postkassen ikke er full, er sjansen større for at innbrudds-tyvene lar din bolig være i fred. Ikke glem å skru på boligalarmen dersom du har en. En bolig med alarm tilknyttet en alarmsentral kan virke avskrekkende på innbruddstyver.

Husk forsikring 
Like viktig som det å huske solkrem og myggspray i tursekken, er det å sørge for å ha reiseforsikringen på plass til ferien. En reiseforsikring dekker deg fra du går ut av døren hjemme og det stilles som regel ikke krav til overnatting for at den skal gjelde. I tillegg er en reiseforsikring en helårsforsikring, og den dekker deg om du skulle blir frastjålet veska på nærbutikken eller i syden. 

Les mer om reiseforsikring.  

Reiseforsikring er ikke den eneste forsikringen du bør tenke på før ferien. Skal du leie ut hytta, båten eller campingvogna, bør du sjekke at forsikringen har dekning for nettopp dette. Det er i tillegg en god mulighet til å gå igjennom forsikringspapirene dine for å se om forsikringen dekker det du tror den gjør. Ofte har vi større verdier enn vi tror på hytta og i båten, og det kan derfor være lurt å sjekke forsikringssummene og dekningsomfanget du har.

Husk å sjekk at forsikringen dekker alt du pakker med deg på tur. FOTO: Kristin Støylen.

Ekstra kort 
Når du skal ut på tur er det alltid lurt å ha med et ekstra kort. Dette bør du oppbevare et annet sted enn i lommeboka, for eksempel i bagasjen. Med vårt kredittkort, Møre Mastercard, har du en god likviditetsreserve. Du har i tillegg alltid full kontroll og oversikt over forbruket ditt i nett- og mobilbank. 

Feriebudsjett
Det er fort gjort at ferien blir dyrere enn først planlagt. Derfor er det lurt å sette opp et feriebudsjett før du reiser. Sett opp hvor mye du ser for deg å bruke på mat, overnatting, transport og ulike aktiviteter. Husk å ta høyde for utgifter som bompenger, drivstoff og fergebilletter om du planlegger å kjøre bil eller bobil. Har du et budsjett å forholde deg til er det enklere å holde seg innenfor rammene. 

En liten huskeliste før du reiser

  1. Ta en sjekk på bilen før du drar. Er dekk og lykter ok? Er reservehjul eller reparasjonssett på plass? 
  2. Pass på at du har med deg veihjelpsbeviset i bilen.
  3. Sjekk at du har forsikringene på plass. Reise-, bil og boligforsikring er viktig å sjekke før du drar. Har du båt, campingvogn eller hytte kan det være en fordel å sjekke forsikringen på disse også. 
  4. Avtal med naboen eller et familiemedlem om å se etter huset når du er på tur. 
  5. Husk å ta med et ekstra kort, gjerne vårt Møre Mastercard. Da har du alltid en likviditetsreserve tilgjengelig.
  6. Husk å aktivere BankID på mobil og mobilbank før du drar. Da har du alltid full tilgang til banktjenestene du trenger.
  7. Skal du over landegrensen må du huske regionsperren. 
  8. Sett opp et feriebudsjett før du drar. 


God tur og god sommer! 


Flere artikler i kategorien Privatøkonomi