Gå til sbm.no
2026-KS-Pakking-i-bil-småbarnsfamilie-720x400.jpgNår du pakker bilen må du sikre bagasjen og passe på at det ikke er noen løse gjenstander i bilkupeen. Foto: Kristin Støylen

Ta vare på

Trygghet i ferien

Hvor går ferien i år? Blir det campingvogn til Sørlandet, båttur i fjordene, biltur til Nordkapp eller avslapning hjemme?

Uansett hvilke planer du har lagt for sommeren, er det Norgesferie som gjelder for de aller fleste av oss. En unik mulighet til å utforske alt vårt flotte land har å by på av langstrakte fjorder, høyreiste fjell og lyse sommernetter.

Gode råd til deg som skal på ferie 
Vanligvis kommer vi hjem etter sommerferien uthvilte, lykkelige og med mange gode ferieminner. Men, ikke alle dessverre. Det er alltid en risiko for at uhell skjer.

– Uhell kan alltid skje, men en ting er sikkert; den største tabben du kan gjøre, er å ikke ha reiseforsikring, sier Banksjef Joachim Flataker ved Sparebanken Møre sitt kontor i Langevåg.

Joachim anbefaler alle å ta med et ekstra kort, og ett av kortene bør oppbevares et annet sted enn i lommeboka.

– Når du betaler for reise og opphold er det smart å betale med kredittkort. Benytter du kredittkortet til alle ferieutgiftene har du i tillegg enkel oversikt over ferieøkonomien din med alt samlet på ett sted, forteller Joachim.

Her er Joachims tips for å få en tryggere ferie.

1. Reiseforsikring
Sjekk at du har gyldig reiseforsikring. Reiseforsikringen gjelder i det du går ut døra hjemme og dekker de aller vanligste uhellene du kan oppleve på reise. Du bør også sjekke forsikringsvilkårene – hva reiseforsikringen dekker og hva den ikke dekker.

2. Vurder om du er godt nok dekket
Tenk over hva du skal ha med deg av verdier. Det er ikke mye som skal til før det kan lønne seg å oppdatere til en pluss-variant av forsikringen, der du får høyere utbetaling, utvidet dekning og redusert eller ingen egenandel. I tillegg vil en utvidet forsikring ofte dekke ulike actionfylte aktiviteter som for eksempel  fjellklatring og kiting. 

3. Forsikringsbevis
Når du er på tur er det viktig at du tar med deg forsikringsbevis. Har du reiseforsikring i Sparebanken Møre kan du laste ned reiseappen Eika Reise, så har du  alltid forsikringskortet ditt tilgjengelig. Da har du også tilgang til døgnåpen alarmsentral og mulighet til å melde skade direkte i appen.

– Når du betaler for reise og opphold er det smart å betale med kredittkort. Du har da enkelt oversikt over hva ferien koster, forteller Joachim Flataker, banksjef ved Sparebanken Møres kontor i Langevåg.

4. Klargjør bilen for tur
Er du en av de som skal på bilferie i sommer er det flere ting du bør tenke på før du legger ut på tur. Ta en sjekk på bilen før du drar. Er dekk og lykter ok?  Kanskje burde du tatt en service eller oljesjekk før du drar? Om du skal låne bil fra noen andre, eller låne vekk egen bil, sjekk at forsikringen dekker dette. Pass også på at du har tilstrekkelig med kjørelengde på forsikringen. Overstiger du årlig kjørelengde og du får en skade, kan regningen bli høy.

5. Pakking av bil 
Når du pakker bilen må du sikre bagasjen og passe på at det ikke er noen løse gjenstander i bilkupeen. Et løst nettbrett som veier en halv kilo kommer med en  kraft tilsvarende 12 kilo om du må bråstoppe i 50 km i timen. La heller ikke verdisaker ligge synlig i bilen når du forlater den.

6. Hold deg oppdatert på siste nytt fra helsemyndighetene
Myndighetene gir reiseråd basert på siste tilgjengelige informasjon. Du må også sjekke om det er lokale regler der du er. Selv om du er på ferie, må du ikke  glemme smittevernreglene. Hold avstand og vask hendene.

Last ned apper
– I tillegg til å ha med det du trenger i bagasjen kan det være smart å forberede seg ved å laste ned nyttige apper. Her er noen som kan bidra til en fin og trygg reise, sier Joachim. 

Hjelp 113.jpg
Hjelp 113
Appen Hjelp 113 sender automatisk melding om hvor du er, om du ringer 110, 112 eller 113 fra appen. Nærmeste hjertestarter kan du finne i appen. Det er det offentlige hjertestarterregisteret som brukes. 
   
Eika Reise.jpg
Eika Reise
Med Eika Reise har du forsikringskortet for hånden og oversikt over SOS sine behandlingsnettverk i utlandet. Du har lett tilgang til alarmsentralen døgnet rundt, og enkel og rask prosess for skaderapportering.
       
Trip Advisor.jpg
Tripadvisor
Her finner du hotellene, restaurantene og severdighetene. Tripadvisor har en enorm database med brukere verden over. Det gjør det enkelt å finne ærlige tilbakemeldinger på steder du vurderer.
     
StikkUT.jpg
StikkUT
Skal du feriere i Møre og Romsdal anbefaler vi StikkUT-appen som har hele 470 turmål av ulik vanskelighetsgrad. 
   
Google Maps.jpg
Google Maps
Et tips er å last ned Google Maps og de kartene du trenger på forhånd. Da kan du bruke dem i offline- modus. 
    

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi