Gå til sbm.no
Tre personer på fjelltur. Litjefjellet i Vengedalen, Rauma.Vi bor i en region med fantastisk natur. Bildet er fra Litjefjellet i Vengedalen i Rauma. FOTO: Karl Otto Kristiansen

Skap drømmeferien

Turist i eget land

2020 er året hvor mye er annerledes, inkludert sommerferien. Noen ferieplaner er avlyst, andre utsatt. Heldige er vi som bor i et land proppet med ferieperler og spennende opplevelser for store og små. Noen finner du rett i nærheten, andre krever litt mer planlegging.

Lokale skatter 
Vi bor i en region med fantastisk natur. De fleste av oss har fjord, fjell eller hav, eller alle tre, i umiddelbar nærhet. Det er mange lokale skatter og sannsynligheten er stor for at du ikke må så langt for å oppdage noen. Snakk med venner, familie eller naboer – kanskje har de tips til en opplevelse eller sted du ikke har vært. Mange kommuner har også egne turistkontor hvor du kan få tips til turer og severdigheter.

Odd Roar Lange, er en av landets mest erfarne og kjente reisejournalister, og står bak Nordens mest leste reiseside, Thetravelinspector.no. Her forteller han om «Ti drømmereiser i Møre og Romsdal».

Tips til reisemål
«Heldigvis for oss, er hele Norge en storslått, naturlig fornøyelsespark», skriver Visit Norway. Opplevelsene står i kø, og trenger du tips og råd til hvor turen skal gå kan du finne mye på Visit Norway sin hjemmeside. Tipsene er tilpasset reiser med eller uten barn og reisemål i ulike landsdeler.

I Norge har vi 18 ruter som er definert som «Nasjonale Turistveger». På nasjonaleturistveger.no finner du en oversikt over disse. Her finner du informasjon og kart over ruten, tips til opplevelser og attraksjoner, samt forslag til overnatting og spiseplasser.

Hengekøye, telt, hytte eller hotell?
Uansett om du skal kort eller langt, innebærer turen gjerne en eller flere overnattinger. Valgmulighetene er flere, alt etter lommebok, lokasjon, reisefølge og/eller komfort. Årets store trend er hengekøye. Velger du hengekøye eller telt må du sjekke de lokale reglene for telting, og vær obs på lokale retningslinjer for tenning av bål.

Hytter finner du på de fleste campingplasser rundt om i landet, men det er også gode muligheter for å leie hytte privat. Et annet alternativ er hyttene til Den Norske Turistforening. På deres nettsider kan du booke overnatting og få forslag til turer og aktiviteter.

Uansett om du skal bo på hotell, hytte, rorbu eller kanskje leie en leilighet, - book direkte hos utleiestedet. Da vil pengene dine bidra til lokal verdiskaping og ikke gå til et utenlandsk bookingselskap.

Du trenger ikke reise langt for å få feriefølelsen. For Amanda og Anita er et besøk på iskrembaren Lamella i Ålesund en smak av sommer.

Husk reiseforsikring
Om du skal reise kort eller litt lengre, - husk å ha reiseforsikringen på plass. De fleste reiseforsikringer dekker deg fra du går ut av døra hjemme og gjelder hele året. 

Planlegger du en actionfylt ferie eller reiser med mye og dyrt turutstyr, må du sjekke hva reiseforsikringen din dekker og eventuelt oppgradere forsikringen. Tar du med deg enkeltgjenstander av spesielt høy verdi, må du kanskje ha en verdigjenstandsforsikring i tillegg. Har du reiseforsikring hos oss, kan du laste ned appen Eika Reise. Da har du alltid med deg forsikringsbeviset.

Feriebudsjett
Det er alltid smart å sette opp feriebudsjett. Hvor mye ser du for deg å bruke på mat, overnatting, nødvendig utstyr, transport og aktiviteter. Husk å ta høyde for utgifter som bompenger, drivstoff og fergebilletter om du planlegger å kjøre. En ferie trenger ikke å bli så dyr og en kan gjøre en del grep for å få en billigere ferie. For eksempel kan du ha kjølebag i bilen med mat og drikke, spørre familie og venner om å få låne telt og annet turutstyr, eller byttelåne hus eller hytte med bekjente andre steder i landet.

Noen siste tips før turen starter
Samtidig som kofferten eller ryggsekken pakkes for årets sommerferie, pass på at du har mobilbank og BankID på mobil aktivert på telefonen din. Da har du tilgang til de fleste banktjenestene og kan sjekke saldo eller sperre kort om det blir nødvendig. Det kan også være smart å ta med et ekstra kort. Med vårt kredittkort, Møre Mastercard, har du en god likviditetsreserve. Du har i tillegg alltid full kontroll og oversikt over forbruket ditt i nett- og mobilbanken.

God tur!

De fleste av oss har fjord, fjell eller hav, eller alle tre i umiddelbar nærhet. Bildet er fra Gunnarråsa på Sæbø i Ørsta kommune. FOTO: Håvard Myklebust

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi