Gå til sbm.no

Hjem fra USA og England:

- Ålesund er perfekt

Mange unge kloke hoder reiser ut for å ta utdannelse for så aldri komme tilbake til Ålesund.

Heller ikke Monica Finnøy Draper (28) vurderte å se seg tilbake da hun forlot Ålesund for å studere og satse på en svømmekarriere. Men så kom lengselen snikende og den perfekte jobben flytende som rentemegler i Sparebanken Møre.

Falt på plass
- Det ble en veldig bra match. Flere ting falt liksom på plass og vi har ikke angret et sekund, forteller Monica som også fikk med seg elektroingeniøren og ektemannen Jack Frederick Draper til Ålesund. I dag jobber han for Tesla på Digerneset. Nå har paret bodd to år i jugendbyen.

Monica forteller at hun nok også var under en viss påvirkning av et vennepar som hadde valgt å flytte tilbake til hjembyen Ålesund og som stortrivdes.

Utrolig byutvikling
- Det var ikke den samme litt «kjedelige» byen jeg kom hjem til som jeg flyttet fra. De siste årene har det skjedd utrolig mye bra i Ålesund. Spisesteder, aktiviteter, arrangementer. Bysentrum og kulturlivet har blomstret. Det har blitt en mye mer urban by og for meg er det en perfekt by å bo og jobbe i. Rett utenfor stuedøra har vi dessuten Norges beste turmuligheter som er helt supert for oss som liker toppturer og mye aktivitet sommer og vinter, sier Monica.

California
Hun var en talentfull svømmer som til og med fikk GNIST-stipend fra banken som nå er hennes arbeidsgiver. Hun ønsket å kombinere svømming med studier. I 2006 dro hun til Bergen og idrettsgymnas. Deretter ble det California og Santa Barbara hvor hun tok Bachelor i Business Economics. Samtidig satte en skade stopper for ambisjonen om å bli en toppsvømmer.

- Det var under et utvekslingssemester i England at jeg traff Jack, og etter bachelorstudiene flyttet jeg fra California til Birmingham i England. Der tok jeg Master i International Money and Banking, forteller Monica.

Bankjobb i England
Det ga henne en jobb som analytiker i Deutsche Bank i Birmingham i to år etter endt utdannelse. Hun var en av tusen ansatte og som de fleste i banken hadde hun lange dager på jobb.

- I denne perioden vurderte vi London som en mulighet, men visste at det også der ville bli lange arbeidsdager og mye pendling. Deretter drodlet vi litt om Oslo med sine mange muligheter, forteller Monica.

Lengsel
Men tanken på Ålesund hadde begynt å surre litt i bakhodet. Og hun kjente at hun faktisk følte på en lengsel og et savn etter både by, foreldre, slektninger og venner.

- Vi hadde vært på flere besøk i Ålesund og jeg så jo at mannen min hadde en viss sans for både byen og naturen, forteller Monica.

Hun sørget for å holde seg fortløpende orientert om ledige stillinger i Ålesund. Sparebanken Møre hadde hun et godt inntrykk av etter å ha sommerjobbet der i to år under utdannelse.

Føltes riktig
- Da det åpnet seg muligheter for både meg og mannen min, slo vi til. Vi følte temmelig umiddelbart at vi hadde gjort det rette. For meg føltes det godt å ha kommet hjem og godt å ha funnet en spennende og attraktiv jobb. Vi bor midt i byen. Jeg kan gå på jobb og som sagt bor vi midt i smørøyet for å kunne være aktive.

Jobb er viktig
- Hva tror du skal til for at flere vender hjem etter endt utdannelse?

- Jeg tror at det først og fremst handler om jobb og arbeidsmarked. Jobbene må være attraktive og passe til den utdannelsen man har tatt. Dernest tror jeg det er viktig å framsnakke Ålesund som en helt annen og mer urban by i dag enn det var når mange forlot den for å reise ut for å studere, sier Monica.

Ålesund er blitt en bra by for studenter -nå viser det seg at halvparten av studentene som kommer blir værende etter endte studier. Foto: Kristin Støylen

Flest utenbys studenter
Både næringsliv og myndigheter jobber for å at ålesundere og sunnmøringer skal komme tilbake etter å ha reist ut for å studere.

Mellom jul og nyttår arrangerte Ålesund kommune og næringslivet «Sjekk inn» for ungdom fra Ålesund som var hjemme på juleferie. Hensikten var å vise frem hvilke muligheter det finnes her og hva byen kan by på.

Nå viser tall at flertallet av studentene ved NTNU Ålesund kommer fra andre fylker enn Møre og Romsdal og en studie at halvparten av studentene fra andre fylker ble boende i Møre og Romsdal etter endt studier.

- Når man først har fått en utdanning på plass er det større sjanser for å bli værende i regionen – forutsatt at man får seg en jobb. Det viser analyser som er gjort, sier professor Finn Båtevik ved Høgskolen i Volda, som blant annet har forsket på regional utvikling.

Båtevik mener derfor det er en bedre og mer effektiv strategi å tilrettelegge for at studenter blir værende enn å få utflyttere hjem.

- Utenbys studenter som blir værende her i fylket har jo gjort et aktivt valg om å flytte hit og derfor bør de satses på, mener Båtevik.

Flere artikler i kategorien Ung og økonomi