Gå til sbm.no
Anette Eikrem Maaseide er banksjef i Sparebanken Møre sin avdeling i Langevåg.Langt fra alle unge har foreldre som kan hjelpe til med investering i bolig. Derfor er sparing i BSU en svært god start, sier Anette Eikrem Maaseide, banksjef i Sparebanken Møre sin avdeling i Langevåg.

Kjøpe din første bolig?

Få en god start med BSU

Endelig kommer den store dagen da du skal kjøpe din første bolig! For å få boliglån i banken vil du ha behov for egenkapital.

Langt fra alle unge har foreldre som kan hjelpe til med investeringen. Derfor er sparing i BSU (boligsparing for ungdom) en svært god start. Ved å spare fast viser du dessuten banken at du har rom i økonomien din til å betjene et boliglån med månedlige avdrag.  

Hvordan sparer du i BSU?
– Det som er så fint med BSU er at du selv bestemmer hvor mye du vil spare, og du trenger ikke å spare hvert år, sier Anette Eikrem Maaseide som er banksjef i Sparebanken Møre sin avdeling i Langevåg. – Blir det av en eller annen grunn behov for pause i sparingen i en periode, styrer du spareavtalen helt selv fra mobil­- eller nettbanken din.  

– Siden det er krav om 15 % egenkapital for boliglån er det viktig å spare jevnt over tid for å oppnå den summen du vil trenge, sier Maaseide. – I de aller fleste tilfeller kan du ikke låne mer enn 85  % av boligens verdi.  

– I BSU kan du totalt spare 300 000 kr. frem til det året du fyller 34 år, forteller banksjefen videre. – Det kan være lurt å starte boligsparingen så tidlig som mulig. Skal du utnytte ordningen fullt ut må du spare i 12 år for å oppnå maksbeløpet. Starter du BSU-sparingen tidlig blir dessuten det månedlige sparebeløpet mindre fordi du fordeler sparingen over lengre tid. Totalt kan du spare 25 000 kr i året. 

– Det går fint an å starte med BSU-sparing selv om du ikke har skattbar inntekt. Da er fordelen den gode renten du får på BSU-kontoen.

  – Det er likevel verdt å merke seg at hvis du har skattbar inntekt så får du skattefradrag på 20 % av sparebeløpet. Det utgjør hele 5000 kr. i skattefradrag dersom du sparer maksbeløpet på 25 000 kr. årlig, sier Maaseide.

Har du skattbar inntekt så får du skattefradrag på 20 % av sparebeløpet. Det utgjør hele 5000 kr. i skattefradrag dersom du sparer maksbeløpet på 25 000 kr. årlig

Overraskende utvikling nasjonalt
De siste tre årene er det på nasjonalt nivå registrert en nedgang i antall personer som sparer i BSU. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser nedgang etter flere år med økning. Hva som er årsaken til dette er uklart. Mange økonomer oppfordrer foreldre til å motivere de unge til å spare til egen bolig selv. Selv om en kan få hjelp fra mor og far, er det viktig å utvikle et bevisst forhold til egen økonomi og etablere gode sparevaner.

– Det er en stor fordel å vise banken at du har vist vilje og evne til å spare fast. Dette kan være avgjørende for å få innvilget lånesøknaden din den dagen du vil finansiere din egen bolig, understreker banksjef Maaseide. – Slik ser vi at du er innstilt på å kunne betjene et boliglån med månedlige avdrag.

– Vi er så heldige å få besøk av mange unge som ønsker å finansiere sin første bolig, og vi i Sparebanken Møre vil gjerne være med på å realisere boligdrømmene deres! avslutter banksjefen.

Start sparingen til egen bolig i dag!
Ønsker du en god start på jobben med å skaffe egenkapitalen til ditt første boligkjøp, er vårt beste råd at du kommer i gang med BSU-sparingen så tidlig som mulig. Da får du størst utbytte av denne gunstige spareordningen.

BSU-konto oppretter du selv i mobil- eller nettbanken din. Er det noe du lurer på kan du kontakte en rådgiver på ditt lokale bankkontor eller kundeservice på telefon 70 11 30 00.

Les mer om BSU her.

Skal du kjøpe din første bolig og lurer på hvor mye du kan låne? Søk om finansieringsbevis her.

Flere artikler i kategorien Ung og økonomi