Gå til sbm.no
Andreas Olsen er fagansvarlig Betaling og dagligbank i Sparebanken Møre.Andreas Olsen er fagansvarlig i Sparebanken Møre, og jobber med betalingstjenester og kort spesielt. Han forteller at mange unge ikke melder fra til banken når de blir svindlet.

Mange unge blir

Forsøkt svindlet via Instagram

Svindlerne utgir seg gjerne for å være kjente merkevarer som lokker med sponsing. Du får melding i innboksen på Instagram og trenger kun å klikke på en lenke og legge igjen e-posten din.

Det neste som skjer er at instagramkontoen bli hacket. Svindlerne tar over kontoen og publiserer stories og ber andre om å klikke seg inn på samme link. Mange unge gidder ikke å anmelde slik svindel, men oppretter en ny profil og ber vennene sine om å følge den.

Melder ikke tap til banken
Andreas Olsen i Sparebanken Møre, har tidligere jobbet på kundeservice i banken og arbeider nå med betalingstjenester og kort spesielt. Han forteller at unge ofte også lar være å melde til banken når de svindles for penger.

- Av erfaring vet vi at de rundt 20 år dropper å rapportere det. Noen orker det ikke fordi det blir for mye styr, mens andre fordi de synes det er flaut å innrømme at de har gått på limpinnen. Det er veldig synd. I enkelte tilfeller har de faktisk mulighet til å få tilbake pengene. Har du betalt med Mastercard gir lovverket deg bedre beskyttet mot svindel og du har mulighet til å få pengene refundert fra banken.

Slik går svindlerne frem
Svindlerne kontakter deg via innboksen eller på e-post. De utgir seg for å være såkalte «brand managers» for et nyoppstartet klesmerke, og forteller at de har oppdaget deg på Instagram og er interessert i et sponset samarbeid. De vil ha deg som ambassadør for den nye merkevaren.

Å bli sponset eller bli merkevareambassadør er vanlige inntektskilder for kjente influencere, - og drømmen for mange unge. Nettopp derfor bruker cyberkriminelle dette for å lure unge personer. Mange ønsker å bli anerkjent som influencer og svindlerne bruker dette som brekkstang for å lure dem.

- Selv om de kanskje er skeptiske i utgangspunktet, så er tanken om å bli merkevareambassadør så forlokkende at de griper sjansen likevel, sier Andreas.

- Av erfaring vet vi at de rundt 20 år dropper å rapportere svindel. Noen orker det ikke fordi det blir for mye styr, mens andre fordi de synes det er flaut å innrømme at de har gått på limpinnen. Det er veldig synd for i enkelte tilfeller har de faktisk mulighet til å få tilbake pengene, forteller Andreas Olsen i Sparebanken Møre.

Flere måter å svindle på
Biter du på det sponsede samarbeidet er det flere metoder de kriminelle kan benytte for å svindle deg.

  • I noen tilfeller tilbys du en «eksklusiv» rabattkupong for å handle i nettbutikken. Det kan ofte være vanskelig å oppdage at nettbutikken er falsk, men på den måten ender du opp med å betale for varer du aldri får.
  • I andre tilfeller leder samtalen videre til at du oppgir personlige opplysninger og sensitiv betalingsinformasjon. I disse tilfellene tappes kontoen din for penger. Dette kan også åpne opp for at noen kan begå ID-tyveri.
  • Eller så kan svindlerne få deg til å oppgi brukerinformasjon og kaprer kontoen din. Så bruker de kontoen din videre for å skape troverdighet for falske nettbutikker og profiler.

Hvordan avsløre falske kontoer i sosiale medier
Det kommer stadig flere varianter av svindlere på sosiale medier. Her er noen grep du kan gjøre for å avsløre om kontoen er falsk:

  • Sjekk om Instagramkontoen er ny, og sjekk om de som følger kontoen er ekte profiler. Det kan du gjøre ved for eksempel å se på antall følgere de som følger profilen har
  • Søk etter anbefalinger av produktet og datoen for når anbefalingene er publisert. Det bør helst være anbefalinger over en lengre tidsperiode.
  • Lukk profilen din. Har du ikke som mål å bli influencer bør du kanskje endre profilen din fra å være åpen til å være lukket. Slik vil kun de som faktisk følger deg kunne kontakte deg via innboksen din.
  • Og ikke minst - styr nysgjerrigheten din – ikke klikk på linker som ser ut som spam.

Nettsvindel er et økende problem. Er du bekymret for svindel eller ID-tyveri, - les gjerne mer om Mastercard her.

Fordeler ved å betale med Mastercard når du handler på nett:

  1. Oppdager du at varen er falsk, kan du reklamere på kjøpet
  2. Kommer ikke varen frem kan du reklamere på kjøpet
  3. Svindleren tapper ikke lønns-/ brukskontoen din for penger

Flere artikler i kategorien Ung og økonomi