Gå til sbm.no

Boligsparing for ungdom:

Fortsatt smart sparing til bolig

I budsjettforliket i høst ble skattefradraget på BSU endret fra 20 til 10 prosent. Til tross for denne endringen er BSU fortsatt en smart måte å spare til bolig på.

Du får god rente og det er risikofritt, - og i tillegg får du skattefradrag. Ikke vent med BSU-sparing til du er klar til å kjøpe bolig. Det kan være i seneste laget. 

Egenkapital
Skal du kjøpe deg bolig krever myndighetene at du har minst 15% egenkapital. Koster boligen 3 million må du ha 450.000 kroner i egenkapital for å oppfylle kravet. Det er mye penger for en ung økonomi. 

– Skal du utnytte fordelene med BSU maksimalt, må du spare 27.500 kroner hvert år, i nesten 11 år. Da har du totalt spart 300.000 kroner. Det betyr 2.291 kroner hver måned eller omtrent 76 kroner per dag, og 76 kroner per dag er i mange sammenhenger ikke så mye. Det er fort gjort å sløse vekk en tilsvarende sum uten å tenke over det. Hverdagssløsing som utelunsj, «kaffe-on-the-go», «take-away-middag» for å nevne noen fristelser, forteller rådgiverne Karoline Eikås og Philip Søvik.

Start sparingen tidlig på året
– Vi anbefaler kundene våre om å sette inn så mye de kan tidlig på året. Det er en barriere å ta ut BSU-pengene når de først står på konto, men blir det en akutt knipe kan du faktisk ta ut beløpet du har spart dette året. Da er det kanskje ikke så skummelt å sette inn såpass mye penger på BSU. 

Er du kunde i Sparebanken Møre og har mobilbank eller nettbank, kan du opprette BSU-konto og fast spareavtale direkte i nett- eller mobilbank. Les mer her.

Skal du utnytte BSU fordelene maksimalt, må du spare 27.500 kroner hvert år, i nesten 11 år. Da blir sparebeløpet totalt 300.000 kroner. Det betyr 2.291 kroner i måneden eller cirka 76 kroner pr. dag.

Sparevilje og evne
Karoline forteller videre at mange unge i dag må ha kausjonist når de skal kjøpe bolig selv om de har spart selv. Men å ha vist sparevilje er uansett positivt. 

– Skal du søke om lån til bolig er det lettere å få ja når du har vist at du klarer å spare, selv om inntekten kanskje ikke er så høy. Alle monner drar, og det er positivt å ha vist sparevilje. Til tross for reduksjonen i skattefradraget er BSU fortsatt et supert produkt som alle bør begynne med så fort de har en inntekt og betaler skatt, avslutter Karoline og Philip.

Skattefradrag
Med den nye endringen får du 10% skattefradrag dersom du har skattbar inntekt og ikke eier egen bolig. Når boligen er kjøpt, kan du fortsette BSU-sparinga, men du får ikke skattefradrag. Unntaket er om du selger boligen og leier istendenfor å eie selv. Da kan du fortsette å spare med skattefradrag igjen. 


Spørsmål
Vi opplever at mange har spørsmål om BSU-regelverket. Her finn du litt informasjon.

  • Du kan spare inntil 27.500 kroner årlig og totalt kr 300.000. Rentene kommer i tillegg
  • Du kan spare til og med det året du fyller 33 år
  • Du får 10 prosent av årlig innbetalt sparebeløp i skattefradrag. Det vil si inntil 2.750 kroner årlig 
  • Eier du en bolig får du ikke lenger skattefradrag 
  • Pengene du har spart i BSU må brukes til å kjøpe bolig eller betale ned på boliglånet 
  • Avslutter du BSU-kontoen, kan du ikke opprette ny senere. Du kan bare ha en BSU-konto
  • Du får en av bankens beste renter



Vil du la 2023 bli ditt beste spareår? Test vår sparekalkulator og få tips til hvilken sparing (i tillegg til BSU) som kan passe for deg. 


Flere artikler i kategorien Ung og økonomi