Gå til sbm.no

Kloke hoder i et

Hav av muligheter

Det finnes et hav av muligheter for unge, kloke hoder som vil ha utfordrende og spennende jobber i havbaserte næringer.

For fjerde året på rad ga mønstringen Ocean Talent Camp Møre over 1000 elever fra videregående skoler på Sunnmøre og deler av Romsdal et innblikk i hvilke muligheter som finnes for dem som fremtidige arbeidstakere. Her får ungdommene møte næringene som er de største bidragsyterne til norsk økonomi; de havbaserte næringene – Ocean Industries.

Aha-opplevelse
- Min store aha-opplevelse er at havbasert næring er så mye mer enn bare offshore og fiskeri. Og at den havbaserte næringen kan by på svært mange muligheter, spennende og forskjellige jobber, sier Jostein Tennfjord (18), i tredje klasse ved Fagerlia videregående.

Oljebrems skremmer
- Jeg må innrømme at oljebremsen skremmer i forhold til yrkesvalg. Og tradisjonelt fiskeri har heller ikke fristet meg. Derfor er slike arrangementer viktige fordi de viser en bredde i næringen som jeg tror er for dårlig kjent blant unge som skal begynne på sine karrierestiger, mener Endre Hoem (18) fra Fagerlia videregående.

- Helt enig med Jostein og Endre. Men jeg er nok fast bestemt på å få litt luft under vingene etter videregående og vil aller helst studere i utlandet, sier Adrian Hatledal.

Sunnmøre en mulighet
Han tviler på at hans fremtid blir på Sunnmøre. De to andre unge sunnmøringene utelukker på ingen måte at de etter hvert flytter tilbake når utdanningen er fullført.

- Det er absolutt en mulighet. For Sunnmøre og regionen vil havrommet og havbaserte næringer være svært viktig. Og med sitt mangfold har havbaserte næringer behov for veldig mange typer yrker, også tradisjonelle. I tillegg til jobbmuligheter ser det også ut til å pågå en interessant diskusjon om byutvikling. Kanskje kan Ålesund bli enda mer urban og spennende, mener Endre og Jostein om det å vende tilbake etter studier.

Fremtiden i havet
De tre Fagerlia-elevene lot seg blant annet fascinere av de mulighetene som ligger i hvordan verdiskapningen i havet kan utnyttes med nye produkter og at man bare er i startgropen for «fremtiden i havet».

- Det er utrolig spennende, sier Frøydis Jeilen som er student ved Biomarin Innovasjon, en ny linje ved NTNU Ålesund.

I går bød hun elever fra videregående på velsmakende produkter av alger, tang og tare. Biomarin industri utnytter marine ressurser innen havbruk, fiskeri, matproduksjon, helsekost og eksport. Det handler om tverrfaglig produktutvikling.

Frøydis Jeilen studerer Biomarin Innovasjon ved NTNU Ålesund og bød på smaksprøver fra fjord til bord.

Stort sjømatfylke
Norge er blant de ledende landene i verden innen havbasert næring som omfatter offshore, shipping og maritimt, fiskeri og sjømat. Møre og Romsdal er store på fiskeeksport. Hele en tredjedel av all eksport av norsk sjømat kommer her fra fylket.

Fremtiden i havbaserte næringer vil trolig handle svært mye og innovasjon, teknologi og nye løsninger.

Må beholde kloke hoder
- Derfor må vi gjøre det vi kan for å beholde de kloke hodene. Og derfor er det så viktig med møteplasser som Ocean Talent Camp Møre for å kunne vise frem alle de spennende jobbmulighetene som finnes innen havbasert næring, sier Terje Krøvel, banksjef næringsliv i Sparebanken Møre.

Som den største regionale banken mener han det er helt naturlig at Sparebanken Møre både er tilstede og bidrar økonomisk slik at Ocean Talent Camp også kan gjennomføres her i regionen.

Internasjonalt
– Selv om deler av næringen opplever store utfordringer, ser vi at blant andre verftene i distriktet har hatt en imponerende omstillingsevne. Denne omstillingsevnen kombinert med ny kunnskap gjennom forskning på mulighetene i havrommet kan bidra til nye arbeidsplasser på sikt. Det gjør denne regionen spennende fremover, også i et internasjonalt perspektiv, mener Krøvel.

Fiskeri håver inn – les saken her.

Sjømat- og maritim næring sluttet helhjertet opp om Ocean Talent Camp som ble arrangert i Ålesund for fjerde gang. Elvene hadde gjort et forarbeid før campen, var aktive under dagen og avsluttet med oppsummering og diskusjon i klassene.

På standen til Sparebanken kunne du snakke med Hanne Holmen, rådgiver for små og mellomstore bedrifter, og Karsten Lus Hagen og Vegard Engesmo, begge AFR rådgivere på personmarked.

Den beste noensinne
- Vi er strålende fornøyd med årets Ocean Talent Camp Møre. Tilbakemeldinger tyder på at dette kanskje er den beste vi har arrangert, og det er veldig tilfredsstillende med tanke på at deler av den havbaserte næringen har og har hatt sine utfordringer, sier Arnfinn Ingjerd, leder for Maritimt Forum Nordvest.

Han mener sponsorer som Sparebanken Møre fortjener kred som bidragsyter. Uten sponsorer som den største regionale banken hadde det ikke vært mulig å få til en slik massemønstring for å inspirere til rekruttering av kloke hoder til havbasert næring. Han tror også at det pedagogiske opplegget for elevene i forkant, underveis og i etterkant gjør at sentrale aktører i næringen stiller opp. Det blir mer enn en tilfeldig happening for både utstillere og elever i de videregående skolene.


OCEAN TALENT CAMP
  • Er en felles satsing av aktørene i de norske havbaserte næringene hvor utdanningsvalg og karrieremuligheter løftes frem for elever i de videregående skolene.
  • 25 bedrifter, som blant andre Farstad, Rolls Royce, Ulstein, Marine Harvest, Vard, Island Offshore, Sperre og Sølvtrans var på plass for å vise frem både seg selv og de mange spennende jobbmulighetene.
  • 1133 elever fra 33 klasser og ni videregående skoler var innom Campus-området i tillegg til en rekke studenter.
  • Mønstringen er et samarbeid mellom NTNU Ålesund, Fagskolen Ålesund, ÅKP/GCE Maritime, Mafoss og Maritimt Forum Nordvest.

.

Flere artikler i kategorien Ung og økonomi