Gå til sbm.no

Sparer til drømmeboligen

Inspirert av kjæresten

Sara har alltid vært flink til å spare og tenke økonomisk. Da hun fikk kjæreste fra Polen ble hun inspirert av hans tenkemåte, og startet boligsparing for ungdom på alvor.

- Som ung er ikke det alltid like lett å prioritere sparing, fremfor å kjøpe nye klesplagg eller bruke pengene på andre fristelser. Da er det fint at man har folk rundt seg som både kan informere og inspirere til å sette av penger på BSU-konto forteller Marianne Sæter, autorisert finansiell rådgiver i Sparebanken Møre.

Kulturforskjell
- Faren min har alltid vært økonomisk bevisst, og har vært veldig flink til å motivere meg til å spare opp gjennom årene. Jeg lærte tidlig at det var lurt å ha en økonomisk buffer, i tilfelle det skulle skje noe, forteller Sara.

I tillegg til å lære om sparing fra barnsben av, har Sara en kjæreste fra Polen som har inspirert henne til å fokusere mer på boligsparing.

- I Polen har de en annen kultur enn her i Norge; her kjøper vi gjerne en ny genser om vi har litt penger til overs, men i Polen snur de på det. Isteden for å bruke 500 kr på en genser de egentlig ikke trenger, setter de inn 500 kr til boligsparing. Slik har jeg også begynt å tenke, sier Sara.

Drømmen om noe eget
For å kjøpe bolig trenger du en del penger, så det er lurt å begynne sparingen tidlig. - I dag kan bankene låne deg inntil 85% av kjøpesummen på en bolig, det betyr at du må ha 15 prosent egenkapital selv. Sparing til egen bolig har derfor blitt en nødvendighet for alle som skal kjøpe egen bolig forteller Marianne Sæter. Sara har vært veldig flink, og har kommet godt i gang med sparing til boligdrømmen sin. Det skal bli kjekt å følge henne videre, og kanskje kunne hjelpe henne med å realisere drømmen når den tid kommer, fortsetter Marianne.

Sara har spart med BSU siden hun var 20 år, og håper at hun til sommeren kan kjøpe sin egen bolig. - Jeg har gode minner fra barndomshjemmet mitt, og gleder meg veldig til snart å skape mitt eget hjem. Hos meg skal det være mange bilder av familie og venner, og en skal alltid føle seg velkommen avslutter Sara.

Inspirert til å komme i gang? Start BSU sparing i dag


Fakta om Boligsparing for Ungdom

Fordeler med å spare i BSU:

  • 20 % skattefradrag på årets innskudd - opptil 5 000 kroner hvert år
  • Svært god rente på sparepengene
  • Du trenger ikke spare et fast beløp
  • Pengene du setter inn på BSU er ikke bundet til bolig før ved årsskiftet.
Regler:
  • Du kan spare i BSU til og med det året du fyller 33 år
  • Du må ha skattbar inntekt hvis du skal ha skattefradraget
  • Du kan spare inntil 25 000 kroner i året og 300 000 totalt i BSUFlere artikler i kategorien Ung og økonomi