Gå til sbm.no
Marianne Skuseth og Såmund BotnenLege-paret Marianne Skuseth og Såmund Botnen er samboere på sjette året.

Konsekvensene kan bli store:

Samboere uten avtale

– Samboeravtale? Nei, men vi har lenge tenkt på å få det gjort…

Marianne Skuseth (29) smiler. Hun vet at det for lengst har gått inflasjon i det svaret. Kun hvert fjerde samboerpar har en slik avtale.

13 prosent
Bare 13 prosent skrev samboeravtale med en gang de flyttet sammen, viser en stor samboer-undersøkelse. (HELP Forsikring). De økonomiske konsekvensene av å ikke ha en slik avtale kan bli store. Et samlivsbrudd kan være følelsesladet og konfliktfylt. Uten en avtale kan kampen om en rettferdig fordeling bli vanskelig, resultatet skjevt og konflikten langvarig. 

Nye jobber
Marianne og samboer Såmund Botnen (30) gjør klar eneboligen sin på Åse for salg. Det unge legeparet har kjøpt seg bolig på Fjøra i Valldal hvor de skal jobbe på Valldal legesenter. Begge i 80 prosent stilling for å få mer tid til å dyrke både frilufts- og familielivet.

Gjør det nå
Såmund gynger forsiktig på barnevogna som står i gangen. Paret har to barn sammen, Olivia som er 3 år og lille Henrik som bare er to måneder gammel. Har man barn sammen er ekspertenes råd at man skaffer seg en samboeravtale jo før jo heller. På nettet finnes mange lenker til maler for slike avtaler.

Uten regelverk
– Ja, vi vet jo at vi bør ha det, og får stadig gode råd om å gjøre det. Vi vet også at det er smart å lage avtaler når sola skinner og som tåler regnværsdager eller det som verre er, sier de to blide samboerne.

For det finnes ingen skriftlige regelverk å lene seg på dersom man ikke har gjort en avtale med hverandre.  

Delt økonomi
Marianne fra Hessa i Ålesund og Såmund fra Bø i Telemark traff hverandre under legestudiet i Slovakia. Siden har de holdt sammen, i snart seks år. De har hele tiden hatt delt økonomi, hver sine lønnskontoer og en felles sparekonto. De gikk inn med halvparten hver da de kjøpte boligen på Åse, takknemlige for at foreldrene deres stilte som realkausjonister. Det gjorde det mulig å komme rett inn på boligmarkedet.

I tillegg til en samboeravtale, vil det unge paret også sette opp et testamente fordi samboere også stiller svakt i forhold til arveloven.

Ingen skjevdeling
– Vi har hele tiden hatt like inntekter og betalt likt på lån, regninger og husholdning. Om våre veier noen gang skulle skilles vil det også være helt naturlig at vi deler verdiene likt fordi vi ikke har hatt den skjevdelingen som mange andre samboere med ulik inntekt har. Det er nok også litt derfor vi ikke alt har landet en samboeravtale. Men vi ser helt klart fordelene, og at det vil være lettere å forholde seg til en klar avtale om det skulle komme til et brudd, sier Marianne.

Felles avgjørelser
De er godt stilt med gode inntekter og har derfor et greit forhold til økonomien som sjelden eller aldri er gjenstand for krangling. Handler det om større innkjøp, eller andre økonomiske investeringer, finner de løsninger sammen. Samboerne er også opptatt av å sette tæring etter næring, løfte blikket og se fremover ved å starte sparing i pensjonsfond nå. I Valldal skal Marianne ha en periode med ulønnet permisjon, og har alt begynt å spare for å kompensere for manglende inntekter i denne perioden.

I tillegg til en samboeravtale, vil det unge paret også sette opp et testamente fordi samboere også stiller svakt i forhold til arveloven. 

Finansiell rådgiver i Sparebanken Møre, Karianne Slagnes, anbefaler samboere å lage samboeravtale jo før jo heller.

Skriv samboeravtale 

Lag en samboeravtale og bruk internett til å orientere deg om temaet samboere og økonomi.

Det er et av flere råd til samboere fra autorisert finansiell rådgiver i Sparebanken Møre, Karianne Slagnes. Her er flere råd og tips fra henne:

Om samboeravtalen

  • Lag en oversikt over hva den enkelte har med seg inn økonomisk og av eiendeler.
  • Sett opp noen forutsetninger ved brudd.
  • Finn ut hvordan dere løser eventuelt prisstigning ved salg av bolig etter brudd, og ikke minst hvis dere selger med tap.

Om delt økonomi

  • Hold lønn, sparing, etc. adskilt.
  • Opprett felleskontorer til lån og regninger – og eventuelt til fellessparing til felles formål og bruk.
  • Betal likt til lån, regninger og husholdning.
  • Husk at renter og fradrag automatisk følger hovedlåntaker – samboere må selv sørge for å endre dette på skattemeldingen hvis de ønsker en annen fordeling.
  • Vurder hvert sitt lån

 Livsforsikring og testament

  • Begunstige hverandre slik at gjenlevende kan beholde bolig og eventuelt slett hele eller deler av gjelden. Husk å endre dette ved å si opp begunstigelse ved eventuelt brudd.
  • Skriv testamente slik at dere kan arve hverandre ved død.

Pass på
Hun er også opptatt av at man som samboer ikke setter seg selv i en sårbar situasjon som at man blir leietaker i samboerens bolig. Ved samlivsbrudd sitter du da igjen uten noe.

- Hvis eierbrøken skal fordeles skjevt så husk at dette må avtales allerede ved etablering av kjøpskontrakt hos megler. Et alltid godt tips er å starte sparing til egen pensjon så tidlig så mulig, sier finansiell rådgiver i Sparebanken Møre, Karianne Slagnes.

Flere artikler i kategorien Ung og økonomi