Gå til sbm.no
Bildet viser en bunke med 200-lapper og 500- lapper og en stabel med mynter. Ikke uvanlig at konfirmanter i dag får over 20.000 kroner.

Nyrike konfirmanter

Som å vinne i lotto

Konfirmantene har gjerne store forventninger til hvor mye penger de får til konfirmasjonen, men hva er smart å gjøre med pengene?

Konfirmasjonen kan være en god anledning til å sette seg inn i sin egen privatøkonomi - å få oversikt over både sparing og forbruk. – Vi opplever at det er få i denne alderen som har et bevist forhold til banken og egen økonomi, sier Sondre Skulstad, autorisert finansiell rådgiver hos Kundeservice i Sparebanken Møre.

LES OGSÅ: Smitt barnet ditt

Vær enig om fordelingen
– Dersom konfirmanten får et større pengebeløp, anbefaler vi en fordeling mellom sparekonto og brukskonto. En 15-åring har full tilgang til brukskontoen gjennom bankkortet, mens sparekontoen disponeres i samråd med foresatte.

Hvordan fordelingen skal være mellom sparing og bruk skjer også i samråd med foresatte, og det er en fordel å ha tenkt gjennom dette før man kommer i banken, sier Sondre, og minner om at det er viktig å etablere gode sparevaner. Har man vist vilje og evne til å spare, er det positivt for deg den dagen du kommer for å søke om lån.

LES OGSÅ: Spar smart

Tre kontoer
Hvordan en konfirmant skal plassere for eksempel 50.000 kroner vil være avhengig av hvordan pengene skal brukes. Dersom konfirmanten ikke skal bruke pengene med det første anbefaler Sondre at man setter store deler av beløpet på sparekonto, gjerne fastrentekonto og eventuelt litt på en brukskonto. Fondssparing kan også være et godt alternativ til sparekonto. Renten nå er så lav at pengene blir mindre verdt mens de står i banken, forteller Sondre. For mens pengene står i banken, stiger prisen på varer og tjenester rundt oss mer enn det vi får i renter akkurat nå.

– På sparekonto med fastrente får man høyest rente. Årets konfirmanter får tilbud om fastrente uten krav om minste innskudd. Det er 12 måneders binding på fastrente. Vi har laget tilbudet slik at det er noe alle konfirmanter skal kunne benytte seg av forteller Sondre. – Den andre sparekontoen vi anbefaler heter 1317 Spar. Renten er noe lavere enn på på fastrente, men til gjengjeld er det mulig med 12 gebyrfrie uttak i året. Denne kontoen kan brukes til å overføre penger fra, dersom det er behov for å fylle på brukskontoen. Brukskontoen heter 1317 Konto og bankkortet er knyttet til denne. Kortet kan brukes i minibanker og betalingsterminaler. Fra mai 2017 kan nye Elektronkort åpnes for netthandel fra 15 år. 

Sondre Skulstad, autorisert finansiell rådgiver ved Kundeservice i Sparebanken Møre.

Foreldre kan flytte penger
Sondre opplyser at ungdom under 18 år ikke selv kan disponere sparekontoene sine, men at foresatte enkelt kan flytte penger til barnets brukskonto ved å bruke f. eks mobilbank eller SKULS og etterhvert med Vipps. 

Den mindreårige og banken
Banken må ta en del hensyn når det gjelder konfirmantenes disposisjonsrett over penger og kontoer, ettersom de er mindreårige.

– Penger som en 15 åring har tjent selv, har han lov til å disponere selv. Gaver blir litt i en gråsone i denne sammenhengen. Når det inngås avtaler om åpning av konto, må de foresatte være med, og de får tilgang til kontoene fram til barnet er myndig. Med to foreldre, signerer begge på at den andre kan disponere barnets konto.

Sparebanken Møre synes det er positivt at ungdom selv tar kontakt med banken når de har spørsmål om økonomi. Det er mye læring i det. - Jeg og resten av gjengen på Kundeservice synes det er flott å hjelpe ungdom i gang med for eksempel mobilbank og Kortkompis, eller bare svare på spørsmål de måtte ha forteller Sondre. 

Flere artikler i kategorien Ung og økonomi