Gå til sbm.no
Bil med panseret åpent står på en vei. Gutt sitter på panseret, snakker i telefonen. Ser utover sjøen. Det er kanskje ikke så kult å snakke om hvem som skal ta regninga om bilen bulkes når den er på utlån, men det er bedre å ta den før kjøreturen starter enn etter skaden har skjedd. FOTO: Kristin Støylen.

Ung sjåfør?

Tenk deg om før du låner bort bilen

Du har endelig kjøpt drømmebilen og lappen er i boks. Du gleder deg til en vår og sommer med kjøring. Men hva gjør du når kompisen vil låne bilen?

For mange er det en selvfølge at en god kompis eller venninne får låne bilen. Det er gjerne stas å kunne låne vekk bilen, men det er flere ting som er viktig å tenke over du gir fra deg nøklene.

Konsekvensene kan bli store
Det er kjekt å kunne stille opp når noen trenger en tjeneste. Men hva gjør du om kompisen, venninna eller kjæresten skulle være så uheldig å skade bilen?

Det materielle kommer selvfølgelig i andre rekke i en alvorlig ulykke, men et lite uhell med bilen kan fort bli dyrt å reparere. Det kan også ha innvirkning på forsikringen din. Om du skulle få en skade på bilen, vil du i tillegg til å betale en egenandel for skaden, få et bonustap*. Med lavere bonus vil forsikringen også bli dyrere.

Før uhellet skulle være ute
Det er kanskje ikke så kult å snakke om hvem som skal ta regninga om bilen bulkes når den er på utlån, men det er bedre å ta samtalen før kjøreturen starter enn etter uhellet er ute. Skal vennen din dekke bare egenandel, eller ta hele skaden? Og hva gjør dere om vedkommende ikke kan betale for en skade i det hele tatt? Ta en kjapp avklaring på hvordan og av hvem regningen skal dekkes.

Pass på at du har riktig forsikring før du låner vekk bilen til en kompis. FOTO: Kristin Støylen.

Økonomisk smell
Husk også å sjekk at du har riktig forsikring når du skal låne ut bilen. Det er vanlig at forsikringsselskap skiller på fører over og under 23 år. Er du selv over 23 år har du gjerne en forsikring som ikke dekker førere under 23 år. Dette kan bli dyrt om noen som er under 23 år låner bilen din og noe skulle skje. 

Bruke forsikringen eller betale selv?
Det er ikke slik at du er nødt til å involvere forsikringsselskapet for alle typer skader. Mange betaler gjerne selv, særlig om kostanden er lavere enn egenandelen på forsikringen. Bruker du forsikringen, vil dette også i mange tilfeller føre til bonustap som igjen gir høyre forsikringspris. Er du i tvil kan du snakke med forsikringsselskapet ditt. De hjelper deg med å finne ut hva som lønner seg for deg. 

Riktig forsikring
Det er ingenting i veien med å låne vekk bilen din. Det er veldig kjekt å kunne hjelpe en venn, bare husk å sjekk at du har forsikringen i orden og at dere tar en kjapp avklaring på hva dere gjør om noe skulle skje. 


* Bonus er et rabattsystem som gir deg billigere bilforsikring når du kjører skadefritt. Kjører du skadefritt øker bonusen og prisen reduseres, får du skade reduseres bonusen og prisen øker. 


Skal du kjøpe bil? Hos oss får du både forsikring og finansiering

Bilforsikring fra Sparebanken Møre:

  • Du får 50 % startbonus
  • Maks 5 år til oppnådd toppbonus
  • Kjøper du forsikringen før du fyller 23 år, får du tilbakebetalt kr 5000,- om du kjører skadefritt i 5 år.
  • Du kan enkelt sjekke pris, kjøpe og endre forsikring i nett- og mobilbanken
  • Velger du Bil Pluss er du forsikret mot feilfylling av drivstoff, og både tømming og rens av tank er dekket av forsikringen
  • Du får 10 % samlerabatt om du har 3 eller flere skadeforsikringer

Les mer om vår bilforsikring

Flere artikler i kategorien Ung og økonomi