Gå til sbm.no
Foto: Kristin Støylen

Arv og testament:

Hvorfor bør samboere ha testament?

En samboerkontrakt alene er faktisk ikke nok for å sikre hverandre hvis en av partene i et samboerforhold dør. Det er det svært mange som ikke er klar over.

Samboere uten felles barn arver ingenting
- Mange ønsker helt sikkert å tilgodese samboeren sin om de skulle falle fra. Derfor er det viktig å opprette et testament hvis man ønsker å overstyre arveloven og tildele arv til hverandre, Andreas Kanestrøm som er leder for Sparebanken Møres kontor i Molde, Aukra og Midsund.

- Det er nemlig slik at hvis dere ikke har felles barn arver dere ikke noe etter hverandre. Har du ikke livsarvinger vil arven gå til foreldre, og om disse ikke lever lenger, til søsken. Har du kun fjerne slektninger som er gjenlevende, vil staten fordele arven til frivillige organisasjoner, forteller Andreas.

Med felles barn arver dere litt av hverandre
Samboere med felles barn har en arverett på opptil 4G (fire ganger grunnbeløpet i Folketrygden), som pr dags dato utgjør nesten 500 000 kroner.

Selv om samboere med felles barn arver noe av hverandre, vil det for mange ikke være nok til at den gjenlevende parten kan sitte med boligen og klare de andre utgiftene med en inntekt. Denne summen kan heldigvis justeres i et testament. 

Pliktarv og friarv
I et testament har man pliktarv og friarv. Pliktarven er den delen av arven barna har krav på og den kan begrenses til 15G som i dag er på ca 1,86 mill kr pr barn. Det resterende er friarv og det kan du gjøre egne valg for i et testament. For eksempel å tildele alt eller deler av det til samboeren.

Derimot hvis du ikke oppretter et testament, vil friarven automatisk gå til livsarvingene (barn eller barnebarn).

Selv om samboere med felles barn arver noe av hverandre, vil det for mange ikke være nok til at den gjenlevende parten kan sitte med boligen og klare de andre utgiftene med en inntekt, forteller Ida og Andreas ved kontoret vårt i Molde.

Trenger du både livsforsikring og testament?
- Et samlivsbrudd kan være følelsesladet og konfliktfylt. Uten en avtale kan kampen om en rettferdig fordeling bli vanskelig, resultatet skjevt og konflikten langvarig. Arveoppgjør kan også være splittende i familier. Derfor er både samboerkontrakt og testamente ofte tema i mange av rådgivningssamtalene. Vi oppfordrer kundene våre til å være i forkant for å unngå fremtidige problemer, men for mange har det vært en for høy terskel, forteller Ida Bjørdal Nerland som er Autorisert Finansiell rådgiver i Molde.

- En livsforsikring er lurt å ha i tillegg til testament. Grunnen til det er at en ikke vet med sikkerhet hvilke verdier en vil etterlate seg ved død. Når dere tegner livsforsikring er det viktig å huske på å oppnevne samboeren som begunstiget i forsikringsavtalen, understreker Ida.

Livsforsikringen vil bli holdt utenfor arveoppgjøret og samboeren vil være garantert forsikringssummen, uavhengig av pliktarven til dine eventuelle livsarvinger.

- Testament er lurt å ha uansett om du har livsforsikring eller ikke. Ved å gjøre samboeren din til arving i et testament, vil du unngå at samboeren må forhandle med andre arvinger for å få overta bolig og andre eiendeler etter deg, avslutter Andreas.


Vi har gjort det lett å lage testament selv 

Med et digitalt testament kan du sette opp dine ønsker og sikre dine nærmeste. 

  • Du kan enkelt logge deg inn med BankID og se en simulering av din arvefordeling i vår arvesimulator. Det er uforpliktende og gratis å prøve tjenesten.
  • Du vil bli veiledet gjennom de relevante valgene, slik at du slipper å være i tvil om hvordan testamentet bør settes opp og formuleres.
  • Når du har foretatt dine valg, vil testamentet bli kvalitetssikret av advokat. Dokumentet ditt vil alltid være tilgjengelig for deg på Min side, hvor du også kan endre eller oppdatere dine ønsker om det blir aktuelt.
  • Testamentet vil være trygt lagret hos Justify. Og skulle det utenkelige skje, vil aktuelle personer bli kontaktet og gitt tilgang til dine dokumenter.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi