Gå til sbm.no
Fire unge i samtale.Selv om sparebeløpet ditt til å begynne med vil være lavt bør du starte å spare så tidlig som mulig. Vi lover - du vil aldri angre på det. Foto: Kristin Støylen

4 spareråd:

Når bør du starte fondssparing?

Mange ungdommer og unge voksne forteller at de ønsker å starte og spare, men kommer ikke i gang. Hva skal du starte med? Skal du gå rett på fondssparing, eller …?

Vårt aller beste tips til deg som ønsker å starte med sparing, er å starte så tidlig som mulig. Selv om sparebeløpet ditt til å begynne med vil være lavt bør du starte å spare. Vi lover - du vil aldri angre på det. Her får du 4 spareråd.

Spareråd 1
Det er alltid smart å ha en liten buffer i tilfelle du får uforutsette utgifter. For det skjer alltid noe som du ikke har tenkt på. Da er en buffer god å ha.

Litt - kan bli mye til slutt
En plass å begynne sparingen er å opprette Småspar. Med Småspar sparer du litt hver gang du bruker kortet. Hvis du sparer 10 kroner hver gang du bruker kortet kan du fort ha spart 7.300 kroner på ett år hvis du trekker kortet ditt i snitt to ganger pr. dag.

Vårt spareråd 2; Småspar er herved anbefalt! Du oppretter Småspar enkelt i mobilbanken.

Tjener du penger og betaler skatt
Er du under 33, drømmer om en gang å få egen bolig og har jobb, bør du starte med Boligsparing for Ungdom. Med BSU-sparing opparbeider du deg egenkapital og har i tillegg vist sparevilje. Det er veldig bra når du skal kjøpe din første bolig og må søke om boliglån. Tjener du nok til å betale skatt får du i tillegg skattefradrag. Opprett BSU er vårt spareråd nr. 3.

Et ekstra sparetips er å ønske seg innskudd på BSU eller fond i jule- og bursdagsgave.

Neste steg er sparing i aksjefond
Når bufferkonto er på plass, du har opprettet Småspar og har en plan for BSU-sparingen, kan langsiktig sparing i fond være smart.

Tenker du at dette ikke er noe for deg? At du kanskje må spare mye hver måned? Nei, du må ikke det. Det finnes faktisk aksjefond der du kan opprette spareavtale på kun 100 kroner måneden! Det går an å begynne med et lavt månedlig sparebeløp, og når du ser hvordan verdien utvikler seg kan du øke sparebeløpet eller legge til flere fond.

Det er veldig mange fond å velge mellom og derfor kan det være vanskelig å velge. Et tips er å sjekke vår sparekalkulator for å få noen tips - i tillegg kan det være lurt å ta en prat med en av våre rådgivere som kan mye om sparing i fond. 

Lykke til med sparingen!


PS! Et spareråd ekstra
Har du kredittkortgjeld, eller forbrukslån betaler du normalt en rente som er vanskelig å oppnå på sparepengene dine uansett hvor du plasserer dem. Derfor bør du først kvitte deg med forbruksgjelden før du begynner på spare.

Flere artikler i kategorien Ung og økonomi