Gå til sbm.no
Lise-Mari Olsen jobber som Finansiell rådgiver ved Sparebanken Møres kontor på Valderøy i Giske kommune. Foto: Tony Hall

Boligsparing for ungdom:

Tre gode grunner til å spare i BSU

Du får god rente, inntil 2.750 kroner i årlig skattefradrag og det er risikofritt. I tillegg er det positivt å ha vist både spareevne og sparevilje når du skal søke om boliglån.

Ikke vent med BSU-sparing til du er klar til å kjøpe bolig. Det kan være i seneste laget. Er du kunde i Sparebanken Møre og har mobilbank, kan du opprette BSU-konto og fast spareavtale direkte i mobilbanken. Les mer her.

Egenkapital
Skal du kjøpe deg bolig må du ha minst 15% egenkapital. Koster boligen 3 million må du ha 450.000 kroner i egenkapital for å oppfylle kravet. Det er mye penger for en ung økonomi. 

– Skal du utnytte fordelene med BSU maksimalt, må du spare 27.500 kroner hvert år, i nesten 11 år. Da har du spart totalt 300.000 kroner pluss renter. Det betyr 2.291 kroner hver måned eller omtrent 76 kroner per dag, og 76 kroner per dag er i mange sammenhenger ikke så mye, forteller Lise-Mari Olsen, Finansiell rådgiver i Sparebanken Møre.

Det er fort gjort å sløse vekk en tilsvarende sum uten å tenke over det. Hverdagssløsing som utelunsj, «kaffe-on-the-go», «take-away-middag» for å nevne noen fristelser.

Boligsparing for ungdom (BSU) er smart banksparing for deg under 34 år. Foto: Tone Molnes

Sparevilje og evne
Lise-Mari Olsen forteller at et økende antall unge må ha hjelp til å skaffe ekstra sikkerhet når de skal kjøpe bolig, - selv om de har spart selv. Ofte betyr det at foreldre stiller som kausjonister, dersom de har mulighet til dette.

– Skal du søke om lån til bolig er det lettere å få ja når du har vist at du klarer å spare, selv om inntekten kanskje ikke er så høy. Alle monner drar, og det er positivt å ha vist sparevilje. Om du klarer å spare 27.500 kroner i år får du 2.750 kroner rett i lomma som skattefradrag når du har skattbar inntekt. BSU er med andre ord fortsatt et supert produkt som alle bør begynne med så fort de har en inntekt og betaler skatt, avslutter Lise-Mari.


Slik er BSU-reglene

  • Du kan spare inntil 27.500 kroner årlig og totalt kr 300.000. Rentene kommer i tillegg
  • Du kan spare til og med det året du fyller 33 år
  • Du får 10 prosent av årlig innbetalt sparebeløp i skattefradrag. Det vil si inntil 2.750 kroner årlig om du sparer 27.500
  • Eier du en bolig får du ikke lenger skattefradrag 
  • Pengene du har spart i BSU må brukes til å kjøpe bolig eller betale ned på boliglånet 
  • Avslutter du BSU-kontoen, kan du ikke opprette ny senere. Du kan bare ha en BSU-konto
  • Du får en av bankens beste renter


Tips til BSU-sparing

  • Opprett en spareavtale med fast månedlig trekk til BSU-kontoen. Dette ordner du enkelt i mobilbanken.
  • Har du mulighet til det – overfør det du har til overs til BSU-kontoen. Da går du ikke glipp av verdifulle renter.
  • Blir det en akutt knipe kan du faktisk ta ut beløpet du har spart dette året.

 

Husk å fylle opp kontoen før nyttår, for å få skattefradrag!

Flere artikler i kategorien Ung og økonomi