Gå til sbm.no
Kenneth er rådgiver i Grep, som hjelper deg å ta grepene som kreves for å få oversikt, kontroll og tro på fremtiden. Foto: Kristin Støylen

Stopp gjeldsveksten

Det lønner seg å ta kontakt tidlig

“Det er ingen skam å snu”, kjenner du kanskje igjen fra Fjellvettreglene. Men har du tenkt på at de samme reglene gjelder for din private økonomi? Gjelden vokser raskt om du ignorerer den. Ofte mye raskere enn folk tror.

Det er flere som sliter med økonomien nå enn før, og ofte kunne rådgiverne våre ønske at folk tok kontakt med banken tidligere. Det er mange grunner til at folk bruker tid på å ta kontakt med banken sin når de er i knipe, men husk at vi sitter på alle triksene i boka for å snu skuta.

– Vi skjønner at det kan føles ubehagelig å ta kontakt med oss. Noen skammer seg over den økonomiske situasjonen sin og andre tror rett og slett at det ikke finnes noen løsning. Derfor er vi opptatt av å fortelle at vi hjelper mennesker i alle mulige situasjoner. Alle kan få økonomiske problemer i løpet av livet, forteller seniorrådgiver Kenneth Bøe. 

Han jobber i Grep, en avdeling i Sparebanken Møre som hjelper folk å få tilbake kontrollen over egen økonomi. Det har ingenting å si hvilken bank du vanligvis bruker, eller hvor i landet du bor. 

– For mange føles det litt lettere å ta kontakt med oss i Grep enn å ta kontakt med den faste rådgiveren i banken. Alle rådgivere i Sparebanken Møre har taushetsplikt, så opplysningene dine er trygge hos oss, forklarer Kenneth.

Spar penger med en god struktur

– Noe av det vi bruker mye tid på å etablere er gode kontostrukturer som passer til hver enkelt person eller familie, sier han.

En god kontostruktur kan være så mangt. Noen liker å ha egne kontoer dedikert til reiser og oppussing i tillegg til brukskonto, matkonto og bufferkonto. Andre har nok med en brukskonto, en matkonto og en bufferkonto. Ved å ha dedikerte kontoer hvor man setter av øremerkede midler blir det enklere å ha automatisk trekk på regninger uten å måtte bekymre seg for om det er nok penger på kontoen. 

– Vi vet at mange vegrer seg for å logge inn i nettbanken, noe som gjør at gjelden vokser seg større. Det blir dyrt i lengden. Dedikerte kontoer og automatiske trekk er en smart måte å få regninger betalt og samtidig minimere antall innlogginger i nettbanken, forklarer Bøe. 

Med bedre kontroll unngår du også at du bruker penger på ting du rett og slett ikke har råd til. Du sørger for å ha penger til å betale gjelden og kan potensielt ende opp med å spare veldig mange tusen.

Det er godt å ha noen i ryggen. Grep-rådgiver Kenneth oppfordrer flere til å snakke om økonomiske utfordringer med hverandre.

Meld fra hvor du går

Når vi først lar oss inspirere av Fjellvettreglene kan vi se på en annen favoritt. “Planlegg turen og meld fra hvor du går”. Mange går rundt med økonomiske problemer uten å fortelle det til andre. Det kan oppleves som tabu å snakke om utfordringer i sin privatøkonomi. Men, ved å fortelle om utfordringene dine til venner og familie slipper du å bære på en hemmelighet i sekken. Mest sannsynlig møter du forståelse fra de rundt deg, og kanskje lærer du at de også har tatt grep om sin økonomi og kan få råd fra dine nærmeste. Du er ikke alene. 

– Min erfaring er at kundene kjenner på en enorm lettelse når de endelig forteller om utfordringene sine til noen. Dette er kanskje noe de har holdt skjult i mange år. Min oppfordring er at flere snakker om økonomiske utfordringer med hverandre, sier Kenneth. 

En annen du bør snakke med er banken din. I banken er de ansatte opplært til hvordan man får god kontroll på økonomien raskt. 

  – Man kan se på oss som økonomirådgivere med ett mål for øyet – å få din økonomi på rett vei, forklarer Kenneth.

Grep som hjelper på kort og lang sikt

Har du lyst til å ta grep? Det finnes flere ting som kan hjelpe deg og gjøre en forskjell både på kort og lang sikt. Dersom du eier bolig kan du for eksempel snakke med banken om refinansiering. Ved å samle flere lån sammen i ett lån vil du kunne få bedre rente og potensielt spare mye penger.

– Jo lenger du venter med å gjøre noe med gjelden, jo større blir de totale kostnadene. Det påløper renter og gebyrer, og i verste fall inkassokostnader og utlegg i lønn. Vi har sett eksempler på kunder som har fått flere hundre tusen i økt gjeld som følge av ubetalte renter og gebyr. Tar du kontakt med oss tidlig, så blir alt så mye bedre. Det blir også enklere å ha oversikt over økonomien om du bare må forholde deg til én forfallsdato og én långiver, forteller Kenneth. 

Har du litt mageknip når du tenker på økonomien din og er usikker på hvordan du skal gå frem? Da lønner det seg å ta kontakt med oss. Vi hjelper deg å legge en langsiktig plan som fungerer.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi