Gå til sbm.no
Flytte sammen for første gang? Da er det smart å skrive en samboerkontrakt. Foto: Tone Molnes

Ikke bare tenk på det:

Skriv samboerkontrakt

Det er ingen kjempejobb å lage en samboerkontrakt. Alt dere trenger finnes med et tastetrykk.

Er du gift har du et lovverk å forholde deg til når verdier skal fordeles ved et eventuelt samlivsbrudd. Det har du ikke som samboer. Og vi vet at når kjærligheten tar slutt, kan det også bli slutt på den gode kommunikasjonen. 

Skriv avtalen i fredstid

Når dere flytter sammen er det derfor smart å sikre begges interesser i tilfelle noe skulle endre seg i fremtiden. Få full kontroll på eierandeler i bolig, egenkapital, oppussing og felles økonomi i en felles samboerkontrakt.

Få hjelp til å opprette samboerkontrakt


Start med eiendeler

Start med å registrere det den enkelte eide da dere ble samboere. Hus eller leilighet, hytte, bil, motorsykkel, møbler, bankkontoer, aksjer osv. Det man tar med seg inn i samboerskapet, forblir ens ene-eie også ved et samlivsbrudd.

Få inn alt det nye

Registrer alt dere har kjøpt mens dere har vært samboere. Noe har dere felles lån på, noe har dere spleiset på, noe har den ene parten betalt fordi det passet best akkurat da. Få det på listen og bestem om det skal være felleseie som skal deles på to, eller med den eierfordelingen som gjelder i hvert tilfelle.

Kjøpt bolig sammen med en venn?

 

Tenk på dagliglivet

Hvem betaler løpende utgifter og matvarer? Strøm, forsikring, dagligvarer og den slags, er fellesutgifter som utgjør en stor sum i løpet av et år. Ideelt sett bør dere være enige om at disse utgiftene skal deles. Sett gjerne av et likt månedlig beløp på en felles konto. Ofte er den ene eier av boligen og betaler renter og avdrag på lånet, mens den andre tar de løpende utgiftene. Ved et samlivsbrudd sitter den ene med en bolig som har økt i verdi, mens den andre har ingen ting igjen. Dette er fornuftig å ta med inn i samboerkontrakten. 

6 tips til deg som skal skrive samboerkontrakt: 

  • Lag en oversikt over hva den enkelte har med seg inn økonomisk og av eiendeler
  • Sett opp noen forutsetninger ved samlivsbrudd
  • Finn ut hvordan dere løser eventuelt prisstigning ved salg av bolig etter brudd, og ikke minst hvis dere selger med tap
  • Det finnes ingen formelle krav til en samboeravtale, men den må signeres av begge pluss et vitne
  • Avtalen bør oppdateres når noe endres med hensyn til gjeld, kjøp, investeringer osv.
  • Samboerkontrakten gjelder mens begge lever, men ikke ved oppgjør etter dødsfall. Derfor bør samboere også opprette testament.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi