Gå til sbm.no
Torstein Synnes, Autorisert finansiell rådgiver ved Sparebanken Møres kontor på Valderøya.De aller fleste som kjøper bil, både unge og de mer voksne, velger å låne hele eller deler av kjøpesummen, forteller Torstein Synnes, Autorisert finansiell rådgiver ved Sparebanken Møres kontor på Valderøya. Foto: Tony Hall

Kjøpe ny bil?

Eget billån eller bilen i boliglånet

Når du skal kjøpe ny bil kan du finansiere den på ulike måter. De senere årene har det kommet flere og bedre finansieringsmuligheter, som f.eks. privatleasing og lånefinansiering tilpasset bruktbilmarkedet. Hvilken finansieringsmåte som er mest lønnsom vil avhenge av mange ulike parameter.

Et ofte stilt spørsmål er om det lønner seg å bake billånet inn i boliglånet – eller om de bør ha et eget lån. 

Eget billån
– De aller fleste som kjøper bil, både unge og de mer voksne, velger å låne hele eller deler av kjøpesummen. Den generelle anbefalingen vår er at nedbetalingen på et billån minst bør følge verdireduksjonen på bilen. Da unngår du å sitte med et billån som er høyere enn verdien på bilen. Ha billånet som et eget lån. Da har du full kontroll på at nedbetaling er i takt med verditapet på bilen, forteller Torstein Synnes, Autorisert finansiell rådgiver ved Sparebanken Møres kontor på Valderøya.

Lån med pant i bilen
Lån med pant i bilen har noe høyere rente og kortere nedbetalingstid sammenlignet med for eksempel boliglån. Dette er fordi en bil har kortere levetid enn en bolig, - i tillegg til at bilen taper seg i verdi mens en bolig vanligvis stiger i verdi over tid.

Bilen innbakt i boliglånet
– Det er viktig å huske på at et billån innbakt i boliglånet kan føre til at du betaler mye mer for lånet totalt sett enn du ville gjort med et eget billån. I tillegg bruker du opp ledig sikkerhet i boligen som kan påvirke mulighet til fremtidige låneopptak. For eksempel til oppussing eller stille boligen som tilleggssikkerhet for barna når de skal finansiere bolig, understreker Torstein.

Salgspant i bilen
– Husk også at om du skal låne med salgspant i bilen, kan dette gjøres kun når du kjøper bilen. Det er ikke mulig å ta pant i bilen etter at du har kjøpt den. Før du bestemmer deg er det viktig å undersøke hvilken finansieringsmåte som passer best for deg og din økonomi. Derfor anbefaler vi bilkjøpere om å ta en prat med rådgiveren sin i banken før de handler, avslutter Torstein Synnes.

Her kan du avtale møte med en av våre rådgivere.


Tips til bruktbilkjøpere 

  1. Tenk gjennom bruk og behov og tilpass bil og funksjoner etter dette. Størrelse, manuell/automatgir, 2-hjuls- eller 4-hjulstrekk?
  2. Bruk tid og gjør en god research. Hva slags renommé og omdømme har bilen og modellen? Hvilke kvaliteter forbindes med merket?
  3. Ta deg god tid og prøv bilen skikkelig før du bestemmer deg.
  4. Det er ikke alltid den billigste bilen som gir det rimeligste bilholdet. Gjør en helhetsvurdering av pris, drift- og vedlikeholdskostnader og verdifall.
  5. Sjekk også hvilke normale servicebehov bilen har og be om et årlig overslag på servicekostnader.
  6. Sjekk historikk rundt service og annet på bilen du vurderer å kjøpe.
  7. Sjekk tilstandsrapporten på bilen. Det er et dokument du skal kunne stole på, som forplikter forhandleren og som kan være god å ha i en eventuell tvist.
  8. Gjør en vurdering også av forhandler, dennes kvaliteter og omdømme før du eventuelt gjør et kjøp. Kjøper du bruktbil hos forhandler kan den være noe dyrere i innkjøp, men du står sterkere i forhold til regelverket dersom noe uforutsett skulle skje.


Flere artikler i kategorien Privatøkonomi