Tips til deg som er
Ny på boligmarkedet
Å skulle kjøpe bolig for første gang kan være både spennende og kanskje litt skummelt også. Dette er en investering som vil påvirke økonomien din mange år fremover. Men for en god følelse det er å sette nøkkelen i døra til sin egen bolig!
Det er mange spørsmål du må finne svar på når du skal kjøpe din egen bolig. Hvor mye kan jeg låne? Hvor mye egenkapital må jeg ha? Hva kan jeg gjøre hvis jeg ikke får låne nok? Vi har tatt en prat med Hanne Risnes Alvestad, banksjef ved Sparebanken Møres kontor på Digernes for å høre om hun har noen gode tips til de som er nybegynnere på boligjakt.
Forberedelser er viktig
Som førstegangs kjøper er det smart å være godt forberedt før du begynner å lete etter bolig.
– Når de store hendelsene i livet står for tur, som det er å kjøpe sin første bolig, skal det være trygt og enkelt å snakke med en rådgiver i banken. Våre rådgivere har god kompetanse, erfaring og gode verktøy for å hjelpe deg å finne svar på det du lurer på, forteller Hanne.
Start med et Finansieringsbevis
– Skaff deg et finansieringsbevis før du starter boligjakten. Da får du vite hvor mye du kan by. Du har ikke tid til det etter at budrunden har startet. I tillegg slipper du å kaste bort tid på boliger som koster for mye for din økonomi.
Et finansieringsbevis varer i tre måneder før det må fornyes. Skjer det ting som for eksempel at du får høyere lønn eller en samboer som du skal kjøpe sammen med, kan finansieringsbeviset endres.
Slik søker du
For å få en idé om hvor mye du kan låne, kan du teste ut vår boliglånskalkulator. Der er det enkelt å finne ut hvordan ulike ting påvirker låneevnen din. Når du skal søke om finansieringsbevis kan du enten søke digitalt eller ta en uforpliktende prat med en av våre rådgivere.
– Å søke digitalt er både raskt og enkelt – og du får kjapt svar. Du identifiserer deg med BankID og samtykker til innhenting av informasjon fra Altinn og Gjeldsregisteret. Eventuell medlåntaker får også en melding om å samtykke, så skjer alt digitalt.
Egenkapital
Det er mye som avgjør om du får boliglån og hvor mye du får låne. Du må for eksempel ha 15% egenkapital. Det betyr at hvis du skal kjøpe bolig til 2,5 million kroner må du ha minst 375.000 kroner i egenkapital. Ved kjøp av selveierbolig må det i tillegg tas høyde for dokumentavgift som er 2,5% av kjøpesummen.
Som egenkapital regnes oppsparte midler, forskudd på arv/gave, eller at foreldre stiller som kausjonister eller medlåntakere.
Studielån og kredittkortgjeld
Maksimalt kan du låne 5 ganger inntekten din før skatt. Når bankene skal beregne total gjeld, blir studielån og kredittkortramme regnet med. Har du for eksempel brukt 5.000 kroner av et kredittkort med en ramme på 30.000, så er det hele rammen som vil inngå i beregningen av samlet gjeld.
Tips; kvitt deg med unødvendige kredittkort før du søker om boliglån.
Flere faste utgifter
Å eie egen bolig innebærer at du får flere faste utgifter hver måned. Eksempel på utgifter utenom betaling av boliglån kan være forsikring, strøm, avsetning til vedlikehold, kommunale avgifter, eiendomsskatt osv.
– Når du søker om finansieringsbevis eller lån vil banken ta høyde for at du har økonomi til å klare å betale disse utgiftene – og i tillegg ta høyde for at du tåler en renteøkning på inntil fem prosentpoeng.
Er du usikker?
– Ikke nøl med å ta kontakt! Vi kan sammen se på hvilke muligheter du har for å nå målet med å skaffe deg din første bolig. Du kan avtale møte med en rådgiver, - og du velger selv om du vil besøke oss på et av våre kontor eller ta en prat på telefon eller nettmøte, avslutter Hanne.
Fem tips fra Hanne:
- Ikke vær redd for å søke om råd – vi hjelper deg gjerne
- Ha finansieringsbeviset klart før du starter boligjakten
- Bestem deg for hvor høyt du maksimalt er villig til å strekke deg i budrunden
- NB: Verken selger eller megler trenger å vite hvilke økonomiske rammer du har
- Før du skal på visning - les salgsoppgaven nøye!