Gå til sbm.no
Selv om du har et fornuftig forbruk allerede, har du mest sannsynlig fortsatt potensiale til forbedring, sier Nancy Frisvoll Rogne, banksjef ved Sparebanken Møres kontor på Valderøy.

Økonomsike nyttårsforsett:

Spare mer og sløse mindre!

Mange har som nyttårsforsett å bli flinkere til å ta bevisste økonomiske valg - å spare mer og sløse mindre.

- De aller fleste av oss har potensiale til å bruke pengene vi har på en litt smartere måte for å få maksimalt ut av dem. Selv om du har et fornuftig forbruk allerede, har du mest sannsynlig fortsatt potensiale til forbedring, sier Nancy Frisvoll Rogne, Banksjef ved Sparebanken Møres kontor på Valderøy. 

Ikke gi opp om du går på en smell
Undersøkelser viser at omtrent tre uker ut i det nye året går vi på en smell når det gjelder nyttårsforsett.

- Feilen de fleste av oss gjør er å sette for ambisiøse mål. Har du mål om å begynne å trene bør du starte gradvis og øke etter hvert som formen blir bedre. Du må være bestemt og du må være villig til å gjøre endringer. Det samme gjelder for økonomiske nyttårsforsett. Går du på en smell er ikke slaget tapt. Du kan starte på nytt i morgen, oppfordrer Nancy.

Vær forberedt på "humper i veien" - ikke gi opp om du går på en smell.

Her er Nancys tips som kan hjelpe deg på veien til en bedre økonomi.

1. Sett deg ett eller flere sparemål
Sparemål kan være motivasjonen du trenger for å klare å gjennomføre det du har bestemt deg for. Sparemål kan være å fylle opp bufferkontoen, spare til ferie, bolig eller andre ting du ønsker å gjøre frem i tid. 

Ta gjerne kontakt med rådgiveren din i banken som kan hjelpe deg å finne ut hva som passer best for deg. Er du kunde i Sparebanken Møre kan du booke møte med en rådgiver her.

2. Abonnement
Start gjerne med å ta en gjennomgang av økonomien din slik den var i fjor.

  • Hva brukte du penger på?
  • Er det rom for å redusere pengebruken?

En ting mange av oss har er abonnement som strømmetjenester, medlemskontingenter, abonnement og lignende, som vi egentlig ikke bruker. Ta en kritisk gjennomgang og avslutt de du ikke trenger.

Det kan være mye å spare på å redusere hverdagssløsing.

3. Hverdagssløsing
Det vi mener med hverdagssløsing er den kaffekoppen du kjøper på vei til jobb, utelunsjen, colaboksen, energidrikken, snusboksa og «take-away»-middagene.

Selvfølgelig skal du kunne unne deg noen hverdagsgleder!  Men, - er du litt mer sparsom i hverdagen får du anledning til å kose deg ekstra når det er helg og ferie.

Vet du hvor mye penger du bruker på hverdagssløsingen din kan det være en motivasjon til å endre noen vaner og spare litt penger. Prøv Økonomilappens kalkulator for impulskjøp for å finne ut hvor mye du bruker på hverdagssløsing og hvor mye du kan spare ved å redusere forbruket ditt.

4. Impulskjøp
Impulskjøp og handle mat når du er sulten er de to største kildene til unødvendig forbruk i hverdagen. Du har sikkert kjøpt klær på impuls. Handler du klær på nett har du sikkert plagg i klesskapet som egentlig skulle vært returnert.

Bestem deg for å være mer kritisk til hva du kjøper. Tenker du deg om to ganger vil du garantert unngå noen bomkjøp.

Flere og flere er i dag opptatt av gjenbruk.

5. Selg det du ikke trenger
Har du ting i boden eller i skuffer og skap som du ikke bruker? Gå igjennom tingene dine og selg eller bytt bort det du ikke har bruk for selv.

6. Leie og leie ut
Mange ganger kan det være en fordel å leie i stedet for å eie. Du kan både leie ut bilen din, hytte og bolig og få skattefrie inntekter. Sjekk skatteetatens informasjon om utleie av bolig her.

7. Sjekk skattekortet
Sjekk at lønnsinntekt, gjeld og formue er riktig slik at du ikke betaler for lite eller for mye skatt. Å få en skattesmell er surt! Sjekk også den årlige Skattemeldingen, - du er selv ansvarlig for å kontrollere at alle tallene stemmer.

8. Kan du øke inntekten din?
Å redusere utgiftene er enklere enn å øke inntekten. Men er det lenge siden du har hatt samtale med sjefen din om lønnsbetingelser, kan det kanskje være på tide? Sjekk også om det er muligheter for å få mer ansvar som vil gi høyere lønn, eller kanskje du har rom for en ekstrajobb? 

Det kan lønne seg å ta en prat med sjefen din om lønnsbetingelser hvis det er lenge siden sist du hadde lønnssamtale.

9. Opprett spareavtaler
Når du får lønn - fordel pengen til kontoer som du oppretter til ulike sparemål. Det du har igjen på lønnskontoen er det du skal ha til mat og andre løpende utgifter i hverdagen. Sett av penger på en regningskonto til betaling av alle regninger og faste utgifter, og uansett hva sparemålet ditt er – opprett spareavtaler.

Skjuler du sparekontoene dine slik at de ikke er synlig i mobilbanken, er det lettere å ikke bli fristet til å «låne» penger fra deg selv.

10. Småspar bør alle ha
Jeg vil også anbefale alle å opprette Småspar. En veldig populær sparemåte blant kundene våre. Med småspar kan du spare en sum hver gang du betaler med Sparebanken Møre-kortet ditt. Du velger selv beløp. Mange små beløp blir til slutt betydelige summer.

Lykke til.


Flere artikler i kategorien Privatøkonomi