Markedskommentar uke 49
Mer ekspansiv finanspolitikk
Ukens viktigste begivenhet er fredagens amerikanske arbeidsmarkedsrapport for november. Med en inflasjon som er under kontroll legger Federal Reserve nå stor vekt på utviklingen i arbeidsmarkedet.
Rapporten vil dermed kunne få betydning for utfallet av det neste rentemøtet. Der ligger det nå an til et rentekudd på 0,25 prosentpoeng. Rentebeslutningen offentliggjøres 18. desember. Ellers er det blitt enighet om statsbudsjettet for 2025 (jfr. under). Budsjettet er blitt mer ekspansivt og bidrar til å redusere sannsynligheten for et rentekutt i januar.
Regjeringspartiene og SV ble søndag kveld enige om statsbudsjettet for 2025. Budsjettet er klart mer ekspansivt enn det opprinnelige forslaget. Uttaket fra oljefondet øker fra 2,6 til 2,7 prosent og den såkalte budsjettimpulsen, som er et mål for hvor mye budsjettet bidrar til å øke veksten i norsk økonomi, øker fra 0,7 til 1,0 prosentpoeng. Videre øker den underliggende utgiftsveksten fra 2,5 til 3,4 prosent. Økningen i oljepengebruken skyldes blant annet at overføringene til kommunene øker med 5 mrd. kr. mot slutten av 2024. Disse midlene vil bli brukt neste år. Med dette er sannsynligheten for et rentekutt i januar vesentlig redusert.
Oljeprisen falt, den norske kronen svekket seg og Oslo Børs var ned i forrige uke. Den underliggende stemningen i markedene er imidlertid god. Blant annet steg de amerikanske aksjebørsene i uken som var. Ellers har de langsiktige rentene falt litt.
Fokus denne uken vil rette seg mot den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for november. Rapporten publiseres på fredag. Dersom utfallet blir vesentlig forskjellig fra forventningene vil dette kunne gi betydelige markedsreaksjoner. Særlig er sysselsettingsveksten utenom jordbruket viktig. Også ledighetstallet og lønnsveksten vil imidlertid bli tillagt vekt av markedsaktørene.
De viktigste nøkkeltallene i forrige uke var inflasjonstallene i USA og Eurosonen. Kjerneinflasjonen i USA for oktober, målt ved prisindeksen for det personlige forbruket (PCE), var som ventet på 2,8 prosent. Kjerneinflasjonen er definert som veksten i konsumprisene de siste 12 måneder utenom matvarer og energi. PCE-prisindeksen er Federal reserves favorittmål for inflasjonen.
Fed har signalisert at rentekuttene vil skje gradvis dersom inflasjonen faller ned mot målet på 2 prosent i tiden fremover. Det neste rentemøtet, som er et to-dagers møte, finner sted 17-18 desember. Renten vil da trolig bli redusert med 0,25 prosentpoeng. Ettersom kjerneinflasjonen var 0,1 prosentpoeng høyere i oktober enn i september er det imidlertid en viss usikkerhet hvorvidt det blir rentekutt denne gangen.
I Eurosonen, hvor vi fikk tall for november, var i kjerneinflasjonen dvs. prisveksten de siste 12 måneder utenom mat, energi, alkohol og tobakk, på 2,7 prosent. Dette var 0,1 prosentpoeng lavere enn ventet. Det er særlig prisene på tjenester som trekker inflasjonen opp. Hovedårsaken til dette er at lønnsveksten er relativt høy.
Selv om inflasjonen fortsatt ligger høyere enn målet på 2 prosent må den sies å være under god kontroll. Dette gir Den europeiske sentralbanken rom for i større grad å ta hensyn til den svake økonomiske veksten i regionen. Følgelig ligger det an til et rentekutt på 0,25 prosentpoeng på det neste rentemøtet 12. desember.
Tabell 1: Utvalgte nøkkeltall denne uken
Tabell 2: Endring i utvalgte størrelser (bp for renter). Siste uken (fredag til fredag) og YTD.
Sjekk våre sider for Børs og marked for mer detaljert informasjon om markedet for aksjer, indekser, valuta og renter.