Er du redd for å hente posten?
Slik får du orden på økonomien igjen
Med mange ubetalte regninger og inkassokrav kan det være vanskelig å vite hvor du skal begynne for å få orden på økonomien igjen. Én ting er imidlertid sikkert; det hjelper ikke å sitte stille i båten.
Det siste året har vært ekstra tøft for mange. Med prisstigninger og renteøkninger er det fort gjort å miste oversikten når økonomien var utfordrende nok fra før. Selv om det kan føles håpløst, er det viktig at du tar tak. Her kommer 5 gode råd til deg som ønsker å få kontroll på økonomien.
Refinansiering, budsjett og kontostruktur
– Det er helt forståelig at det er vanskelig å vite hvor du skal begynne når kravene blir for mange og bankkontoen for liten, forteller Marthe Eriksen.
Hun jobber som rådgiver i Grep – en avdeling i Sparebanken Møre som hjelper deg å få tilbake kontrollen. Det har ingenting å si hvilken bank du vanligvis bruker, eller hvor i landet du bor. Du må imidlertid eie egen bolig. Grunnen til dette er at vi trenger boligen din som sikkerhet når vi skal få på plass refinansieringen.
– Vi skal være en støtte for kundene våre til de nye vanene er innarbeidet. Refinansiering er bare starten på en ny tilværelse og det kan ta litt tid før en klarer å endre gamle vaner. Dette kan være overforbruk på mat, impulsive kjøp og vaner der en tyr til kredittkort. Pakken vi tilbyr sørger for at kunden til slutt har kontroll over egen økonomi. For å komme dit er struktur veldig viktig og det jobber vi mye med, forklarer Marthe.
Marthe kom til Sparebanken Møre etter å ha jobbet som gjeldsrådgiver hos NAV i ti år. Der lette hun etter løsninger for personer med store økonomiske utfordringer hver eneste dag.
Fem konkrete tips fra Marthe
Når du først har mistet kontrollen, har Marthe noen helt konkrete tips til hva du bør gjøre. Det første er kanskje det viktigste av dem alle.
1. Få oversikt over utestående gjeld (ubetalte regninger, kredittkort og forbrukslån her:
• Gjeldsregisteret (oversikt over all usikret gjeld)
• Inkassoregisteret (oversikt over inkassosaker)
Har du problemer med å betale, ta kontakt med de som krever penger fra deg (kreditorene) og be om utsettelse eller en nedbetalingsplan.
2. Sett opp et fornuftig budsjett
Først må du vite hvilke faste kostnader du har. Da vet du hvor mye av inntekten din som må settes av for å dekke disse og hvor mye du har igjen til andre budsjettposter.
Typiske poster i et budsjett for en husholdning kan være mat og drikke, klær og sko, bilkostnader, reisekostnader, mediebruk og fritid, husholdningsartikler og barnehage/SFO.
3. Lag en smart kontostruktur
Vi bruker å si at alle bør ha én konto for regninger, én for mat og én buffer med faste trekk hver måned. Da blir det enklere å forstå hvor pengene blir av. Du har kanskje kjent på følelsen av at pengene bare forsvinner? Med en god struktur får du kontroll og det blir lettere å planlegge.
4. Sjekk lønnstrekket
Har du utleggstrekk i lønn eller trygd? Noen ganger ser vi at dette er for høyt. Derfor er det viktig at du dokumenterer inntekter og utgifter til Namsmannen. Du skal ha nok midler til å dekke livsopphold og boutgifter.
5. Trenger du hjelp for å få orden?
Ta kontakt med oss i Grep, så legger vi en plan og hjelper deg mot en fremtidig god økonomi. Husk at det er lurt å ta kontakt med oss så snart du kjenner på en uro for egen økonomi. Det er få ting vi ikke kan løse sammen dersom du eier egen bolig.
Vil du snakke med noen?
Kunne du tenke deg å snakke med en rådgiver i Grep? Avtal et møte allerede i dag. Husk at all informasjon behandles konfidensielt – opplysningene dine er trygge hos oss.