Gå til sbm.no
Økonomiske utfordringer kan ramme alle, og i avdeling Grep får du snakke med en nøytral rådgiver, forteller Arve Røyseth som er leder for avdeling Grep. Foto: Kristin Støylen.

Eier du egen bolig og er bekymret for økonomien?

Her er rådgiverne som hjelper deg å ta grep

– Det finnes alltid en løsning på økonomiske utfordringer, sier Marthe Eriksen. Hun er finansiell rådgiver i en egen avdeling hos Sparebanken Møre som hjelper deg å få orden på økonomien igjen.

Før Marthe kom til Sparebanken Møre, jobbet hun som gjeldsrådgiver hos NAV i ti år. Der lette hun etter løsninger for personer med store økonomiske utfordringer hver eneste dag. – Nå er jeg en del av løsningen. Jeg får muligheten til å følge hver enkelt helt i mål og det er utrolig motiverende, forteller Eriksen hos avdelingen som har fått navnet Grep. 

Sammen med Kenneth Bøe sørger hun for at flere får bedre oversikt, kontroll og tro på fremtiden. Mens Marthe kommer fra en offentlig etat, har Kenneth flere års erfaring fra bank. 

– Jeg har jobbet i Sparebanken Møre i fem år. I løpet av disse årene har jeg jobbet tett med nyetablerere og unge familier. Men jeg har også støtt på personer som trenger andre typer løsninger. Det er disse løsningene jeg får jobbe med å finne nå, og det betyr mye for meg å få lov til. Det kan faktisk avgjøre om en familie kan beholde huset eller ikke, forteller han.

– Og det har ingenting å si hvilken bank du vanligvis bruker, eller hvor i landet du bor. Grep er ikke bare for Sparebanken Møre sine kunder, skyter Marthe inn.  


Har du økonomiske bekymringer og betalingsproblem? La oss ta grep sammen. Avtal møte med en rådgiver i Grep?


Marthe Eriksen har 10 års erfaring som gjeldsrådgiver i NAV, der hun lette etter løsninger for personer med store økonomiske utfordringer. Foto: Kristin Støylen.

En bank for alle
Som Nordvestlandets største bank, er det viktig for Sparebanken Møre å kunne hjelpe alle. Ikke bare de med god økonomi. Det krever imidlertid mer av alle parter. De som tar kontakt med Grep må være innstilte på at endring koster. 

– Refinansiering er ikke enden, det er begynnelsen på en ny tilværelse med nye vaner. Og nye vaner krever litt, forklarer Kenneth.

Han er opptatt av at alle som eier bolig og er bekymret for egen økonomi skal ta kontakt. Inkassogjeld, betalingsanmerkninger og lønnstrekk er ikke et hinder. Grep kan hjelpe deg med alt fra offentlig gjeld, til ubetalte regninger og kredittkortgjeld.

Slik fungerer prosessen: 

1. Førstegangsmøte
Når du tar kontakt med Grep kan du være trygg på at all informasjon behandles av en nøytral rådgiver med taushetsplikt. Samarbeidet innledes med et fysisk møte hvor du og en eventuell partner får fortelle om den økonomiske situasjonen din/deres. Deretter kartlegges økonomien.

2. Kontroll av opplysninger
Etter møtet vil din nye rådgiver i Grep sjekke opplysningene og utforske mulighetene for refinansiering av gjelden din. Kanskje vi må få på plass en verdivurdering av boligen for å komme i mål med en plan?

3. Prat om felles økonomi
Er dere to? Da er det på tide med et lite styremøte om felles økonomi. Marthe og Kenneth ber alle sette seg ned hjemme og gå gjennom kostnadene sammen. Hva kan hver part bidra med?

4. Handlingsplan
Nå har alle parter bedre oversikt og det er på tide å legge en plan. I et felles møte ser vi på kontostrukturer og diskuterer ulike løsninger. Resultatet er en handlingsplan som må signeres før vi kan gå videre. Dersom dere er et par, må begge være til stede i møtet og signere. 

5. Den nye hverdagen
Nå begynner hverdagen med ny struktur og bedre kontroll. Rådgiveren din i Grep vil følge opp kvartalsvis eller oftere ved behov. I tillegg vil det tas ny kredittsjekk ved jevne mellomrom.

Dukker det opp noe mellom de avtalte møtene? Da er det bare å ta kontakt. Du vil få en fast rådgiver som kjenner situasjonen din, og som alltid vil være tilgjengelig for deg. 

Kenneth Bøe er seniorrådgiver i avdeling Grep. Han mener at refinansiering ikke er enden, men begynnelsen på en ny tilværelse med nye vaner. Foto: Kristin Støylen.

Livet kan ramme alle
– Mange av de vi hjelper har havnet i et vakuum. De tror at banken ikke kan hjelpe dem, og tyr til refinansiering med skyhøye renter og høye etableringsomkostninger, noe som er vanlig i refinansieringsbankene. Hos oss også må du betale både renter og omkostninger, men på et vesentlig lavere nivå, forklarer Bøe.

Flere er også redde for å ta kontakt med banken. Da kan det være fint å tenke på at når du har tatt kontakt med Grep, så er du allerede på vei til å få orden på økonomien din. 

– Så er det viktig å huske at økonomiske utfordringer kan ramme alle. Livet kan ramme alle. I NAV møtte jeg mennesker fra alle samfunnslag. Pensjonister, leger, snekkere, rusmisbrukere og bedriftsledere. Uansett hvem du er, kan vi finne løsninger sammen, sier Marthe.

Høres det ut som du skulle snakket litt med en rådgiver i Grep? Avtal et møte allerede i dag. Husk at all informasjon behandles konfidensielt – opplysningene dine er trygge hos oss.


Er du alvorlig bekymret og sliter med å betale de faste utgiftene dine?

Det er mulig å få orden på økonomien igjen. Tar du kontakt med GREP har du allerede tatt det første steget. Les mer om Grep og avtal møte med oss.


Flere artikler i kategorien Privatøkonomi