Gå til sbm.no

Finalistene i Næringsteft:

- Rett og slett imponerende

Hele fylket er representert når tre gründer-bedrifter møtes i finalen i Sparebanken Møres nyskaper-konkurranse NÆRINGSTEFT for å kjempe om en million kroner.

– Rett og slett imponerende. Dette er virkelig bra, sier en av de ni i juryen, Inger Johanne Langeland, eier og daglig leder Daaeskogen eiendom AS, om nivået generelt og finalistene spesielt.

Ikke lett 
Det var ingen lett oppgave å plukke de tre finalistene fra de 15 semifinalistene. Juryen måtte bruke tid for å komme frem til en samstemt avgjørelse blant så mange usedvanlig gode kandidater.

Stort potensiale for å lykkes
– Jeg tror flere av årets kandidater, ikke bare finalistene, har et stort potensiale til å lykkes og gjøre god butikk av sine forretningsideer og stå for viktig lokal verdiskapning. Flere har også et stort internasjonalt potensiale, sier leder Divisjon Næringsliv Sparebanken Møre, Terje Krøvel, som i likhet med Langeland er mektig imponert av det han har sett under denne sesongens NÆRINGSTEFT.

Inger Johanne Langeland er med i NÆRINGSTEFT-juryen for andre år på rad.

Ålesund, Molde og Kristiansund
De tre kandidatene som går til finalen 17. mars er fra henholdsvis Ålesund, Molde og Kristiansund og favner vidt forskjellig også når det gjelder bransje:

Exotek AS, Ålesund med Sigurd Groven som hovedgründer ønsker å utvikle, produsere og selge en helelektrisk firhjuling med ekstrem fremkommelighet for mennesker med nedsatt funksjonsevne, og som vil gi økt deltagelse og livskvalitet for denne gruppen.

Corron AS, Molde med hovedgründer Aleksander Rise Gallala utvikler smarte anoder som gjennom sensorikk gir full kontroll på korrosjonsbeskyttelse av stålkonstruksjoner under vann. Anoden er monitorert slik at den gir verft, oljeinstallasjoner eller lignende mulighet til å vite når de skal bytte i anode.

Virtual Escapes AS, Kristiansund med hovedgründer Mildrid Djupvik har utviklet en app som registrerer ansattes og pendleres bruk av CO2 på reise, og viser utslipp ved alternative reisemåter. Bedrifter kan bli pålagt å rapportere og registrere slike utslipp, og Kristiansund kommune skal bruke appen i et pilotprosjekt.

Terje Krøvel leder Divisjon Næringsliv i Sparebanken Møre, og er mektig imponert av det han har sett under denne sesongens NÆRINGSTEFT.

Kan bli stor butikk
– Alle de tre finalistene er svært spennende på sin måte, alle har vist at potensiale er stort og at veien fra forretningside til marked kan være kort og at det kan bli stor butikk. Alle de tre kandidatene har kommet så langt at for dem vil en million kroner utgjør en virkelig stor forskjell i forhold til veien videre, sier Inger Johanne Langeland.

Regionpatriot
Hun er utdannet økonom med en Master of Science i strategi og markedsføring. Hun står bak Moa-konferansen og beskriver seg selv som en samfunnsengasjert regionpatriot. Hun har flere ganger vært jurymedlem i NÆRINGSTEFT.

Kjempeviktig NÆRINGSTEFT
– I år er nivået faktisk høyere enn noensinne. All ære til Sparebanken Møre. NÆRINGSTEFT er et viktig arrangement som gir gründere en god starthjelp i en kritisk fase, og som løfter frem alle de flinke og kunnskapsrike gründerne i regionen og fylket vårt. Med den kunnskapsreisen som de er med på, er alle vinnere selv om de ikke kommer helt til finalen, mener Langeland.

Dette vurderer juryen
Det er mange elementer juryen skal vurdere for å plukke ut de beste ideene, som at det skal være nyskapende, grønt og bærekraftig, realiserbart, at det kan gi lokal verdiskaping ved at det finnes et marked for ideen. Og at kandidaten eller teamet viser at de har gjennomføringsevne.

Juryarbeidet er gjennomført med god avstand og aktiv bruk av nettløsninger.

Bedre enn noen gang 
Terje Krøvel mener også at nivået på kandidatene, forretningsideene og potensialet er opp flere hakk fra tidligere. Og ekstra gøy at de tre finalistene representerer hele fylket. Det var ikke juryen klar over før valget ble tatt og finalistene plukket ut.

NÆRINGSTEFT funker 
– I Sparebanken Møre er vi svært godt fornøyd med at vi har klart å etablere NÆRINGSTEFT som en seriøs og viktig arena for å dyrke og hjelpe fram nyskapere og gründere. Og vi merker at arrangementet nå er så godt etablert at det er lett å be svært dyktige og kreative mennesker om å være med i juryen, forteller Krøvel.


Årets NÆRINGSTEFT jury har bestått av;

  • Olbjørn Kvernberg, styreleder og daglig leder i Calidris AS
  • Vanja Langsåvold Braute, direktør Scandic Seilet og Scandic Alexandra Molde
  • Helge Gjerde, direktør Innovasjon Norge
  • Inger Johanne Langeland, eier og daglig leder Daaeskogen eiendom AS
  • Lars Berg Giskeødegård, seriegründer Momentium
  • Maria Lilly Flakk, markedsdirektør Flakk Gruppen
  • Olav Holst Dyrnes, partner og investeringsdirektør Kverva AS
  • Britt Flo, daglig leder Molde Næringsforum
  • Terje Krøvel, leder Næringsliv Sparebanken Møre

 

Dette er NÆRINGSTEFT

  • En kompetansereise og gründerkonkurranse med 2 150 00 kroner i premiepotten.
  • Vinneren får 1 million kroner.
  • Deltakerne får bli med på en unik kompetansereise sammen med mentorer fra Converto, Kvale, Pir, Vest, Visma, NTNU, ProtoMore, Vindel, ÅKP og Sparebanken Møre.
  • 15 semifinalister får 50.000 kroner hver, mentoring og tilbud om 3 måneders gratis inkubatorplass hos valgfri kunnskapspark.
  • Av 15 semifinalister går 3 videre til finalen 17.mars som sendes live fra Øygardshallen på Giske.
  • Vinneren får 1 million kroner, 2. og 3. plass får hver 200.000 kroner i tillegg til pengene fra semifinalen.
  • NÆRINGSTEFT ble etablert av Sparebanken Møre i 2017, og blir arrangert for fjerde gang i 2020/21.
  • NÆRINGSTEFT er for alle typer bransjer og alle typer ideer. Det eneste kravet er at bedriften er i tidlig fase, at ideen er nyskapende og bærekraftig, og at selskapet har eller vil få forretningsadresse på Nordvestlandet.
  • NÆRINGSTEFT 2021 er en hel-digital kompetansereise på grunn av pandemien.

 

Stikkord

NÆRINGSTEFT

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement