Gå til sbm.no

NTNU-professoren om innovasjon og entreprenørskap:

Det er i oss alle sammen

Med lang erfaring og stor tro på fremtidens idémakere, inspirerte Hans Petter Hildre ferske gründerspirer i Næringsteft med tydelige budskap om innovasjonsglede og viktigheten av å prøve mange ganger.

– Det er ikke så lett å bli entreprenør. Det krever en del kunnskap om teori, metode og litt systematikk. Jeg gjør et forsøk på å formidle noe av dette teorigrunnlaget, forteller Hildre når Engasjert! treffer ham for en prat på NTNU i Ålesund. 

Hele yrkeskarrieren
Hans Petter Hildre har brent for innovasjon og entreprenørskap i hele sin yrkeskarriere og har vært en viktig bidragsyter inn mot Næringsteft siden starten. Professoren er til vanlig leder ved NTNU Institutt for havromoperasjoner og byggteknikk. Her sitter innovasjon og nytenkning i veggene. Hildre er høyt verdsatt for sin kompetanse og undervisningsglede, og deler gjerne sin kunnskap også utenfor universitetet. 

Fremover skal han være en av seks erfarne mentorer under Næringsteft.

Se og hør Hans Petter Hildre om entreprenørskap, Næringsteft og hvordan det bor en gründer i oss alle.

Prøv, feil og prøv igjen
Et av mange viktige budskap i Hildres foredrag, er at det er ikke noe som heter den fødte entreprenør. Entreprenøren skapes over tid: Gjennom pågangsmot, lidenskap for innovasjon og mye øvelse.

– De som lykkes har prøvd mange ganger. Det er derfor det er viktig å ha ikke bare lidenskapen, men utholdenhet og drivkraft, understreker han.

Just another Torgeirs Pizza
Hildre advarer også i foredraget sitt om å ikke havne i «Torgeirs Pizza»-fellen. Den går ut på å likne for mye på allerede eksisterende bedrifter. Han mener mange bedrifter mislykkes fordi innovasjonsbiten er mangelfull i grunder-idéen.

Fremtidens arbeidsplasser
Med teknologiens store og hyppige byks, trenger vi innovasjon mer enn noen gang for å være i forkant av en verden i stadig endring.

– Hele to tredjedeler av nye arbeidsplasser i samfunnet vårt kommer fra de små bedriftene. Vi er altså helt avhengig av gründervirksomheten, og at det skapes nye bedrifter som lykkes, sier Hildre.

Motivasjon som smitter
Næringsteft er et akseleratorprogram som skal gi gründere den kompetanse de trenger for å realisere innovasjonsdrømmen sin. Hildre mener likevel at det viktigste deltakere tar med seg fra programmet, ikke nødvendigvis er kunnskapen alene:

– Næringsteft er en arena for alle, hvor det er mye motivasjon i omløp. Denne motivasjonen deles og overføres mellom deltakerne. Dette er noe av det viktigste med Næringsteft, mener Hildre.


Dette er Næringsteft:

  • Næringsteft er et akseleratorprogram og unik kompetansereise for gründere i ide- og oppstartsfasen.
  • En total premiepott på 2.3 millioner kroner: 50.000 til hver av semifinalistene, 250.000 til finalistene og 1 million går til vinneren av Næringsteft.
  • I 2023 var det fem finalister og vinneren ble kåret på Sparebanken Møres Børs og Bacalao, en av Norges største investorkonferanser.

Du kan lese mer om Næringsteft her.

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement