Gå til sbm.no

Bøyle for bedre pust vant Næringsteft-millionen:

Med nese for suksess

Legespesialist Oddvin Bjørge og teamet hans vant en million kroner og gründerkonkurransen Næringsteft med en liten bøyle som gjør det lettere å puste gjennom nesen.

En imponert jury mener nesebøylen ALARY lukter suksess lang vei, og at produktet vil kunne slå til i stor skala.

– Oj, oj, oj. Dette var overveldende for en beskjeden sunnmøring, var den spontane reaksjonen til en både rørt og strålende glad Øre-Nese-Hals-spesialist og nå gründer med nese for business, Oddvin Bjørge.

Salen full av investorer 

Under stor jubel og i en heftig confetti-byge takket han juryen, teamet sitt i Bjørge ØNH, mentorer og Sparebanken Møre for et fantastisk opplegg. Administrerende bankdirektør Trond Lars Nydal utløste spenningen på bankens store investorkonferanse Børs & Bacalao med 500 mennesker i salen på NMK.

Big business 

Millionen betyr at Oddvin og teamet kan realisere og ganske snart lansere ALERY som juryen mener har alle forutsetninger for å bli big business:

– Forretningspotensialet er åpenbart og det vektlegges sterkt. Produktet er nyskapende og skiller seg fra det som finnes i markedet. De vil i tillegg operere i et stort marked som trender, sier juryen om vinneren Bjørge ØNH.

Under investorkonferansen Børs og Bacalao hadde Alary-teamet stand og snakket med mange om sin idé. Foto: Tone Molnes

Bedre oksygen-opptak 

Å være en «mouthbreather» har på engelsk negative assosiasjoner, og nå viser også vitenskapen at det er bra å puste med nesen. Organet filtrerer, fukter og varmer luften på en helt annen måte enn det munnen gjør. Puster man med nesen får man bedre kvalitet på luften som går til lungene. Det er bra for en rekke små prosesser som skjer i kroppen, og gir blant annet et mer effektivt opptak av oksygen. Det er først de siste årene Oddvin har oppdaget gevinstene ved nesepusting.

Vingeformet 

ALARY (betyr vingeformet) er en liten bøyle du setter inn i nesen for å åpne opp det trangeste partiet. Tilbakemeldingene fra testpersoner er gode. Flere opplever å kunne trene hardt – også tøffe intervalløkter - med lukket munn.

Teamet 

Med økt interesse rundt nesepusting, mener Oddvin og teamet hans at markedet er modent for deres produkt. Teamet består av kollega og ØNH-spesialist Håvard Lønseth og Cecilie B. Dyp som er utdannet innen økonomi og bedriftsledelse. De har så langt ikke funnet andre produkter med like uttalte egenskaper, og har søkt patent på ALARY. Akkurat nå foredles prototypen.

Puste ut 

- Jeg har vokst opp i en gründerfamilie, men er selv førstereisgutt på området. Næringsteft har vært en skikkelig vitamininnsprøyting, sier Oddvin Bjørge som etter noen hektiske Næringsteft-måneder nå kan puste ut. 

Slik ser den ut, den lille bøylen som kan gjøre en stor forskjell. Foto: SMP Brand Studio

Troverdig 

Nesepusting har blitt et hett tema innen sport og idrett. Mange kastet seg på da Erling Braut Haaland avslørte at han sov med tapet munn. Oddvin har timet og truffet godt med et produkt som juryen mener er svært troverdig fordi det er utviklet med faglig spisskompetanse.

De har også knyttet til seg tung kompetanse med samarbeidspartnere innen toppidrettsmiljøet. Markedet for ALARY vil i første omgang være mosjonister og idrettsutøvere.

Sparer energi 

– Nesepusting gjør at man fyller lungene bedre og kan puste saktere, men likevel få i seg nok surstoff. Man opplever også mindre væsketap. Dette gjør at man kan spare både energi og vann ved å puste med nesen fremfor munnen, forteller Oddvin som driver egen klinikk i Ålesund.

Pust bedre under trening 

Der har han møtt mange pasienter som sliter med å puste med nesen, ofte fordi nesevingene har en tendens til å dras inn ved innpust. Som en løsning på dette utviklet han nesebøylen.

– Smalere neseåpning skaper økt motstand og gjør det vanskelig med nesepust. Dette problemet blir større ved raskere pust eller andpustenhet, som under trening. Derfor er et flertall av oss munnpustere når vi er fysisk aktive, forklarer Oddvin.

Se kåringen: Finalen i Næringsteft under Børs og Bacalao

Trond Lars Nydal, adm. dir. Sparebanken Møre, Cecilie B. Dyb, Oddvin Bjørge, Håvard Lønseth og Ruben Kvalsvik, prosjektleder Næringsteft. Foto: Tone Molnes

Juryens begrunnelse

  • Forretningspotensialet er åpenbart, og vektlegges sterkt.
  • Det er et nyskapende produkt som skiller seg fra det som finnes i markedet i dag. De vil i tillegg operere i et stort marked som trender.
  • Produktet kan trolig realiseres i løpet av kort tid, og raskt få fotfeste og utvikling i markedet. Juryen tror dette er noe som kan slå til i stor skala.
  • Forretningsideen er klar med en tydelig strategi, med lokal forankring hos eier og i deler av resten av teamet.
  • Gründeren har en sterk faglig kompetanse og bakgrunn som gjør både han og produktet troverdig, med et kompetent og lokalt faglig team.
  • De har også knyttet til seg sterk kompetanse med samarbeidspartnere innen toppidrettsmiljøet og gjennom troverdige ambassadører.
  • Nesepust er kommet frem i lyset med flere helsegevinster, og med ALARY kan dette være helsefremmende både for mannen i gata, og idrettsutøvere – i tillegg også for folk med helsemessige utfordringer, som for eksempel astma.

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement