Gå til sbm.no
Gründer Oddvin Bjørge. Foto: Tone Molnes

Finalist i Næringsteft 2024:

Pust bedre under trening

I løpet av sin karriere har Oddvin Bjørge møtt mange pasienter som sliter med å puste med nesen, ofte fordi nesevingene har en tendens til å dras inn ved innpust. Som en løsning på dette utviklet han nesebøylen ALARY.

– Smalere neseåpning skaper økt motstand og gjør det vanskelig med nesepust. Dette problemet blir større ved raskere pust eller andpustenhet, som under trening. På grunn av dette er et flertall av oss munnpustere når vi f. eks. er fysisk aktive, forklarer Oddvin, som er utdannet Øre-Nese-Hals-spesialist og driver sin egen klinikk i Ålesund Sentrum.

Bedre luft
Å være en «mouthbreather» har på engelsk negative assosiasjoner, og nå viser også vitenskapen at det er bedre å puste med nesen.
Organet filtrerer, fukter og varmer luften på en helt annen måte enn det munnen gjør. Puster man med nesen får man dermed bedre kvalitet på luften som går til lungene. Dette i tur gagner en rekke små prosesser som skjer i kroppen, blant annet et mer effektivt opptak av oksygen.

– Nesen er helt utrolig! Det er først de siste årene jeg egentlig har oppdaget hvor viktig nesen er for resten av kroppen og hvor store fordeler knyttet til det å puste gjennom nesen fremfor munnen, sier Oddvin.  

Økt prestasjon
På grunn av de fysiske fordelene ved å puste med nesen, har dette blitt et svært omdiskutert tema innen trening og sport den siste tiden. Her har Oddvin funnet sitt marked, og har i første omgang fokus på å nå mosjonister og idrettsutøvere med produktet sitt.

– Nesepusting gjør at man fyller lungene bedre og kan puste saktere, men likevel få i seg nok surstoff. Man opplever også mindre væsketap. Dette gjør at man kan spare både energi og vann ved å puste med nesen fremfor munnen, forteller han.

Oddvin på samling hos ProtoMore i Molde. Foto: Tone Molnes

Vingeformet 
Produktet som gründeren nå tar med seg til siste innspurt av Næringsteft 2024, er en liten nesebøyle som har fått navnet ALARY som betyr «vingeformet» på Engelsk. Dette er en liten bøyle man setter inn i nesen for å åpne opp det trangeste partiet i nesen. For tiden driver gründeren og teamet hans med testing av prototypen på et utvalg testpersoner på ulike ferdighetsnivåer. I testene forteller han at mange opplever nå å kunne trene hardt - også ved intense intervalløkter - med lukket munn når de har på seg ALARY.

– For enkelte har dette føltes som en liten åpenbaring. Det var også en som sammenliknet det med å ta på seg nye briller for første gang, forteller Oddvin.

Førstereisgutt 
Etter flere måneder med mange inntrykk og bratt læringskurve, er årets Næringsteft snart over. Selv om Oddvin er oppvokst i en gründerfamilie, anser han seg selv som en «førstereisgutt» og har hatt stort utbytte av å ta del i denne reisen.

– Næringsteft har vært en skikkelig vitamininnsprøyting. Jeg har lært mye gjennom dyktige forelesere og mentorer, og det har vært givende å få være en del av et så positivt miljø hvor en møter så mange ulike typer mennesker, sier Bjørge. 

God timing 
I teamet sitt har Oddvin med seg kollega og ØHN-spesialist Håvard Løseth, og Cecilie B. Dyb som har utdannelse innen økonomi og bedriftsledelse. Med økt offentlig interesse rundt nesepusting mener teamet at markedet er modent for ALARY, og satser derfor på å få lansert innen rimelig tid.

– Vi har så langt ikke funnet andre produkter på markedet med like uttalte egenskaper som ALARY, og vi har nå søkt patent på produktet vårt. I mellomtiden jobber vi med å foredle og optimalisere prototypen vår, deler Oddvin.

Jublende finalister i Næringsteft, som alle er potensielle vinnere av 1 million kroner. Bak f.v. Oddvin Bjørge, Jonathan Cummins, Rune Eik, Elisabeth Ådland Breivik. Framme f.v. William Shirima, Karianne Kies og Lene Lønseth. Foto: Brand Studio

Les om de andre fire finalistene i Næringsteft:


14. mars på Sparebanken Møres investorkonferanse Børs og Bacalao blir det kjent hvem som vinner en million kroner i bankens kompetansereise og gründerkonkurranse.

Børs og Bacalao - les mer og meld deg på

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement