Gå til sbm.no
En av familiene som betalte med plast tok sjøvegen til Giske, rett fra plukking

Første festivalen i verden

500 betalte med plast

Tre og et halvt tonn med plastsøppel ble samlet inn og byttet mot billetter til årets Sommerfest på Giske.

Sommerfesten på Giske er dermed den første festivalen i verden der inngangsbilletten kunne betales med en pose søppel. «Spleis med plast» er et samarbeid med Sparebanken Møre og Plastfritt hav - og budskapet var enkelt: Plukk plast i nærområdet ditt, ta det med på Sommerfesten og la det være inngangsbilletten.

Skapte stort engasjement
Hele 500 personer tok oppfordringen, og tre og et halvt tonn plastsøppel ble brukt som betaling. Det er i snitt sju kilo per person. Av den innsamlede plasten ble det laget en kunstinstallasjon på festivalområdet, før alt ble hentet av Sunn-Trans og sendt til resirkulering.

Alle bidrar – for miljøet
Festivalsjef Ante Giskeødegård i Momentium forteller at Sommerfesten er bygget opp rundt tanken om at alle skal bidra. "Spleis med plast" passet derfor godt inn i denne tankegangen.

– Vi ville gjøre noe nytt, noe med mening. De fleste festivaler, også våre, har en vei å gå for å drive mest mulig bærekraftig, men i år ønsket vi å ta nye steg i riktig retning. Det er viktig for oss å ta ansvar, og plast i havet er et stort problem, sier han.

Momentium foran en av containerne som ble fylt med plast som betaling for inngang til Sommerfesten på Giske. Foto: Elias Storøy

Utelukkende positivt
Konseptet ble lansert kun få uker før festivalen, og Giskeødegård innrømmer at det tok av litt mer enn de hadde trodd.

– Vi hadde selv stor tro på ideen. Responsen har likevel vært overveldende - det kokte i sosiale medier og vi fikk mye og utelukkende positiv oppmerksomhet i de største nyhetsredaksjonene over hele landet, sier han.

Når vi utfordret Sommerfesten på hva de gjør for å redusere plast på årets festival, var dette konseptet mye mer enn vi hadde håpet på forteller hovedsamarbeidspartner Sparebanken Møre. 

– Dette er inspirerende og viktig å være med på. Vi er stolt av å bidra til slike prosjekter som tar grep for samfunnet, sier Cecilie Myrstad, leder Kommunikasjon og Samfunnsansvar i Sparebanken Møre. Myrstad skryter av gjengen i Momentium som tenker ut av boksen, og på denne måten engasjerer bredt. 

Gratis buss og ryddedag
På grunn av stort engasjement ble konseptet ble utvidet til å gjelde begge dager. I tillegg ble det satt opp gratis busser til og fra Ålesund for å bygge under miljøkonseptet – og det ble arrangert en egen ryddedag i fjøra på Giske onsdagen før festivalen. Alle som spleiset med plast fikk utdelt "Jeg har spleiset med plast"-bånd på hånda, med Sparebanken Møre-logo.

Under og i etterkant av Sommerfesten ble det laget en kunstinstallasjon i bokstavene LOVE av deler av den innsamlede plasten i regi av Plastfritt Hav. Foto: Sommerfesten.

Viderefører konseptet 
Sommerfesten på Giske ønsker å bygge videre på bærekraft og miljø, og er takknemlig for støtten fra samarbeidspartnerne Sparebanken Møre, Plastfritt Hav og Sunn-Trans.

– Dette er helt klart noe vi kommer til å videreføre. Hva det blir neste år, vet vi ikke enda. Men vi ser at miljøsaker som dette skaper stort engasjement, særlig blant ungdom – og det er vi veldig glade for, sier Giskeødegård.

Han legger til at det også ble en kjempefin festival, tross noe variabelt vær.

– I år hadde vi lagt mange av konsertene innendørs, ellers så tåler vi sunnmøringer som kjent noen dråper regn! 

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement