Gå til sbm.no
Mari Dorte Jønland Michaelsen er finansieringsrådgiver i Innovasjon Norge Møre og Romsdal.Mari Dorte Jønland Michaelsen er finansieringsrådgiver i Innovasjon Norge Møre og Romsdal, og en av de som holdt innlegg for Næringsteft-deltagerne på seminar om finansiering. Hun oppfordrer gründere om å ha lav terskel for å ta kontakt.

Innovasjon Norge:

Dette kan de hjelpe deg med

Har du en god ide, har startet en bedrift eller har planer om det? Da er Innovasjon Norge (IN) en av de aller første du bør snakke med.

Det er lav terskel for å ta kontakt, og tidlig kontakt gjør at Innovasjon Norge kan hjelpe deg med å nå dine mål og ambisjoner som gründer.

Virkemiddel
– Vi er statens og fylkeskommunens virkemiddel for å utløse verdiskapende næringsutvikling i hele landet. Vi jobber for å få frem flere gode gründere, flere vekstbedrifter og flere innovative næringsmiljøer. Når vi jobber med økosystemet for gründere, så er formålet at flere gründerbedrifter skal lykkes og bli nye vekstbedrifter, forteller Mari Dorte Jønland Michaelsen som er finansieringsrådgiver i Innovasjon Norge Møre og Romsdal.

Sparring og rådgivning
– Hva kan Innovasjon Norge helt konkret bidra med for å hjelpe gründere og nyskapere?

– Vi kan bidra med svært mange relevante tjenester, både rådgiving og tilskudd/lån. Når det gjelder rådgiving har vi mange målrettede tjenester. Spesielt relevant for oppstartsbedrifter er tema som forretningsutvikling, immaterielle verdier, internasjonale muligheter og innovasjon. Vi har også et betydelig antall programmer spesielt rettet mot eksportrettede bedrifter med vekstambisjoner. Ett av programmene, Fundraising for startups (FFS) kommer forresten snart til fylket, og vil hjelpe oppstartsbedrifter med å hente investorkapital.

Finansiering
Av finansieringsordninger for gründere trekker Mari Dorte frem markedsavklaringstilskudd på inntil 100 000 kroner, kommersialiseringstilskudd på inntil 600 000 kroner, oppstartslån på inntil 1.5 millioner kroner og mentorstøtte på inntil 30 timer.

Markedsavklaring
– Hva er det dere spesielt ser etter ved søknad når man er i første fase, altså et markedsavklaringstilskudd?

– Vi ser spesielt etter forretningsideer der gründer har en hypotese om en løsning, men som ikke er validert mot tenkt marked. Her kan vi bidra med tilskudd inntil 100 000 kroner for å avklare betalingsvillighet i markedet. Det er viktig å få frem informasjon om hvordan gründer ser for seg et selskap i fremtiden, både med menneskelige ressurser og muligheter for inntjening. Satt på spissen: Har du som gründer ambisjoner om å bli «verdens beste», så bør du ideelt sett ha med noen i teamet som har deltatt i et VM før.

Når vi jobber med økosystemet for gründere, så er formålet at flere gründerbedrifter skal lykkes og bli nye vekstbedrifter, forteller Mari Dorte Jønland Michaelsen som er finansieringsrådgiver i Innovasjon Norge Møre og Romsdal.

Kriteriene
Overordnet ser IN etter det vi kaller innovasjonshøyde, altså at det er vesentlig nytt eller nyskapende sett i forhold til eksisterende produkter og tjenester. I dag er bærekraft svært viktig, og IN mener bærekraft gir konkurransekraft.

– Vi har store samfunnsutfordringer som må løses, så vi prioriterer prosjekter som bidrar med å løse ett eller flere av FN sine 17 bærekraftsmål. Videre må produktet eller tjenesten ha et tilstrekkelig betalingsvillig marked, gjerne internasjonalt, for at selskapet skal kunne vokse. Det er viktig å få frem verdiskapning i Norge og gjennomføringsevne. IN skal bidra til at gode prosjekter blir realisert: Gode prosjekter treffer et behov i markedet - og løser en samfunnsutfordring, sier Mari Dorte.

Førstelinjetjenesten
– Hvor i prosessen bør gründere ta kontakt med IN?

–  Svaret er: Så tidlig som mulig. IN har en nasjonal telefontjeneste som heter Vekst- og Gründertelefonen, 22 00 25 00 - tast 1. Det skal ikke være høy terskel for å ta kontakt med oss.

I Møre og Romsdal har en – ifølge Mari Dorte - unik og fremragende førstelinjetjeneste for gründere, som kalles Hoppid.no. Dette er et samarbeid mellom Møre og Romsdal Fylkeskommune, Statsforvalteren, den enkelte kommune og Innovasjon Norge.

Gründerveileder
– Her vil du møte en gründerveileder i din kommune, så tjenesten er alltid nær der du måtte bo. Her får du hjelp til etablering av selskap, veiledning i tidlig fase og mulig støtte til ideavklaring.

– Hva om du har fått det du mener en god ide som du ønsker å sjekke ut?

– Ideavklaring er typisk Hoppid.no. IN kommer litt senere når ideen skal avklares mot markedet.

Hjelp til etablering
Når det gjelder bistand til etablering av selskap finnes flere aktuelle aktører utenom Hoppid.no. Det kan være innovasjonsselskaper, banker, og andre gode programmer fra ulike aktører. Noen selskap har kjent forretningsmodell uten spesiell nyskaping, som f.eks. butikk, frisør, håndverkertjenester etc., eller det kan være snakk om hobbyvirksomhet. Disse får i hovedsak sitt behov dekket gjennom automatiserte tjenester som f.eks. Altinn.no.

– Andre selskap har nyskapende ideer som ofte gir en mer utfordrende forretningsmodell, hvor mulig løsning krever omfattende utvikling. I den type etableringer er Innovasjon Norge en høyst aktuell bidragsyter, sier finansrådgiveren i Innovasjon Norge Møre og Romsdal.

7 av 10 lykkes ikke
– Mange selskap dør i tidlig fase – hvorfor?

– Det er kjent at ca. 7 av 10 selskaper er avviklet før de er fem år, ifølge undersøkelser. Overlevelsen kan bli bedre dersom flere gründere tar på alvor de tre største årsakene til at selskap ikke lykkes: De treffer ikke et behov i markedet, går tom for penger eller har ikke rett team.

Til stede i fylket
I Møre og Romsdal finner du Innovasjon Norge i Ålesund og Molde med til sammen vel 20 årsverk. De er spesialister på flere fagfelt, både lokalt og nasjonalt, og spesialistene er tilgjengelig for kunder med behov for rådgivning.

30 millioner til oppstart
IN Møre og Romsdal innvilger i størrelsesorden ca. 30 millioner i gründervirkemidler til oppstartsselskaper i Møre og Romsdal, i et normalår. Når det gjelder alle virkemidler, bevilger IN Møre og Romsdal ca. 1 mrd. av ca. 9 mrd. på landsbasis, som gjør det til et av de største kontorene for finansiering.

Sjekk ut mulighetene
Mari Dorte anbefaler alle å sjekke denne nettsiden om ulike tjenester og virkemidler som er tilgjengelig. IN har også en omfattende kompetanseportal, hvor selskap finner svar på mange relevante problemstillinger. Her finner du en oversikt over forskjellige typer finanseringer fra Innovasjon Norge.

Kontakt oss
– Vi har en aktiv dialog med kunder, og er en pådriver for økt innovasjon og lønnsom vekst i hele regionen. Det er lett å komme i kontakt med oss. Ved å fylle ut kontaktskjema vil vi sette deg i kontakt med rett person i vår organisasjon, alt etter hvilket behov som fremkommer, forteller Mari Dorte Jønland Michaelsen.


Innovasjon Norge var en av flere gode og svært relevante foredragsholdere som nylig holdt innlegg for årets deltagere i Næringsteft. Næringsteft er en kompetansereise og konkurranse for grundere på Nordvestlandet i regi av Sparebanken Møre. 

Alle deltagerne går nå gjennom en innholdsrik kompetansereise for å øke kunnskapen om finansieringskilder, økosystemet for grundere, bærekraft i eget selskap, selskapsetablering, juss og HR tema, forretningsplan og kommunikasjon og pitchetrening. 10. mars 2022 kåres en vinner under årets Børs og Bacalao der finalen i Næringsteft en del av programmet. Vinneren av Næringsteft får en million kroner til å videreutvikle sin forretningside i tillegg til en rekke andre nyttige premier. Les mer om Næringsteft her.   

Flere artikler i kategorien Lokalt engasjement